Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2011,
22.50

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Manchester United Schalke Barcelona

Sreda, 4. 5. 2011, 22.50

7 let, 12 mesecev

'Rdeči vragi' so se pridružili Barceloni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometaši Manchester Uniteda so na povratni polfinalni tekmi lige prvakov premagali Schalke s 4:1 (2:1) in se uvrstili v veliki finale, ki bo 28. maja na Wembleyju.

Vodilna ekipa angleške lige je kljub temu, da je igrala v "rezervni postavi", povratno tekmo proti Schalkeju končala brez vsakršnih pretresov. Kakovostna razlika med tekmecema je bila očitna tako na prvi kot povratni tekmi, tako da so se rdeči vragi v finalu več kot zasluženo pridružili prvemu favoritu lige Barceloni, katere trener Pep Guardiola si je danes tudi v živo ogledal igro svojega tekmeca. Ljubitelji nogometa bodo tako na Wembleyju spremljali prava velikana evropskega in svetovnega nogometa ter hkrati ponovitev finala lige prvakov izpred dveh let. Takrat so slavili Katalonci z 2:0.

Alex Ferguson je danes dodobra premešal začetno postavo Uniteda (tega konec tedna čaka bržčas odločilna tekma za državnega prvaka proti Chelseaju). V primerjavi s prvenstveno tekmo proti Arsenalu je opravil kar devet menjav, mesto sta zadržala le vratar Edwin van der Sar in vezist Nani. Na drugi strani je Ralf Rangnick začel z bolj ali manj najmočnejšo postavo, v kateri je bil spet Benedikt Höwedes, priložnost od začetka pa je dobil tudi šele 17-letni Julian Draxler. Klaas-Jan Huntelaar je začel na klopi.

Kljub premešani zasedbi so Angleži takoj vzpostavili nadzor nad tekmo in v 26. minuti tudi povedli. Darron Gibson, ki mu mnogi navijači rdečih vragov poleg drugega očitajo popolno neznanje nogometa, je z lepo globinsko podajo našel Antonia Valencio, ki je prišel sam v kazenski prostor in rutinirano premagal Manuela Neuerja.

Le pet minut zatem je bilo že 2:0, ko je Valencia žogo vrnil na rob kazenskega prostora, močno je sprožil Gibson in ob slabem posredovanju Neuerja se je žoga od vratnice odbila v Schalkejevo mrežo. V 35. minuti je domača obramba slabo izbila žogo, ki je končala pri Juradu, ta pa je z roba kazenskega prostora lepo zadel za 1:2. Že v naslednjem napadu bi domačini lahko spet ušli za dva zadetka, vendar je Valencii drugi gol na tekmi na golovi črti preprečil Höwedes.

V drugem polčasu je prvi resneje zapretil Anderson, njegov poskus v 55. minuti pa je s skrajnimi močmi ukrotil Neuer. Sicer pa je United v tem delu igre pobudo prepustil gostom, sam pa zgolj pazil, da ne naredi kakšne usodne napake. Igra je bila tako precej manj razburljiva kot v prvem polčasu, hkrati pa povsem razumljiva in po okusu pristašev kluba z Old Trafforda.

Schalke je poskusil reševati, kar se je rešiti dalo, tudi z vpoklicem Huntelaarja za zadnjih 20 minut tekme, toda to je ponudilo več prostora za hitre napade domačih, ki so to hitro tudi unovčili, v 72. minuti je namreč Anderson zabil za 3:1, pred tem pa je mrežo gostov zatresel tudi Chris Smalling, a iz prepovedanega položaja (tako kot na drugi strani v 82. minuti Huntelaar).

Ponavadi strelsko ne preveč razpoloženi Anderson je v 77. minuti dokončno odločil potnika v finale, saj je zabil še svoj drugi gol na tekmi in tako le potrdil zanesljivo Unitedovo napredovanje v največjo evropsko klubsko tekmo leta.

Ne spreglejte