Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
28. 8. 2011,
21.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Olimpija Maribor derbi

Nedelja, 28. 8. 2011, 21.00

8 let

Razigrana Olimpija nadigrala Maribor

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Napovedi Olimpije o zmagi nad Mariborom niso bili zvite s trte. Ljubljančani so premoč na igrišču kronali kar s štirimi zadetki v mreži Jasmina Handanoviča in po sedmih letih dobili prvi večni derbi.

Le tri dni po drugem največjem uspehu slovenskega klubskega nogometa – preboju NK Maribor v skupinski del lige Europa – je sledil nov vrhunec. Prvi obračun Olimpije in Maribora v tej sezoni. Prednost domačega igrišča so imeli Ljubljančani, ki pred dvobojem niso skrivali optimizma. Napovedali so tako želeno zmago nad večnim tekmecem, ki jo pogrešajo vse od vrnitve v 1. SNL, branilce državnega naslova pa je v Stožicah še grel spomin na odmeven evropski podvig. Ob predstavitvi ekip, ko so se tribune še polnile, so navijači Maribora dodobra izžvižgali Dareta Vršiča, zaploskali pa nekdanjemu napadalcu Draganu Čadikovskemu. Takrat se jim verjetno še ni svitalo, da bo strelski prvenec Makedonca v ''zeleno-belem'' dresu končal prav v mreži Mariborčanov. ''Vijolice'' so nameravale nastopiti v enaki postavi kot v Glasgowu, a je poškodba na ogrevanju preprečila nastop Dejanu Mezgi. Nadomestil ga je Martin Milec. Pravico na tekmi, ki slovi po visoki napetosti, je delil najboljši slovenski sodnik Damir Skomina.

Začetna premoč Olimpije

Ob prihodu nogometašev na igrišče so navijači Olimpije izobesili napis ''Vedno lačni novih zmag'', gledalci pa so na tribune kapljali še po začetnem pisku, tako da jih je veliko zamudilo začetno priložnost, drzen poizkus Nika Omladiča, ki je že v 93. sekundi ogrel dlani Jasmina Handanoviča. Domače občinstvo je navdušeno zapelo ''Olimpija, Olimpija'', številni privrženci Maribora pa jim niso ostali dolžni in vzklikali ''Liga Europa''. Odprto nogometno predstavo so v začetnih minutah začinile številne priložnosti. Večkrat so si jih priborili Ljubljančani, ki so v skladu z napovedmi krenili pogumno pred mariborska vrata. Gosti si razen prodora Dalibora Volaša, ki se je znašel v ''mat položaju'', a je njegov strel s skrajnimi močmi blokiral požrtvovalni Boban Jovič, niti niso priigrali. Na drugi strani je bil nenatančen Davor Škerjanc, najboljši posameznik domačih Vršič je prvič strel preizkusil v 11. minuti, šest minut kasneje pa je po predložku Joviča z desni strani z atraktivnim ''polvolejem'' v padcu znova zapretil Škerjanc.

Lovrečič za vodstvo

Začetni pritisk Olimpije je sadove obrodil v 19. minuti, ko se je na robu kazenskega prostora znašel sam Anej Lovrečič in z natančnim strelom v desni spodnji kot premagal dolgorokega Handanoviča. Na semaforju se je pojavilo 1:0, srečni Primorec pa je stekel na rob igrišča v objem Davida Kašnika. ''Uradnega'' kapetana Olimpije, ki je zaradi prevelike konkurence v obrambi dvoboj spremljal na tribunah. Olimpija je imela več od igre in zasluženo prešla v vodstvo, goste pa je v 29. minuti reševala boginja sreče, saj je prodorni Jovič hrabro ustrelil z desnega boka, žoga pa je v nepredvidljivem loku končala v prečki. Handanovič bi bil nemočen. Navijači Olimpije so razvili velikansko podobo žabe, ki je z dolgim rdečim jezikom pojedla klubski znak Mariborčanov, gostujoče ''viole'' pa so vrnile s pomenljivim pozdravom. Pisalo je ''Pozdrav slovenski Barceloni z lige Europa.''

Handanovič premagan še dvakrat

Ko je Maribor nemočno iskal pot do izenačenja, je žoga znova končala izza hrbta ljubljanskega vratarja, ki je z obrambami reševal ''vijolice'' na Škotskem. Čadikovski se je po hitrem protinapadu, ki ga je začel Omladič, znašel v kazenskem prostoru, a ni prišlo do zaključnega udarca. Žogo so dobili Mariborčani, ki pa so jo po nesrečnem spletu okoliščin prek Aleša Mertlja zapravili. Znova se je znašla pri izkušenem napadalcu, v ''vročem'' območju. Čadikovski se ni obotavljal, ampak z neposrednim močnim strelom v bližnji kot presenetil Handanoviča ter povišal vodstvo na 2:0.

Soigralci so mu želeli čestitati za prvenec, a se je v zanosu sreče v pravem šprintu, zbadljivi jeziki bi dejali, veliko hitreje kot se je gibal na polovici Maribora med igro, podal proti navijačem Olimpije na drugi strani igrišča in z njimi delil srečo. Slednji so mu zagotovo še istega trenutka odpustili vse zamere, ki so jih gojili do št. 24 po nespretnih zapisih v preteklosti na socialnih medmrežjih. Navijači Maribora niso obupali. Še naprej so glasno vzpodbujali ljubljence ter zbadali Olimpijo z vzkliki Liga Europa. A kmalu so doživeli nov šok. Vršič je izvajal kot, poslal rezek predložek, ki je preletel mariborsko obrambo, na drugi strani vrat pa je osamljeni kapetan Olimpije Dalibor Radujko brez težav potisnil žogo v mrežo. Branilci naslova so se znašli na kolenih, do konca polčasa pa se rezultat ni več spreminjal. Ostalo je pri 3:0 in navdušenju občinstva, ki se je zbralo v lepem številu. Po zaključnem pisku Skomine je športni direktor Zlatko Zahovič, tako ali drugače se je znašel v središču skandiranj obeh navijaških skupin, počakal vsakega nogometaša Maribora in mu stisnil roko. Prekaljeni ''maček'' je skušal dopovedati razbiti mariborski vojski, da tekme še zdaleč ni konec.

Tavares vstopil v 56. minuti

Strateg Olimpije Dušan Kosič je med polčasom v slačilnici pustil Škerjanca, ki je pred dnevi potožil po bolečinah v stegenski mišici. Zamenjal ga je mladi napadalec Filip Valenčič. Trener Maribora Darko Milanič, ki se v vlogi Maribora v 1. SNL po prvem delu še ni soočil s tako visokim zaostankom, pa se je za prvo menjavo odločil v 56. minuti. Nepričakovanega ''štarterja'' Mileca je zamenjal kapetan Marcos Tavares, pet minut kasneje pa je namesto Mertlja vstopil še Goran Cvijanovič. Le nekaj trenutkov pred tem je najlepšo priložnost za goste in znižanje rezultata zapravil nekdanji ''zmaj'' Agim Ibraimi, a je njegov strel z bližine vratar Elvis Džafič, bil je že na tleh, s skrajnimi močmi odbil v kot. V 61. minuti je Makedonec pri ''vijolicah'' zaradi simuliranja v kazenskem prostoru Olimpije prejel rumeni karton. Minute so ob dopadljivem nogometu, nekajkrat so ga z metanjem pirotehničnih sredstev na zelenico prekinili le mariborski navijači, tekle hitro, možnosti gostov za bolj ''spodoben'' rezultat pa je bilo temu primerno vedno manj.

Neredi na navijaški tribuni

V 75. minuti je Robert Berič, strelec odločilnega zadetka pri zadnji zmagi Maribora v Ljubljani, pripravil lepo priložnost Cvijanoviču, ki pa se je osmešil in z ugodnega položaja poslal žogo pod oblake. Že v naslednji akciji pa se je zatresla tudi mreža Olimpije. Kanček upanja je gostom ponudil Tavares, ki je zbrano spremljal potek akcije in predložek Mitje Vilerja brez težav mimo Džafiča spravil v mrežo. Na tribuni, namenjeni gostujočim navijačem, se je dvigal dim, saj so začeli goreti stoli, do zob oboroženi pripadniki policije pa so dogajanje začuda spremljali z ''varne'' razdalje. Nato so vendarle prodrli do gorečega območja in že po ustavljeni navadi, ko gre za največji derbi v Sloveniji, se je razvnel spopad. Poleteli so stoli in pregnali varuhe reda na vrh tribune. ''Bitka'' na navijaškem sektorju je pripadla razgretim Mariborčanom, na igrišču, občinstvo je takrat bolj zavzeto spremljalo dogodke na tribunah, pa se je nadaljevala premoč Olimpije.

Vršič postavil piko na i

Kronal jo je kdo drug, kot najbolj optimističen ''zmaj'' pred derbijem, Dare Vršič, ki je streljal z roba kazenskega prostora, žoga pa je zadela Brazilca Arghusa, spremenila smer in z novim odbojem zlahka prelisičila Handanoviča. Festival zadetkov bi lahko na drugi strani nadaljeval Berič, a je z bližine nastreljal Džafiča, odbite žoge pa z nekaj metrov ni znal v žogo spraviti nerazpoloženi Volaš. Maribor je skušal na vse kriplje delno popraviti slab vtis, a je Džafič ubranil zvit strel Ibraimija. Navijači gostov so v skladu s strožjim prijemom policistov predčasno zapustili tribuno, domače občinstvo pa je z glasnim aplavzom nagradilo nogometaše Olimpije, ki so prizadejali Mariboru enega najhujših porazov v zadnjem obdobju. Položaj na vrhu se je zapletel, saj znaša prednost ''vijolic'' le še dve točki, kar je nadaljevanju prvenstva prineslo še dodatno zanimivost.

Ne spreglejte