Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
24. 5. 2017,
13.15

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

1

Natisni članek

Ajax Amsterdam Manchester United Damir Skomina

Sreda, 24. 5. 2017, 13.15

6 let, 6 mesecev

Damir Skomina

Prvi Slovenec, ki bo sodil evropski finale

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,70

1

Damir Skomina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Damir Skomina je prvi Slovenec, ki ga je doletela čast, da bo sodil finale kakšnega izmed evropskih nogometnih pokalov. Danes zvečer, tekma se začne ob 20.45, bo delil pravico v Stockholmu, kjer se bosta za naslov v ligi Europa udarila Ajax Amsterdam in Manchester United.

40-letni oče dveh otrok iz Kopra je najboljši slovenski nogometni sodnik in spada med najbolj priznane v Evropi. Njegova pot do položaja, ki ga uživa zdaj, je zanimiva.

Do 15. leta je igral nogomet, potem so ga zdravniki opozorili, da bi bilo dobro, če bi zaradi zdravstvenih težav prenehal. Poslušal jih je in se posvetil sojenju, s katerim se je začel ukvarjati pri 16 letih.

"Potem, pet let pozneje, so zdravniki priznali, da so se zmotili. Rekli so, da bi lahko še igral nogomet, a takrat je bilo že prepozno. Takrat sem že sodil," se spominja Damir Skomina, ki ima za sabo že kar nekaj izkušenj s sojenjem na visoki in najvišji ravni.

Sodil je že na številnih pomembnih tekmah, a ta bo najpomembnejša

Imel je opravka s številnimi zvezdniki. | Foto: Reuters Imel je opravka s številnimi zvezdniki. Foto: Reuters Leta 2007 je sodil v finalu evropskega prvenstva med Nizozemsko in Srbijo. Sodil je tudi na nogometnem turnirju olimpijskih iger v Pekingu leta 2008, bil četrti sodnik na evropskem prvenstvu istega leta in na evropskem prvenstvu štiri leta pozneje nastopil že v glavni vlogi. Sodil je na treh tekmah. Na lanskoletnem evropskem prvenstvu je sodil že na štirih tekmah, tudi v četrtfinalu med Walesom in Belgijo.

Mednarodni sodnik je že od leta 2003, član elitne sodniške skupine UEFA pa od leta 2009. V ligi prvakov je sodil že ogromno tekem, v sezonah 2012/13 in 2015/16 tudi v polfinalu, leta 2013 je bil četrti sodnik v finalu med Borussio Dortmund in Bayernom Münchnom v ligi Europa prav tako.

Sodil je tudi tekmo evropskega superpokala med Chelseajem in madridskim Atleticom leta 2012. Zdaj ga čaka največji izziv. Sojenje letošnjega velikega finala med Manchester Unitedom in Ajaxom iz Amsterdama, ki bo danes na štadionu Friends Arena v Stockholmu.

Še pet rojakov in Italijan

Pomagali mu bodo številni rojaki. Pomočnika Jure Praprotnik in Robert Vukan. Dodatna pomočnika bosta Matej Jug in Slavko Vinčič, rezervni pomočnik pa Tomaž Klančnik. Četrti sodnik bo Gianluca Rocchi iz Italije. "Smo ekipa, ki igra vzporedno z obema tekmecema," pravi Skomina.

"Spodbujali se bomo in poskušali drug drugemu pokazati, da držimo skupaj. Seveda bomo ob sojenju tako pomembne tekme po najboljših močeh poskušali biti uspešni kot ekipa," je še povedal in dodal, da se je na tekmo skupaj s sodelavci pripravljal tudi s preučevanjem taktike obeh ekip in značilnosti igralcev. "Če se temeljito pripraviš na tekmo, si le povečaš možnosti za uspešno sojenje," je prepričan Koprčan.

Sodil je že na na evropskih prvenstvih, na olimpijskih igrah, finalu evropskega prvenstva do 21 let ... | Foto: Reuters Sodil je že na na evropskih prvenstvih, na olimpijskih igrah, finalu evropskega prvenstva do 21 let ... Foto: Reuters

Pred finalom bodo v garderobi poslušali glasbo

Na začetek finala se bo sodniška ekipa iz Slovenije pripravljala z glasbo v ozadju. "Ponavadi si sami izberemo glasbo, ki nam je všeč. Sicer pa, ko sodim, sam stojim na igrišču z ekipama, ne mislim na nič drugega kot na tekmo, ki je pred nami," poudarja Skomina, ki se bo moral danes zvečer, tako kot vedno, skupaj s sodelavci držati načel Uefe, ki vztraja pri spoštovanju.

"Spoštovanje je že nekaj let moto Uefe. Tekmo gleda zelo veliko mladih, tako da je pomembno, da vsi skupaj s svojim ravnanjem dajemo nek zgled," je sklenil Slovenec, ki se bo danes zvečer znašel v središču pozornosti tekme, ki si jo bo povsod po svetu ogledalo na desetine milijonov nogometnih navdušencev.

Ne spreglejte