Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 9. 2017,
10.55

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98

Natisni članek

Stožice kvalifikacije za SP 2018 Litva Srečko Katanec Jan Oblak Jan Oblak slovenska nogometna reprezentanca

Ponedeljek, 4. 9. 2017, 10.55

6 let, 7 mesecev

Primerjava Slovenije in Litve #infografika

Številke, ki poveličujejo Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,98
Jan Oblak | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Če želi slovenska nogometna reprezentanca ostati na vlaku, ki vodi na svetovno prvenstvo v Rusiji, mora danes premagati Litvo. Znova se bo spopadla z vlogo velikega favorita. Podobno je bilo tudi leta 2015, ko je v Ljubljani nepričakovano dobila po prstih (1:1). Na papirju je imela za nekaj razredov dražjo ekipo, čeprav v vratih še ni stal Jan Oblak, a je Stožice vseeno zapuščala razočarana.

V državi, kjer prevladuje športna strast do košarke in je v teh dneh vse v znamenju evropskega prvenstva, ni zaslediti večjega zanimanja za gostovanje v Ljubljani. Litva je že davno izgubila možnosti za osvojitev drugega mesta, ki bi jo prvič v obdobju državne samostojnosti popeljalo v dodatne kvalifikacije za nastop na velikem tekmovanju.

 

V kvalifikacijski ciklus za SP 2018 je vstopila evforično, ko je na umetni travnati podlagi prekrižala načrte favorizirani Sloveniji. Vse do zadnjih sekund je celo vodila z 2:1, nato pa je nepopustljivi kapetan Boštjan Cesar Katančevi četi le priigral točko (2:2). Gostovanja na Baltiku se ne bo rada spominjala, saj je bila v prvem polčasu dvakrat izigrana v obrambi. Litovci so izvedli dvojni mat v zgolj treh minutah. Slabši posredovanji Jana Oblaka, z naskokom najvrednejšega slovenskega reprezentanta, ki ju od prvega čuvaja mreže madridskega Atletica nismo vajeni, sta opravili svoje.

Zgodovinsko neugodna tekmica za Slovenijo

Na zadnji medsebojni tekmi je Boštjan Cesar v zadnjih sekundah priigral točko Sloveniji. | Foto: Reuters Na zadnji medsebojni tekmi je Boštjan Cesar v zadnjih sekundah priigral točko Sloveniji. Foto: Reuters Litva je remizirala s Slovenijo, nakazala, da bi lahko v tem kvalifikacijskem ciklusu dosegla več, kot bi lahko sodili po njeni skromni uvrstitvi na svetovni jakostni lestvici (na njej pleše okrog stotega mesta), a so redki navdušenci nad nogometom v tej baltski državi ostali razočarani. Pred tremi zadnjimi tekmami je Litva na petem mestu. Zgolj pred Malto in z ogromnim zaostankom za boljšimi reprezentancami.

V Ljubljano prihaja neobremenjena, njen vlak za Rusijo je že zdavnaj odpeljal. Če bo ponovila rezultat izpred dveh let, ko jo je prav tako v Stožicah zagodla Sloveniji (1:1), pa bo v dodatne škripce spravila Slovenijo.

Ta si je po porazu na Slovaškem že tako močno pokvarila možnosti za preboj na SP 2018, po vnovičnem spodrsljaju z Litvo, eno redkih slabše uvrščenih evropskih reprezentanc, s katerimi ima slabše razmerje v medsebojnih srečanjih (ena zmaga, dva remija in dva poraza), pa bi nezadovoljstvo nad slabimi letošnjimi rezultati (0:1 na Škotskem in Slovaškem) doseglo vrhunec.

Oblak vreden toliko kot skoraj 27 najboljših Litovcev

Slovenija je Litvo nazadnje gostila 9. oktobra 2015. Začelo se je dobro, Katančeva četa je vodila z 1:0,  nato pa so gostje izenačili. | Foto: Sportida Slovenija je Litvo nazadnje gostila 9. oktobra 2015. Začelo se je dobro, Katančeva četa je vodila z 1:0, nato pa so gostje izenačili. Foto: Sportida Malo je reprezentanc, ki ne spadajo v skupino t. i. evropskih palčkov (San Marino, Andora, Gibraltar …), a se proti Sloveniji na papirju prevesijo v tako očitno vlogo avtsajderja. Reprezentant Slovenije je v povprečju skoraj desetkrat dražji od litovskega. Slovenija ima v ekipi zvezdnika svetovnega kova, vratarja Jana Oblaka, čigar znanje je na mednarodni nogometni borzi po podatkih Transfermarkt.de ovrednoteno na 40 milijonov evrov. Za primerjavo. Najdražji Litovec je Lukas Spalvis, vreden poldrugi milijonov evrov.

Ker je nogometna žoga nepredvidljiva in okrogla, favoriti pa ne zmagujejo vedno, se dogajajo tudi takšni prizori kot lani v Vilni. Takrat Oblak ni mogel biti zadovoljen s predstavo, Spalvis, mladi napadalec Kaiserslauterna, pa le zaradi tega, ker je z Litvo iz rok izpustil nepričakovano visoko vodstvo proti Sloveniji (2:0, na koncu 2:2).

Na lanski tekmi v Vilni se je med strelce vpisal tudi Rene Krhin. | Foto: Reuters Na lanski tekmi v Vilni se je med strelce vpisal tudi Rene Krhin. Foto: Reuters

Po tem, ko je zaradi poškodbe stegenske mišice za nastop proti Litvi odpadel izkušeni branilec Bojan Jokić, je padla povprečna starost slovenske reprezentance. Litovci so v povprečju starejši natanko za leto dni. V njihovih vrstah je le dobra polovica legionarjev, v Sloveniji jih je skoraj štiri petine. Zavedajo se, da danes ne smejo narediti napake, saj bi jih novi spodrsljaj še bolj oddaljil od sanj o ruski pravljici.

Če bi Anglija pomagala Sloveniji ...

Bo Anglija danes premagala Slovaško ali bodo slovenski petkovi krvniki priredili presenečenje? | Foto: Reuters Bo Anglija danes premagala Slovaško ali bodo slovenski petkovi krvniki priredili presenečenje? Foto: Reuters Današnji obračun v Stožicah med Slovenijo in Litvo v Ljubljani se bo začel ob 20.45. Slovenski reprezentanti bodo z enim očesom pogledovali tudi na gostovanje v Londonu, kjer se bosta v dvoboju za vodilni položaj udarili Anglija in Slovaška.

Če bi trije levi izkoristili prednost domačega igrišča, ranjena Slovenija pa vlogo favorita proti Litvi, bi se prednost drugouvrščenih Slovakov skrčila le na eno točko. Približali pa bi se tudi Škoti, ki se bodo danes pomerili z Malto. Tako bi bil razplet kvalifikacijske skupine F in boj za drugo mesto skrajno zanimiv, Slovenija pa bi ostala v igri za napredovanje, a le ob pogoju, da 5. oktobra na Wembleyju preseneti Anglijo.

Ne spreglejte