Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
27. 12. 2014,
10.11

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Zlatan Ibrahimović PSG Marseille Lyon Marcelo Bielsa Ažbe Jug Bordeaux

Sobota, 27. 12. 2014, 10.11

7 let, 12 mesecev

Pričakovali Ibrahimovićev šov, a so se stvari zapletle

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Francija ne more ponuditi takšnega nogometnega blišča, kot ga ponujajo Anglija, Nemčija in Španija. Prepoznavnost lige gradi na podobi Zlatana Ibrahimovića in bogatih Parižanov, ki pa sploh niso prvi.

V nasprotju z neumornimi Angleži, ki polnijo nogometne štadione tudi med božičnimi in novoletnimi prazniki, so se najboljši francoski klubi na počitek podali že prejšnji konec tedna. Zimski premor bo kratek, saj bo trajal le dva tedna (od 3. do 5. januarja bodo odigrali 32 pokalnih tekem), francoske zelenice pa januarja čaka še en šok. Večina klubov, ki prisega na afriške velemojstre, teh pa v Franciji ni malo, bo oslabljenih. Črna celina namreč že nestrpno pričakuje pokal narodov, ki bo francoskim klubom vzel veliko moči, v središču pozornosti pa bo v Ekvatorialni Gvineji od 17. januarja do 8. februarja.

Med tistimi, ki na lastni koži ne bodo pretirano občutili afriškega vrveža, je Paris St. Germain. Branilec naslova in za mnoge edini favorit za prvo mesto je s katarskimi milijoni na Park princev privabil ogromno zvezdnikov svetovnega kova, med njimi pa prevladujejo Evropejci in Južnoameričani, tako da PSG z redkimi izjemami (Serge Aurier, branilec iz Slonokoščene obale) ne bo oslabljen.

Še vedno prisega na čarobno energijo prvega napadalca Zlatana Ibrahimovića, ki ga v strelskem smislu dohiteva Urugvajec Edinson Cavani, a je vselej v njegovi medijski senci in se pred vsakim prestopnim rokom naposluša govoric o menjavi okolja.

Obramba je rezervirana za najboljše, kar lahko ponudi Brazilija. To za trenerja Laurenta Blanca ni bila najboljša tolažba, saj sta si Thiago Silva in David Luiz na nekaterih tekmah dovolila preveč napak, ki si jih glede na silne milijone, vložene v njun prihod iz Milana in Londona, ne bi smela privoščiti. PSG resda ni doživel poraza kar 17 krogov, a si je privoščil preveč remijev za vodilno mesto.

Bielsa prerodil Marseille

PSG je po jesenskem delu šele na tretjem mestu, pred njega sta se prerinila oba Olympiqua. Marseille in Lyon. Prvi blesti pod vodstvom ''norega'' Argentinca Marcela Bielse, ki se je kmalu po prihodu zapletel v spor s predsednikom Vincentom Labrunom, a se nato le pobotal z njim. Pred zadnjo tekmo v tem letu je nekdanji trener Athletica zaradi pomanjkanja marljivosti na treningu kaznoval francoskega reprezentanta Dimitrija Payeta, a mu to ni preprečilo nadaljevanja z odličnimi rezultati. Napadalec Andre-Pierre Gignac je izgubil nekaj kilogramov ter (p)ostal strah in trepet francoskih branilcev, mladi Giannellii Imbula izstopa v zvezni vrsti, prenovljeni Velodrome pa je postal vrelec sreče in odličnih rezultatov. Marseille je zagospodaril na krilih osmih zaporednih zmag.

Lacazette prvi junak Lyona

Kakovostne predstave, vredne druženja s francosko elito, so se vrnile tudi na štadion Gerland. Lyon je spet vroč, blesti prvi strelec prvenstva Alexander Lacazette. Dosegel je kar 17 zadetkov. Triindvajsetletni temnopolti Francoz ob podobnem ritmu ne bo več dolgo zabijal zadetkov v Franciji, ampak se podal v tujino v katerega izmed evropskih velikanov. V polno je zadel večkrat kot Ibrahimović in Cavani skupaj.

Lyon v zadnjih sezonah posluje varčno, od leta 2012 ni za novinca porabil več kot dveh milijonov evrov, poudarek je na mladinski šoli. Na zadnji tekmi, ko so levi s kar 5:0 premikastili Bordeaux, je tako v začetni postavi zaigralo osem nogometašev iz Lyonove šole. V zvezni vrsti kraljuje Nabil Fekir, ki se še ni odločil, ali bo oblekel francoski ali alžirski dres.

Marseille je leto prej po jesenskem delu za Parižani zaostajal kar 15 točk, na koncu celo 29. Zdaj ima tri točke prednosti, podoben razcvet velja za Lyon. Skupaj sta zadala boleč udarec bogatim katarsko-ruskim načrtom.

Ažbe Jug dvakrat branil za Bordeaux

Tu je še Monaco, ki mu gre odlično v ligi prvakov, kjer se je kot prvouvrščeni v skupini prebil med 16 najboljših, v prvenstvu pa je na petem mestu, za zdaj šest točk za Parižani. Vmes je še Saint Etienne, visoko, na šestem mestu je tudi Bordeaux, kjer igra edini slovenski legionar v francoskem ligue 1, 22-letni vratar Ažbe Jug. V prvenstvu je zbral dva nastopa, dejaven je bil tudi v pokalnem tekmovanju, tako da nabira izkušnje, je pa v klubu še vedno prva menjava za glavnega vratarja, nekdanjega francoskega reprezentanta Cedrica Carrassa.

Spomladi velja pričakovati odločen napad Parižanov. Ibrahimović jeseni ni imel sreče z zdravjem, zdaj pa bo najprej želel vrniti PSG na prvo mesto, ki ga v tej sezoni ni zasedal še nikoli, nato pa se na lestvici najboljših strelcev približati vrhu. Zdaj mu Lacazette beži za kar devet golov, kar je za samozavestnega Šveda velika, a premostljiva ovira, bosta imela pa Marseille in Lyon prednost, saj ne nastopata v Evropi. V nasprotju s Parižani, ki jih v osmini finala lige prvakov čakata dve odločilni bitki s Chelseajem, tako da bi lahko ponovno trpel ugled v domačem prvenstvu.

Ne spreglejte