Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
9. 3. 2017,
11.15

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85

Natisni članek

UEFA liga prvakov PSG Barcelona

Četrtek, 9. 3. 2017, 11.15

1 leto

Skok v zgodovino evropskih klubskih tekmovanj

Preobrati, o katerih se govori še danes

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,85
Barcelona | Foto Reuters

Foto: Reuters

Je čudežna zmaga Barcelona nad PSG s 6:1 res največji preobrat v zgodovini nogometa? Katalonci niso prvi, ki so v izločilnem delu tekmovanja nadoknadili zaostanek štirih zadetkov, če upoštevamo pomembnost, kakovost in vrednost tekmovanja, pa ga ni junaka, ki bi se podpisal pod večji podvig.

Seznam klubskih preobratov in vrnitev, ki so na meji verjetnega, je dolg. Izločilni deli evropskih klubskih nogometnih tekmovanj so nanizali kar nekaj podobnih zgodb, kot jih je v sredo na Camp Nouu spisala zvezdniška Barcelona.
 

Pravljica Leixoesa (po 2:6 zmagal s 5:0)

Leixoes, ki prihaja iz mesta Matosinhos, ne spada med večje portugalske klube. Največji uspeh je dosegel leta 1961, ko je osvojil svojo edino lovoriko, naslov pokalnega portugalskega zmagovalca. Prislužil si je nastop v Evropi in v prvem krogu pokala pokalnih zmagovalcev pogorel ne celi črti. Na krstnem nastopu je doživel hud poraz v Švici. La Chaux-de-Fonds, ki je danes daleč od nekdanje slave (trikrat je bil švicarski prvak, nazadnje pred 53 leti, zdaj pa igra v tretji ligi), je zmagal s 6:2. Portugalci se niso zmedli in na povratnem srečanju vrnili udarec Švicarjem. Zmagali so s kar 5:0.

Pravljica Partizana (po 2:6 zmaga s 4:0) 

Beograjski velikan, ki je nekoč sestavljal štiriperesno deteljico jugoslovanskega klubskega nogometa (poleg njega še Crvena zvezda, Dinamo Zagreb in Hajduk Split), je v sezoni 1984/85 v 2. krogu pokala Uefa gostoval v Londonu pri Queens Park Rangers.

Zmaga Partizana nad QPR s 4:0

Na Loftus Roadu se ni izkazal, Angleži so zmagali s 6:2. Nogometaši Partizana niso vrgli puške v koruzo in na povratni tekmi razveselili navijače z nepozabno zmago s 4:0, s katero so vstali od mrtvih in si priigrali napredovanje.

Pravljica Reala (po 1:5 zmaga s 4:0) 

Kataloncem je veliki met, ki je postregel z epsko vrnitvijo, uspel v sredo, njihovim večnim tekmecem iz Madrida pa pred več kot tremi desetletji, ko so v 3. krogu pokala Uefa nadoknadili zaostanek štirih zadetkov iz Mönchengladbacha.

Borussia je ujela bele baletnike med spanjem in jih nadigrala s 5:1, nato pa jim je kraljevi klub na povratni tekmi na Santiago Bernabeuu vrnil milo za drago in jih izločil po prepričljivi zmagi s 4:0. 

Panathinaikos zaostajal že za pet zadetkov

Evropska nogometna zveza (Uefa) je pred vse prej kot dolgočasnim dvobojem v Barceloni poudarila, da ni še nikdar napredoval še noben klub, ki bi prvo tekmo v izločilnem delu tekmovanja izgubil z 0:4, skratka brez doseženega zadetka v gosteh. Barcelona se je vpisala v zgodovino kot prva.

Zmaga Panathinaikosa nad Honvedom s 5:1

Uefa ni pozabila omeniti niti znamenitega podviga grškega Panathinaikosa, ki je v sezoni 1987/88 v pokalu Uefa na gostovanju pri madžarskem Honvedu zaostajal že z 0:5. Do konca srečanja v Budimpešti je nekoliko omilil poraz in se v Atene vrnil z rezultatom 2:5. Pred domačim občinstvom je pometel z Madžari, jih ugnal s 5:1 in zasedel posebno mesto v zgodovini evropskih tekmovanj, saj je tehnično gledano nadoknadil zaostanek ogromnih petih zadetkov.

Prejšnji rekord v ligi prvakov pripadal Deportivu

Pred čudežnim večerom v Barceloni v ligi prvakov, ki poteka od sezone 1992/93, ni še nobenemu klubu uspelo na povratni tekmi nadoknaditi več kot treh zadetke zaostanka. Največji podvig je uspel Deportivu (v nedeljo se bo v španskem prvenstvu pomeril prav z Barcelono).

Zmaga Deportiva nad Milanom s 4:0



V prvi tekmi četrtfinala so na San Siru izgubili proti Milanu z 1:4, a nato na povratni tekmi povsem povozili slovite goste iz Italije. Ponižali so jih s 4:0 in si zagotovili preboj v polfinale. To je bilo v sezoni 2002/03.

Ko jo brkati Slovenec zagode Barceloni ...

Barcelona ni bila vedno prizorišče neizmerne sreče ob velikem podvigu. Z njo je povezan tudi eden največjih šokov v zgodovini evropskih pokalov, ki so jih zvezdniki katalonskega kluba priredili navijačem. V sezoni 1984/85 so v prvem krogu pokala pokalnih zmagovalcev gostovali pri Metzu in se iz Francije vrnili z zanesljivo zmago 4:2.

Zmaga Metza v Barceloni s 4:1

Povratno srečanje se je zdelo le še gola formalnost, vsi so bili prepričani, da je napredovanje že zagotovljeno, a so gostje na čelu s slovenskim napadalcem Zvonkom Tonyjem Kurbosem poskrbeli za neverjeten preobrat. Na Camp Nouu so že izgubljali z 0:1, nato pa se je razigral Kurbos. Dosegel je tri zadetke in tlakoval pot do senzacije, ki je odmevala po svetu. Brkati napadalec, ki se je z družino že v otroštvu odpravil v Nemčijo, je odigral tekmo življenja.

Norih 30 minut Bayerja za polom Dynama

Katalonci so v sredo v zadnjih sedmih minutah dosegli tri zadetke in vodstvo s 3:1 povišali na zadostnih 6:1, kar jih je popeljalo v četrtfinale lige prvakov. Parižani so izkusili prekletstvo črnih minut, v katerih gre vse narobe in po katerih bi se od sramu in razočaranja najraje pogreznili v zemljo. Podoben občutek je pred 31 leti preveval nogometaše Dynama iz Dresdna.

V četrtfinalu pokala pokalnih zmagovalcev so se kot predstavniki nekdanje Vzhodne Nemčije v sosedskem obračunu pomerili z Bayerjem iz Uerdingena. Doma so zmagali z 2:0, nato pa pri zahodnih sosedih že vodili s 3:1. Bayer je bil na kolenih, a se ni predal. Sledilo je 30 norih minut, v katerih je kar šestkrat zatresel mrežo ''vzhodnih bratov'' iz Dresdna. Na koncu je zmagal s 7:3 in poskrbel za preobrat, ki mu v nogometnem svetu ni bilo para.

V klubskih evropskih tekmovanjih torej ni manjkalo razburljivih srečanj, v katerih so klubi znali nadoknaditi ogromne zaostanke. Zgodba Barcelone je postala češnja na torti. 

Ne spreglejte