Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
6. 3. 2014,
7.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Srečko Katanec marec

Četrtek, 6. 3. 2014, 7.24

8 let

Prekletstvo uvodne tekme in marca še kar traja

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Tradicija se nadaljuje. Srečka Katanca kot selektorja Slovenije na uvodnih tekmah leta še naprej spremljajo rezultatski neuspehi. Skromno statistiko ima tudi marca, saj še ni dočakal zmage.

Srečko Katanec kot selektor slovenske reprezentance ni slovel po tem, da bi na prijateljskih tekmah dosegal odmevne rezultate. Najboljši je bil vedno takrat, ko se je igralo za velika tekmovanja, zlasti v dodatnih kvalifikacijah. Na dvobojih, ki so šteli za točke, se je odrezal bistveno bolje. Zato ni razloga, da bi izpuhtel optimizem slovenskih navijačev pred začetkom kvalifikacijskega ciklusa za evropsko prvenstvo 2016.

Katančevi izbranci so sicer res izgubili prijateljsko tekmo v Alžiriji (0:2), z igro se niso pretirano izkazali, a tekma je bila le prijateljskega značaja. Namenjena zahtevnim preizkusom in uporabi manjših eksperimentov. Takrat pa se ponavadi pojavijo napake. V Blidi jih je bilo storjenih preveč, da bi lahko ostale nekaznovane.

Honduras je slovensko reprezentanco nadigral kar s 5:1

A podobno je bilo tudi v preteklosti, pa je slovenska reprezentance pod Katančevo taktirko vedno dosegala odmevne rezultate. Očitno mu je usojeno, da kot selektor na uvodni tekmi leta nikoli ne bo občutil sladkosti zmage. Če bo še vztrajal pri načelu, da je sklepanje dogovorov z manj zvenečimi in neprimerno slabšimi reprezentancami za prijateljske dvoboje nepotrebno. Statistika uvodnih slovenskih srečanj v letih 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2013 in 2014 – takrat je bil selektor Katanec – je neusmiljena. Na sedmih tekmah takšne vrste je le enkrat remiziral, pa še to z Združenimi arabskimi emirati (1:1), na preostalih šestih pa izgubil. Nekatere na zelo prepričljiv način. Spomin na glasno petardo Hondurasa, ki je počila v slovenski mreži sredi Hongkonga (1:5), še dolgo ne bo zamrl, pa tudi na urugvajsko učno uro v nemogočih vremenskih razmerah, ki so vladale zdaj že nekdanji starejši Bonifiki v Kopru (0:2). Podobno je bilo tudi z lansko zimsko porcijo zadetkov, ki jih je Slovenija v zasneženih Stožicah prejela od zelo motivirane ter razigrane Bosne in Hercegovine (0:3).

Najbolj je pomembno, da se Slovenija prebudi do 8. septembra

Podobno velja za marčevske tekme, s tem da je Katanec v tem mesecu nizal remi za remijem. Uvodne tri tekme so se končale z rezultatom 1:1, nato je sledil remi brez zadetkov v napetem Zagrebu. V zadnjih dveh letih pa je moral Katanec čestitati tekmecema. Oba sta vodila strokovnjaka iz BiH, ki sta v času nekdanje države veljala za jugoslovanska nogometna asa. Lani je Katanec roko stisnil Safetu Sušiću, letos jo je Vahidu Halilhodžiću. Njegova marčevska statistika zdaj šteje štiri remije in dva poraza. Rubrika zmag torej ostaja prazna. Tako kot pri tekmah, s katerimi je odpiral novo koledarsko leto. Najbolj je pomembno, da se bo Slovenija prebudila do 8. septembra, ko jo čaka prvi kvalifikacijski izpit. Odhaja v Estonijo, kjer je imela v preteklosti veliko uspehov. Če bo obveljalo, da uvodni poraz Katančeve čete naznanja imenitno nadaljevanje, bomo poraz iz Alžirije pozabili v rekordno hitrem času. Naj se tradicija nadaljuje!

Ne spreglejte