Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
19. 7. 2015,
21.06

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Astana Zlatko Zahović Ante Šimundža Dalibor Volaš Jasmin Handanović Aleš Mejač

Nedelja, 19. 7. 2015, 21.06

8 let

Pred tekmo leta v Mariboru vre

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V nogometnem Mariboru je bilo konec tedna pestro kot že dolgo ne. Le nekaj dni pred tekmo leta, kot ji pravijo v Ljudskem vrtu, se je dogajalo marsikaj.

Začelo se je s petkom in ne preveč prepričljivo igro v uvodni prvenstveni tekmi. Le 1:1 proti Zavrču pred domačim občinstvom je vsekakor manj od pričakovanj. "Premalo je bilo energije, predvsem v prvem polčasu," je po tekmi dejal trener Maribora Ante Šimundža, ki vsaj javno ni preveč povzdignil glasu, a v ozadju se je dogajalo marsikaj.

V nedeljo je v javnost – o tem so pisali pri Ekipi SN – pricurljala novica, da se je odločil kaznovati dva nogometaša, ki sta v petek zvečer igrala od prve minute. Aleša Mejača in Daliborja Volaša. Zato, ker naj ne bi pokazala pravega pristopa. Oba je poslal v drugo ekipo. Ne prvi ne drugi danes ob 12. uri, ko se bodo mariborski nogometaši odpravili na pot, ne bo odšel v Kazahstan, kjer slovenske prvake čaka povratna tekma drugega kroga kvalifikacij za ligo prvakov proti Astani. Na prvi tekmi so zmagali z 1:0.

Zato, da bi prebudili zaspano ekipo?

Če je kazen za prvega pričakovana, dolgoletni član Maribora je moral iz igre že po polovici ure, pod vodstvom zdajšnjega trenerja pa tako ali tako ni imel prav velike veljave, za drugega velja povsem drugače. Povratnik v Ljudski vrt, vrnil se je januarja letos, je v drugi polovici pretekle sezone na 14 prvenstvenih tekmah zabil kar deset golov in bil na pripravljalnih tekmah pred začetkom nove sezone z naskokom najboljši strelec Mariborčanov.

Kaj zadnja odločitev, podprl jo je tudi športni direktor Zlatko Zahović, pomeni za njuno prihodnost, ni znano, a če bi ugibali, bi dejali, da je Mejač, pa čeprav je v Mariboru že osem let, dokončno prečrtan, medtem ko bodo na Volaša še vedno računali. To je bilo le jasno sporočilo, naj se zresni. Ali pa poteza, s katero želijo v Mariboru pred tekmo, ki bo narekovala njihovo nadaljnjo evropsko pot, prebuditi očitno zaspano ekipo.

Nad Kazahstance samo z enim povsem zdravim napadalcem

No, pa tudi novica – tudi o tem so pisali pri Ekipi SN –, da so Mariborčani že sklenili sodelovanje z dozdajšnjim napadalcem Celja Gregorjem Bajdetom, njegov prihod naj bi uradno potrdili v prihodnjih dneh in za Kazahstan seveda ne pride v poštev, je vsekakor jasno sporočilo za izkušenega koprskega napadalca.

Tako bo Maribor na dolgo pot odšel z zelo omejeno izbiro igralcev v napadu. Mladi Luka Zahović, prvoligaško sezono je začel z novim golom, je edini, ki je povsem zdrav in pripravljen. Jean-Philippe Mendy se je vrnil po poškodbi, Marcos Tavares v petek zaradi zdravstvenih težav ni igral, a naj bi bil pripravljen. Tvegana poteza Mariborčanov, ni kaj. Če jim spodleti …

Pritiska so že vajeni

Kakorkoli že, jasno je, da Mariborčane čaka peklensko delo. Po vsem, kar se je dogajalo v zadnjih dneh, bodo še pod večjim pritiskom. Ko je bilo tako, jih je do zdaj v Evropi pogosto reševal vratar Jasmin Handanović. Povsem mogoče je, da bo tudi tokrat tako.

"V zadnjih letih smo naredili ogromno, zato smo si nabrali izkušnje. Breme, ki ga nosimo, je veliko, a s tem smo se naučili živeti. Naša naloga je, da najdemo recept, kako onemogočiti ambiciozne tekmece in potrditi svojo kakovost," ostaja miren 37-letni Ljubljančan. Vse odkar je prišel, bilo je leta 2011, se je z Mariborom v Evropi obdržal dolgo. Se bo tudi letos?

Ne spreglejte