Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 10. 2013,
11.00

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 1. 10. 2013, 11.00

7 let, 12 mesecev

Prašnikar: Imenovanje Čačića je bila napaka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hrvaški strateg Ante Čačić je na vroči klopi Maribora zdržal le nekaj mesecev. V ponedeljek ga je v Ljudskem vrtu uradno nasledil soimenjak Šimundža. Kako so menjavo doživele nekatere klubske legende?

"Že nekaj časa je bilo videti, da v Mariboru ni vse tako, kot bi moralo biti, zato je trenerska menjava pričakovana. Kaj se je dogajalo v zadnjih tednih, da je bila ekipa neprepoznavna, ne vem, a če je res, da so igralci bojkotirali trenerja, potem je jasno, da to nikakor ne more biti dobro. Zato, ker se lahko v prihodnosti prej ali slej ponovi. Dejstvo je, da je imel Ante Čačić, ko je prišel v Ljudski vrt in prehitel drugega kandidata Anteja Šimundžo, argumente na svoji strani. Prišel je kot trener, ki je bil državni prvak in je z zagrebškim Dinamom igral v ligi prvakov. Zdaj je jasno, da je bilo njegovo imenovanje napaka. Če trener odide po zgolj dveh, treh mesecih, drugače niti ne more biti. Kaj lahko naredi Šimundža, težko povem. Zlatko Zahović je poleti govoril, da za klop Maribora še ni dovolj zrel. Težko verjamem, da se lahko trener v zgolj nekaj mesecih spremeni. Ni nič boljši in seveda niti ne slabši, kot je bil prej. Dejstvo je, da izkušenj nima. Če gledamo le njegovo samostojno trenersko pot, hitro pridemo do njenega konca. Je še mlad trener, ki išče svoje mesto na nogometnem zemljevidu. Kakršne rezultate bo dosegal, toliko ga bodo navijači cenili. Maribor je klub, ki zahteva le najboljše. Kako uspešen bo, je težko napovedati. Novemu trenerju in Mariboru seveda želim, da bi bil čim uspešnejši. Upam, da bo kaj naredil tudi v Evropi, saj bi bilo to pozitivno tudi za slovenski nogomet. Je kdo iz Maribora v zadnjih tednih stopil v stik z menoj o morebitnem prevzemu ekipe? Ni in zato nisem razočaran."

"Anteja poznam odlično, saj sem bil njegov pomočnik pri Aluminiju. Je pravi kaliber za trenerja Maribora, je pedanten, marljiv in ima rad svoj poklic. Z nogometom živi 24 ur na dan. Najboljša leta je doživel v Ljudskem vrtu, ogromno sezon sva igrala skupaj. Zelo dobro pozna miselnost in navade mariborskega občinstva. Pošteno in zasluženo je, da je dobil priložnost. Resda bo zdaj deležen večje odgovornosti, saj je drugače biti prvi trener Maribora kot pa Aluminija. A vedno je enkrat prvič. Ne smemo pa pozabiti, da je bil pomočnik Darka Milaniča, da je bil v mariborski zgodbi, doživljal evropske tekme tako kot nogometaš kot tudi na klopi, tako da to, da bo prvič vodil Maribor, ne bo težava. V klubu računa na pomoč, zato mu bo lažje. Verjamem, da bo uspešen trener in bo Maribor povzdignil na višjo raven. Maribor mora držati ritem na vrhu slovenskega nogometa, zadnji rezultati pa so bili vse drugo. Kaj je zmanjkalo Čačiću? Ne vem najbolje, kaj se je dogajalo v klubu, a rezultati niso bili pravi. Trener je na koncu vedno tisti, ki plača davek. Maribor ima le še nekaj dni do nove tekme in preprosto nima na voljo toliko časa, da bi spremenil kaj drugega, recimo štiri ali pet igralcev. Najbolj preprosto je menjati trenerja, kar je tudi logično, če ni rezultatov. On je tisti, ki ponavadi dobi metek (smeh, op. a.). Ne verjamem, da bi igralci bojkotirali Čačića. So profesionalci in plačani, da igrajo nogomet. Vsak ima svojo pogodbo, vsak zasluži svoj denar. To je podobno kot v službi, ko moraš nadaljevati delo, čeprav ti ni všeč direktor. Naloge moraš ne glede na vse opraviti profesionalno. Igralci ne smejo voditi politike ter odločati o tem, ali je trener dober ali ne. Njihova naloga je, da na igrišču dajo vse od sebe ter izpolnijo vse, kar jim reče trener. Šimundža bo z njimi odlično sodeloval."

"Vsi smo pričakovali, da se bo zgodila menjava na trenerskem stolčku Maribora, kar je v nogometu nekaj normalnega. Zelo sem vesel, da je bil za novega trenerja imenovan Ante Šimundža, ki je moj zelo dober prijatelj in nekdanji soigralec. Ob tej priložnosti bi mu želel veliko sreče, ki jo bo potreboval. Prihaja namreč na zelo zahtevno trenersko mesto, v velik klub, ki ima zelo zahtevne navijače. Čaka ga težka naloga, a verjamem, da bo uspešen. Mora pljuniti v roke in začeti trdo delati. Ker ima Maribor odlično ekipo, mu bo nekoliko lažje. Prepričan sem, da bo Mariborčane kmalu popeljal v stare tirnice, kar pomeni, da si bo v prvenstvu nabral veliko prednost pred tekmeci in zlahka osvojil naslov, nekaj pa bo moral narediti tudi v Evropi. Ta je za Maribor najpomembnejša, od nastopov v evropskih pokalih vijoličasti živijo. Kaj je bilo narobe, da je moral oditi zdaj že nekdanji trener Ante Čačić, ne vem. Dvomim, da so igralci bojkotirali trenerja. Če so, morajo imeti, po domače rečeno, velika 'jajca', saj vsi dobro poznamo Viole in preostale navijače Maribora. Kaj takega bi se jim lahko hitro maščevalo. Ne bi rekel, da je bilo imenovanje Čačića pred nekaj meseci napaka. Mariboru je prinesel vsaj dvanajst evropskih tekem, kar pomeni, da je uspel. Na kakšen način, niti ni pomembno. Res je, da je Šimundža, kar zadeva Evropo, še neizkušen, a sem optimist. Je pa jasno, da bo tudi izgubljal. Trener, ki bi zgolj zmagoval, se še ni rodil in dvomim, da se sploh bo. Že proti Wiganu bomo videli, kaj lahko naredi nov trener. Prevelikih sprememb za zdaj še ne pričakujem, mogoče eno ali dve, glede četrtkovega evropskega gostovanja sem pa optimist. Šimundža in Zahović bosta morala udariti po mizi in poskrbeti, da se ekipa čim prej vrne v formo, ki jo je v tej sezoni že kazala. Igralci morajo vedeti, kje in za koga igrajo. Na vsaki tekmi morajo dati vse od sebe."

Ne spreglejte