Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
28. 3. 2015,
15.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Črna gora Rusija incident Podgorica

Sobota, 28. 3. 2015, 15.33

8 let

Posnetek, ki se ga sramuje vsa Črna gora (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ko se kvalifikacije za EP 2016 igrajo na Balkanu, zna biti zelo vroče. V petek je svet šokiral prizor iz Podgorice, kjer je eden izmed črnogorskih navijačev vrgel baklo neposredno v ruskega vratarja.

Zgodba o Balkanskem polotoku, temperamentnih in zlonamernih navijačih ter prekinitvah kvalifikacijskih srečanj za EP 2016 je žal dobila sveže dodatno poglavje. Če je lani največ prahu dvignil famozni dron, ki je z zastavo Velike Albanije poletel nad beograjskim štadionom med tekmo Srbije in Albanije ter vrgel iz tira domače igralce, veliko črnila pa je bilo prelitega tudi o navijaških neredih na tekmah med Bolgarijo in Hrvaško, Romunijo in Madžarsko ter Italijo in Hrvaško, je tokrat v ospredju Črna gora.

V soboto se je zbudila osramočena, saj si je eden izmed njenih navijačev dovolil nesprejemljivo potezo, ki je šokirala nogometni svet. Gorečo baklo je v prvi minuti dvoboja med Črno goro in Rusijo zalučal v nič hudega slutečega ruskega vratarja Igorja Akinfejeva. Odnesel jo je s pretresom možganov ter opeklinami na vratu, noč pa preživel v osrednji črnogorski bolnišnici. "Upam, da se v Črni gori ne bo nikoli ponovilo kaj podobnega, niti kje drugje na svetu," je v soboto zjutraj sporočil ruski vratar, ki je že zapustil bolnišnico in se počuti bolje.

Navijači so se obmetavali s stoli, Kombarova zadeli s tribun

Dvoboj je bil zaradi navijaških neumnosti dvakrat prekinjen. Rusi so želeli igrišče zapustiti že po brutalnem in zahrbtnem napadu na njihovega vratarja, a je Evropska nogometna zveza (Uefa) vztrajala, da se dvoboj nadaljuje. Po ponovnih izgredih, ko so se domači in ruski privrženci obmetavali s stoli, zaradi česar je premor med polčasoma trajal kar 30 minut, ruskega reprezentanta Dmitrija Kombarova pa so zadeli s trdim predmetom, je nemški sodnik Deniz Aytekin dokončno odpovedal srečanje.

Dvoboj je bil prekinjen pri rezultatu 0:0, Rusi pa so le nekaj minut pred tem zapravili strel z bele točke. Črnogorski vratar Vukašin Poleksić je dobil dvoboj z ruskim kapetanom Romanom Širokovom, a je veselje hitro zamenjala žalost, saj so nastali novi spopadi med navijači, na tleh pa je obležal še Kombarov, ki ga je s tribun zadel neznani predmet.

Selektor Brnović: Izgubili smo vse možnosti za EP 2016

V črnogorski prestolnici je bilo vroče že pred tekmo, ko so želeli združeni ruski in srbski navijači v središču Podgorice zažgati ameriško zastavo. Črni gori se ne obeta nič dobrega. Uefa je zelo stroga do tovrstnih prekrškov, kar sta na svoji koži izkusili že njeni sosedi Srbija in Albanija. Pričakuje se zmaga Rusije s 3:0 za zeleno mizo in pa še odvzem kazenskih točk.

Selektor Črne gore Branko Brnović se je po žalostnem dogodku, ki ni imel veliko skupnih točk s športom, opravičil ruski reprezentanci. "Igralci so na tleh, nihče ne ve, kaj bi povedal. Tudi sam ne najdem pravih besed. Zdaj smo izgubili vse možnosti za nastop na evropskem prvenstvu, čakajo pa nas še tekme pred praznimi tribunami," je tarnal nekdanji jugoslovanski reprezentant, ki je v modrem dresu v Čilu osvojil tudi naslov svetovnega prvaka. "Zelo sem razočaran. To je bilo povsem nepotrebno," je po dvoboju po poročanju črnogorskega časnika Vijesti dejal domači zvezdnik Stevan Jovetić. "Pri drugi prekinitvi je bil vržen nek majhen kovanec. Rusi so samo čakali, da se nekaj zgodi, ker so jim med polčasom dejali, da naj sodniku prijavijo že najmanjši prekršek. Upam, da ne bomo prejeli prevelike kazni," je izrazil željo napadalec Manchester Cityja.

Capello: Ne bi smeli nadaljevati tekme

Njegov stanovski kolega Fabio Capello je po tekmi priznal, da se je znašel v najbolj neprijetnem položaju, kar ga pozna nogomet. "Če bi se upoštevalo moje mnenje, se tekma sploh ne bi smela nadaljevati po prvi prekinitvi," je bil redkobeseden Italijan, ki bo do treh točk v Podgorici prišel na način, ki ga ni pričakoval niti v nočnih morah. Ruska nogometna zveza se je pritožila nad odločitvijo Uefe, da po prvi prekinitvi vseeno nadaljuje dvoboj.

"To je katastrofa in sramota, ne zaslužimo si ne države, ne reprezentance, ne uvrstitve na EP 2016. Oni skandirajo svoji domovini in vzklikajo, da ljubijo Črno goro, po drugi strani pa se trudijo, da bi našo reprezentanco pahnili v težave. Ko nam pridejo v goste velike ekipe, bi morali vsi skupaj uživati v nogometu. A ne, mi jih začnemo žaliti," je razočarano dejal generalni sekretar Črnogorske nogometne zveze Momir Đurđevac, ki bo zdaj skupaj s predsednikom krovne zveze Dejanom Savičevićem skušal skovati načrt, kako prepričati Uefo, da ji v prihodnjih dneh podeli čim bolj milo kazen.

Ne spreglejte