Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
22. 2. 2017,
17.20

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Leonardo Bonucci Iker Casillas Gianluigi Buffon UEFA liga prvakov Juventus Porto

Sreda, 22. 2. 2017, 17.20

12 mesecev

Pred srečanjem v Portu

Odmeven spor, ki je zasenčil obračun legend

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Leonardo Bonucci | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Danes se bosta na prvi tekmi osmine finala lige prvakov pomerila nekdanja evropska prvaka Porto in Juventus. Dvoboj se je napovedoval kot obračun legendarnih vratarjev, Ikerja Casillasa in Gianluigija Buffona, nato pa je kot strela iz jasnega udarila novica o sporu v vrstah italijanskih prvakov.

Porto – Juventus, sreda ob 20.45

Verjetni začetni postavi:
Porto: Casillas; Maxi Pereira, Marcano, Felipe, Alex Telles; Danilo, Herrera, Óliver Torres; Brahimi, André Silva, Soares.
Juventus: Buffon; Lichtsteiner, Rugani, Chiellini, Alex Sandro; Pjanić, Khedira; Cuadrado, Dybala, Mandžukić; Higuaín.

V sporu, ki se je zgodil na zadnji prvenstveni tekmi Juventusa (v petek je s 4:1 premagal Palermo), je krajšo potegnil Leonardo Bonucci. Eden najbolj cenjenih branilcev v Evropi in že dalj časa tarča številnih angleških klubov, se je sprl s trenerjem Massimilianom Allegrijem. Italijanski strateg mu je med srečanjem in po njem namenil veliko krepkih besed. Bonucci mu ni ostal dolžan, zato se je znašel na stranskem tiru.

Allegri: Leonardo je pameten fant

Branilec se ni prvič sprl s trenerjem Juventusa Allegrijem. | Foto: Guliverimage/Getty Images Branilec se ni prvič sprl s trenerjem Juventusa Allegrijem. Foto: Guliverimage/Getty Images Na današnji tekmi v Portu zaradi nespoštovanja klubske discipline ne bo nastopil.

"S spoštovanjem do kluba, ekipe in navijačev smo se odločili pravilno. Primer je končan. Leonardo je pameten fant in pomemben član Juventusa. Pokazal je razumevanje. Tudi sam se nisem obnašal v skladu s pravili. Zavedam se, da nogometne tekme spremljajo navijači, med njimi je veliko otrok. Zato bom daroval nekaj sredstev v človekoljubne namene," si je trener Juventusa Allegri odredil kazen za vroče psovke, ki jih je med tekmo s Palermom namenil 29-letnemu branilcu.

Ubral je podobno pot kot njegov rojak Carlo Ancelotti, ki je po dvoboju nemškega prvenstva v Berlinu pokazal sredinec nekulturnemu navijaču Herthe.

Priložnost za Conteja in modre?

To ni prvi spor med trenerjem in dolgoletnim italijanskim reprezentantom, članom znamenite tričlanske obrambne formacije Juventusa, ki ji v zadnjih letih na Apeninskem polotoku ni para.

Porto bo zvečer računal na bučno podporo navijačev. | Foto: Guliverimage/Getty Images Porto bo zvečer računal na bučno podporo navijačev. Foto: Guliverimage/Getty Images

Zaradi tega so se otoški mediji že razpisali o novem zanimanju Chelseaja in Manchester Cityja, ki bosta poleti želeli svoje vrste okrepiti z Bonuccijem. Modre iz Londona vodi nekdanji italijanski selektor in trener Juventusa Antonio Conte, kar bi se lahko izkazalo za dodatno ugodnost pri morebitni selitvi branilca na Otok.

Oba pri številki 167

Gianluigi Buffon in Iker Casillas sta stara znanca lige prvakov. Največkrat sta se pomerila na tekmah Juventusa in Reala. | Foto: Guliverimage/Getty Images Gianluigi Buffon in Iker Casillas sta stara znanca lige prvakov. Največkrat sta se pomerila na tekmah Juventusa in Reala. Foto: Guliverimage/Getty Images Druga dva zvezdniška branilca pri stari dami, Giorgio Chiellini in Andrea Barzagli, se vračata po poškodbi mišice. Kandidirala bosta za nastop na gostovanju v Portu, kjer ju v obrambi čaka tesno sodelovanje z 39-letnim vratarjem Gianluigijem Buffonom. Ta se že veseli ponovnega srečanja s štiri leta mlajšim stanovskim kolegom Ikerjem Casillasom. Španec v tej sezoni blesti v vratih Porta. Želi dokazati, da se ga je madridski Real leta 2015 prehitro znebil in da še ni za med staro šaro.

Za razliko od Buffona se lahko pohvali z vsemi mogočimi lovorikami, tako v klubskem kot reprezentančnem dresu. Ikoni Juventusa manjka naslov v ligi prvakov. Dvakrat je zaigral v finalu, a ostal praznih rok. Zanimivo je, da se bosta pomerila vratarska velikana, ki spadata v skupino najboljših čuvajev v nogometni zgodovini. Oba sta zbrala rekordnih 167 nastopov za izbrano vrsto. Buffon še brani za azzurre, Casillas pa si želi spet pridobiti status prvega španskega vratarja. Karizmatična vratarja se bosta v klubskih dresih pomerila 17. v karieri.

Energija, ki jo prinašajo navijači

Mesto, kjer je v prejšnjem tisočletju navduševal Zlatko Zahović in kot za stavo dosegal zadetke v ligi prvakov, bo tako danes priča prvovrstnemu spektaklu. Porto je dobil šest tekem zapored, Juventus še eno več. Trener gostiteljev Nuno Espirito Santo napoveduje odlično tekmo.

Vrhunska vratarja, ki imata skupaj 74 let, sta se srečevala tudi na največjih reprezentančnih tekmovanjih. | Foto: Guliverimage/Getty Images Vrhunska vratarja, ki imata skupaj 74 let, sta se srečevala tudi na največjih reprezentančnih tekmovanjih. Foto: Guliverimage/Getty Images

"Porto je pripravljen na boj s fantastičnim tekmecem. To je velik izziv. Nikogar ne podcenjujemo, a se tudi ne počutimo manjvrednega. Želimo izkoristiti energijo, ki jo bodo na štadion Dragao prenesli strastni navijači," je dejal strateg dvakratnega evropskega prvaka, ki ni doživel poraza že šest mesecev.

Ne spreglejte