Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
24. 10. 2013,
17.27

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Dejan Mezga Ante Šimundža NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 24. 10. 2013, 17.27

7 let, 12 mesecev

Po konec črnega niza, ki bode v oči

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometaši Maribora odštevajo ure, zdaj tudi že minute do tretje tekme skupinskega dela lige Europa. Slovenski prvaki upajo, da bodo v Bruggu spisali zgodovino.

Že tretjič zapored v tej sezoni Mariborčani igrajo v skupinskem delu lige Europa, kar je – vsaj glede na finančne vložke v slovenskem klubskem nogometu – vsekakor uspeh. Tudi s tistimi klubi, ki krojijo srednji evropski razred, se pač ne morejo kosati. Žal – vsaj kar zadeva evropska gostovanja – se jim po robu ne morejo postaviti niti na nogometnem igrišču. Kar sedemkrat v zadnjih treh sezonah so gostovali v skupini lige Europa in v Maribor niso prinesli niti ene samcate točke. Vsakič se v goste podajajo z upanjem na pozitiven rezultat, a se domov vrnejo praznih rok. Tudi tokrat je tako. Upajo in verjamejo, da jim bo uspelo. Seveda si tudi mi želimo, da bi bil razplet drugačen od tistih s prejšnjih tekem. Tudi zato, ker po prvih dveh tekmah nimajo še niti točke, če se želijo bojevati za napredovanje, pa danes proti Zulteju-Waregemu prav gotovo ne smejo izgubiti.

''Merimo na zmago, s katero bi ostali v igri za napredovanje. O drugem kot o zmagi preprosto ne smemo razmišljati,'' je utrip garderobe predstavil Dejan Mezga, ki bo danes ob 21.05, ko se začne tekma v Belgiji, prav gotovo zavzel mesto na desni strani zvezne vrste Maribora. Besede, ki zvenijo zelo optimistično, a tako je bilo tudi pred prejšnjimi gostovanji v Evropi, pa se je vselej končalo klavrno. Bo tokrat drugače? ''Verjamemo, da bo. Smo v dobri formi in imamo nekaj posameznikov, ki v zadnjem času igrajo odlično. Jean-Philippe Mendy, Marcos Tavares in Martin Milec so tisti, ki lahko odločijo tekmo v vsakem trenutku. Smo samozavestni in merimo na zmago,'' je besede ponovil hrvaški vezist, ki se že nekaj časa ponaša tudi s slovenskim potnim listom.

Zanimivo, Maribor bo danes igral tam, kjer je pred dvema letoma odigral sploh prvo tekmo skupinskega dela lige Europa v klubski zgodovini. V Bruggu, kjer je takrat igral proti tamkajšnjemu Club Bruggu. Tokrat bo nasprotnik drug, Zulte-Waregem, ki bo v vlogi domačina in gosta hkrati, saj njegov štadion ne ustreza visokim evropskim merilom.

''Tekme v Bruggu, ko smo prepričljivo izgubili, se seveda spominjamo, a hkrati verjamemo, da bo razplet tokrat drugačen. Od takrat smo si nabrali obilico evropskih izkušenj in prepričani smo, da se bo to poznalo tudi na igrišču,'' je še povedal 28-letni vezist, ki je današnjega nasprotnika skupaj s soigralci dodobra analiziral. ''Zulte-Waregem je dobra ekipa z dobrimi posamezniki. Igra zelo napadalno, zato bomo prav gotovo imeli kar nekaj prostora, ki ga bomo morali izkoristiti. V obrambi bomo morali igrati disciplinirano in poskušati nasprotnika presenetiti s protinapadi. Verjamem, da nam bo uspelo,'' se je spet ponovil nogometaš, ki se počasi vrača v staro formo po poškodbi z začetka sezone, ki ga je za nekaj časa oddaljila z igrišč. Tudi on je seveda poučen o zelo slabi statistiki slovenskega prvaka, kar zadeva gostovanja v evropskem tekmovanju, v katerem s soigralci nastopa tudi v tej sezoni.

''Ne vem, zakaj smo tako slabi. Dejstvo je, da je na evropskih gostovanjih pritisk še večji, kot je sicer. Vse ekipe, ki igrajo v ligi Europa, so dobre in zato je težko priti do pozitivnega rezultata. Ko igraš v gosteh, je seveda še toliko težje. Toda tokrat preprosto ne smemo razmišljati o tem slabem nizu in moramo gledati le nase ter seveda verjeti, da nam bo uspelo. Vsakega niza je enkrat konec,'' je za konec povedal nogometaš, ki je v majici Maribora do zdaj odigral že 33 evropskih tekem in zabil sedem golov.

Črnic od prve minute

S kakšno postavitvijo in postavo se bo Ante Šimundža, ki bo danes še drugič sedel na klopi Maribora na evropski tekmi, lotil Belgijcev? Verjetno s postavitvijo 4-2-3-1, v kateri sestava obrambne vrste ni niti najmanj vprašljiva (ob vratarju Jasminu Handanoviću bodo zadnjo vrsto od leve proti desni sestavljali Mitja Viler, Arghus, Aleksander Rajčević in Martin Milec). V sredini bo od prve minute zagotovo igral Aleš Mertelj, ob njem verjetno še Goran Cvijanović ali pa morda Željko Filipović. Po levi strani bo napadal in branil mladi Matic Črnic, po desni zagotovo Mezga. V konici napada bo Jean-Philippe Mendy, za njim pa kapetan Marcos Tavares.

Ne spreglejte