Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
14. 4. 2016,
20.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

Luis Enrique Josep Guardiola Manuel Pellegrini Benfica Lizbona Bayern München Samir Handanović Atletico Madrid Jan Oblak Jan Oblak Luis Suarez Lionel Messi Lionel Messi Neymar Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Manchester City PSG Real Madrid Wolfsburg Barcelona liga prvakov oko strokovnjaka Marinko Galić

Četrtek, 14. 4. 2016, 20.05

6 let, 7 mesecev

''Slovo Barcelone je povezano s karmo. Vse se vrača.''

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

V polfinale lige prvakov so se uvrstili Atletico, Bayern, Manchester City in Real. Nekdanjega slovenskega reprezentanta Marinka Galića je najbolj šokiralo slovo PSG. Izpad Barcelone, za katero stiska pesti, je povezal s karmo, pri Bayernu pa mu je všeč širina kadra.

V četrtfinalnih dvobojih je srce 45-letnega Marinka Galića utripalo za Barcelono. Je njen navijač, a ga izpad proti Oblakovemu Atleticu ni preveč potrl. ''Bil sem rahlo razočaran, a je Barcelona glede na to, kar se ji dogaja v zadnjem času, izpadla povsem zasluženo. Na obeh tekmah z Atleticom je imela večjo posest žoge, a sta ji manjkala razpoložena Messi in Neymar. Od velikega trojca MSN je bil nevaren in borben le Luis Suarez, preostala dva pa sta bila daleč od svojega slovesa,'' se je čudil slabima predstavama Lionela Messija, uradno najboljšega nogometaša na svetu v letu 2015, in njegovega zvezdniškega soigralca Neymarja.

Ko je nekdanji branilec Maribora kot navijač Barcelone iskal razloge, zakaj sta Messi in Neymar na izjemno pomembnem gostovanju pustila tako bled vtis, se je v Sportalovi rubriki Oko strokovnjaka spomnil na karmo.

Marinko Galić ima rad Barcelono. V četrtfinalu je pogrešal boljšo predstavo Messija in Neymarja. | Foto: Marinko Galić ima rad Barcelono. V četrtfinalu je pogrešal boljšo predstavo Messija in Neymarja.

''Slovo Barcelone je povezano s karmo. Vse se vrača. Podobno je bilo v prejšnji sezoni z Realom, ki je do novega leta podiral številne rekorde, nato pa je po nekaterih aferah, spomnimo se le praznovanja rojstnega dneva Ronalda, in še čim, šlo vse navzdol. Barcelona je v nadaljevanju sezone prepričljivo osvojila vse. Zdaj se je vse obrnilo proti njej. Po vseh pripetljajih, začenši s podcenjevanjem Neymarja do tekmecev, ko jih je pri visoki prednosti poniževal s podajami s petami ali pa dvigovanjem žoge nad njihovo glavo, pa tisto enajstmetrovko, ko je Messi podal Suarezu ... Očitno se je zbiralo preveč negativnega. Pa še nekaj je. Trener Luis Enrique iz tekme v tekmo dokazuje, da ni kos tej Barceloni,'' je Primorec s štajerskim srcem prepričan, da si je strateg Luis Enrique na zadnjih tekmah privoščil preveč napak, ki si jih trener na njegovem položaju ne bi smel.

Pri Barceloni pogreša tudi večjo širijo ekipe. ''Roko na srce ima kakovost za Barcelono le prva enajsterica, vsi ostali pa ne spadajo k tako velikemu klubu,'' se je o katalonskem ponosu, ki je v sredo v Madridu utrpel velik udarec, razgovoril nekdanji libero zlate Katančeve generacije.

Oblak in Handanović sta sprožila revolucijo v Sloveniji

Jan Oblak je na povratni tekmi z Barcelono zadržal mrežo nedotaknjeno. | Foto: Jan Oblak je na povratni tekmi z Barcelono zadržal mrežo nedotaknjeno.

Na eni strani mu je bilo žal, da je izpadla njegova najljubša ekipa, po drugi pa je bil toliko bolj vesel za napredovanje slovenskega reprezentančnega vratarja Jana Oblaka.

''To je velika zgodba za Slovenijo, sploh če prihaja iz nogometnih krogov, prvega športa na svetu, kjer je vse toliko bolj odmevno. Tudi pri nas je nogomet št. 1 med športi, predvsem pa za tiste otroke, ki so se odločili za treniranje nogometa. Včasih je vladala težava, saj ni nihče želel stopiti med vratnice. Vsi bi raje igrali,'' se je vodja Športnega centra v Mariboru, kjer poteka tudi nogometna šola za najmlajše, spominjal prizorov iz prejšnjega desetletja. Zdaj je drugače.

''V zadnjem času, ko blestita Samir Handanović in Jan Oblak, se otroci množično odločajo, da bi bili najraje vratarji in prosijo za rokavice. Naredila sta revolucijo v Sloveniji. Po svetu se sprašujejo, kako je sploh mogoče, da ima Slovenija med desetimi najboljšimi vratarji na svetu kar dva predstavnika. Le redko kdo v tujini ve, kje se nahajamo, kaj šele, koliko nas je. Pri vratarjih smo res fenomeni,'' je navdušen nad številnimi vratarji, ki vsakodnevno skrbijo za lepšo podobo slovenskega nogometa.

Atletico ga je v četrtfinalu prepričal z borbeno, zelo moško igro. ''V obrambi je neugoden za znoret'. Težko jih je prebiti. Zelo težko, ima pa še nevarne protinapade. Če govorimo o trenutni formi, je Atletico zame prvi favorit za evropski naslov,'' bi Galić privoščil naslov rdeče-belim, za katere uspešno brani njegov mladi rojak Oblak.

Ronaldo se mu je zameril v finalu leta 2014

Barceloni je ključavnica na vratih polfinala lige prvakov ostala zaklenjena, njen največji tekmec Real Madrid pa si jo je znal odkleniti. ''Ni igral bog ve kako dobro, a ima že četrto sezono zapored veliko sreče pri žrebu. Vsaj kar se tiče četrtfinala. Ni bil preveč prepričljiv. Kar se tiče Ronalda, ga osebno ne maram. Niti po naključju. Zameril se mi je leta 2014 v finalu lige prvakov, ko se v zadnji minuti rednega dela ni veselil izenačenju svojega soigralca, v zadnji minuti podaljška, ko je zadel iz podarjene 11-metrovke, pa se je veselil, kot da je dosegel zmagoviti gol, ne pa za 4:1,'' je pojasnil, zakaj Cristiano Ronaldo v njegovem srcu ni zapisan z najlepšimi črkami.

Cristiano Ronaldo je s 16 zadetki z naskokom prvi strelec lige prvakov v tej sezoni. | Foto: Cristiano Ronaldo je s 16 zadetki z naskokom prvi strelec lige prvakov v tej sezoni.

Kar se tiče Ronalda igralca, ga spoštuje, kar pa se tiče Ronalda kot človeka, mu ni všeč. ''Kot igralec je dober. Če ne bi bil, ne bi trikrat prejel zlate žoge. Tako ne razmišljam zaradi tega, ker sem navijač Barcelone, ampak nikoli ne bo mogel ujeti višine Messija. Že zaradi sloga igre. Je delavec, veliko gara, Messi pa igra na talent že vse življenje. Je fenomen. Njegove podaje z mehkim stopalom, prosti streli ... To je prekrasno. Pri Ronaldu gre vse na trdo, prevladuje njegov živalski nagon. Podobno je, ko primerjaš Messija in Suareza. Po živalskem nagonu si je Urugvajec kar podoben z Ronaldom, pri Messiju pa prevladuje talent,'' je pod podobno streho združil najboljšega portugalskega in urugvajskega nogometaša.  

Na Manchester City ne bi jeseni stavil niti centa

Največje presenečenje je po mnenju 66-kratnega reprezentanta, ki je nastopil na EP 2000 in SP 2002, v četrtfinalu uspelo Manchester Cityju. ''Sredi skupinskega dela ne bi nanj stavil niti centa, če bi želel staviti, da se bo uvrstil v polfinale. Tudi v prvenstvu ne blesti, čeprav se letos v Angliji igra po kakovosti eno najslabših prvenstev v zadnjih 20 letih,'' ga je šokirala skupna zmaga Cityja nad močnim PSG.

Manuel Pellegrini bi se lahko od Manchester Cityja poslovil z naslovom evropskega prvaka. | Foto: Manuel Pellegrini bi se lahko od Manchester Cityja poslovil z naslovom evropskega prvaka.

V finalu je želel spremljati dvoboj Barcelone in Parižanov, a sta njegova prva kandidata za sklepno dejanje lige prvakov, ki bo letos potekalo v Milanu (28. maja), izpadla že v četrtfinalu.

''Igrata podoben nogomet, v katerem prevladuje tehnika in je lep za spremljati. A očitno Pellegrini le ni zastonj toliko časa trener Manchestra. Je cenjen trener. Čeprav predstavlja že preteklost, saj bo po koncu sezone zapustil klub, še vedno dela dobre stvari. Kot trener je lahko vzor preostalim, saj bo pogodbo oddelal častno do konca. Zanimivo je, kako življenje piše zanimive zgodbe. Lahko se zgodi, da bo City osvojil ligo prvakov, Pellegrini pa bo prizorišče zapustil kot Napoleon,'' se ne bi čudil, če bi bogati angleški klub preskočil še dve stopnički.

Atletico je favorit po igri, Bayern po širini kadra

Čilenca Manuela Pellegrinija bo na klopi sinje-modrih po koncu sezone nasledil Josep Guardiola, ki je Bayern popeljal v polfinale. ''Nisem spremljal tekme v Lizboni, a Bayernu očitno ne gre vse tako lahko. Po imenih ima najboljšo ekipo od vseh polfinalistov. Atletico je prvi favorit kar se tiče trenutne igre, Bayern pa prvi, kar se tiče kadra, saj ima na vsakem igralnem položaju dva zelo dobra igralca. Glede širine je prepričljivo prvi. Tako kot za Pellegrinija tudi za Guardiolo velja, da bi lahko odšel kot zmagovalec,'' ne izključuje možnosti, da bi evropski naslov osvojil klub, ki za konec sezone napoveduje menjavo trenerja.

Žreb polfinalnih parov bo v petek ob 12. uri. V bobnu se bodo znašle štiri kroglice. Dve sta španski, ena pa angleška in nemška. Galić bi si v polfinalu najraje želel madridski derbi ter angleško-nemško klasiko, v kateri bi medsebojno obračunala strokovnjaka, ki si bosta po koncu Etihada izmenjala štafetno paličico. V ligi prvakov po mnenju Galića ne bo dolgčas vse do konca.

Ne spreglejte