Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
19. 5. 2016,
10.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Basel Liga Europa Sevilla Liverpool Unai Emery Jürgen Klopp

Četrtek, 19. 5. 2016, 10.00

6 let, 6 mesecev

Karizmatični Nemec (p)ostaja večni poraženec: Zelo mi je hudo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Španija bo v tej sezoni z evropske torte polizala vso smetano. Sevilla je osvojila evropsko ligo, liga prvakov pa bo pripadla enemu izmed madridskih velikanov, Realu oziroma Oblakovemu Atleticu. Španske nadvlade ni zmogel prekiniti niti Jürgen Klopp, ki je z Liverpoolom izgubil še drugi finale v tej sezoni.

Španska nadvlada v obliki dvojne evropske krone (2014 – Real in Sevilla, 2015 – Barcelona in Sevilla) je prisotna že tretje leto zapored, kar je boleč udarec za preostali del Evrope.

''Zakaj smo tako dobri? Morda zaradi tega, ker smo tako tekmovalni, da lahko premagamo klube, boljše od nas. To je moja teorija,'' je po sladki zmagi nad Liverpoolom o nadvladi španskih klubov v Evropi razmišljal trener Seville Unai Emery.

Strateg se je izenačil z legendarnim Italijanom

''Sevilla in naši navijači obožujemo to tekmovanje. Zelo smo si želeli lovorike. Zdaj moramo storiti korak naprej in se izkazati še v ligi prvakov,'' je napovedal strateg, ki se je na lestvici rekorderjev izenačil z legendarnim Italijanom Giovannijem Trapattonijem, trikratnim zmagovalcem pokala Uefa (z Interjem in Juventusom).

Španski strateg Unai Emery se je zapisal v zgodovino evropske lige. | Foto: Španski strateg Unai Emery se je zapisal v zgodovino evropske lige.

Andaluzijci so potrdili, da so v tem stoletju prerasli v neustavljive specialiste za nastope v ''drugorazrednem'' evropskem tekmovanju. Osvojili so že pet lovorik, tretjo zapored in se vpisali v zgodovino omenjenega tekmovanja. Junak finala je postal dvakratni strelec Coke.

Pokal jim je predal predsednik španske nogometne zveze Angel Maria Villar, zdajšnji podpredsednik Evropske nogometne zveze. Podvig je na štadionu St. Jakob Park v Baslu pozdravil tudi nekdanji španski kralj Juan Carlos.

Klopp bo v prihodnji sezoni spremljal Evropo iz naslonjača

Liverpool je bil boljši v prvem polčasu, ki ga je po prekrasnem strelu Daniela Sturridgea dobil z 1:0. Mreža Sevilla se je zatresla še enkrat, nekajkrat so igralci v rdečem protestirali pri švedskem sodniku, saj so zaradi igranja z roko v kazenskem prostoru Seville pričakovali strel z bele točke, a so bile njihove želje neuslišane.

Medtem ko so nogometaši Seville proslavljali tretji zaporedni naslov najboljšega v ligi Europa ... | Foto: Medtem ko so nogometaši Seville proslavljali tretji zaporedni naslov najboljšega v ligi Europa ...

V deževnem Baslu je ostalo pri 1:0, v nadaljevanju pa se je na igrišče vrnila drugačna Sevilla. Hitrejša, drznejša in napadalnejša. Liverpool je padel, napake so se nizale druga za drugo, na koncu pa je Jürgen Klopp ostal brez vsega.

Karizmatični Nemec je izgubil še drugi finale v tej sezoni. Po angleškem ligaškem pokalu je zapravil še priložnost, da Liverpool po 11 letih osvoji evropsko lovoriko. Še bolj boli spoznanje, da je s tem zapravil možnost, da bi v prihodnji sezoni sodeloval v ligi prvakov. Ker je v domačem prvenstvu osvojil osmo mesto, v prihodnji sezoni sploh ne bo sodeloval v Evropi, kar je velik udarec za trenerja takšnega kova.

Nemec je zelo razočaran in frustriran

Klopp je ohranil status večnega poraženca v finalnih srečanjih. Še petič zapored je ostal brez glavne nagrade. Z Borussio Dortmund je izgubil tri finalne dvoboje (liga prvakov, dvakrat nemški pokal), z Liverpoolom pa še angleški ligaški pokal in ligo Europa.

... so se navijači Liverpoola težko sprijaznili s kruto usodo. | Foto: ... so se navijači Liverpoola težko sprijaznili s kruto usodo.

''Zelo sem razočaran in frustriran. Ko je Sevilla izenačila (Francoz Kevin Gamerio, ki ga ni na seznamu francoskih udeležencev za nastop na EP 2016, je zadel v polno zgolj po 18 sekundah drugega polčasa, op. p.) smo izgubili zaupanje v naš slog igre. Imeli smo na voljo 44 minut, da Sevilli vrnemo udarec, a smo se slabo odzvali. Tako igralci kot navijači. Vsi smo bili šokirani,'' se je čudil Nemec in podal razmišljanje o svoji skromni statistiki v finalih.

Čeprav izgublja finala, ni nesrečen

''V življenju naletiš še na večje težave od tistih v nogometu, čeprav nam je v tem trenutku zelo hudo. Ne verjamem, da je bog načrtoval, kako bom prišel v finale in tam vedno naletel na pomanjkanje sreče,'' je modroval o zapravljenih priložnostih in nedosojenih strelih z bele točke.

''Moje življenje je srečno. Sem trener Liverpoola in se nimam za nesrečneža. Nadaljeval bom svoje delo in se trudil, da si bom priigral nov finale. Izkušnje, ki smo jih pridobili v Baslu, nam bodo pomagale,'' je skušal najti pozitivno plat v bolečem porazu, ki je spravil v žalost znamenito angleško pristaniško mesto.

Ne spreglejte