Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
27. 2. 2017,
13.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

4

Natisni članek

Hrvaška Matjaž Kek Dinamo Zagreb

Ponedeljek, 27. 2. 2017, 13.05

6 let, 7 mesecev

Odmevi po spornem zadetku Dinama na Hrvaškem

Po škandalu, o katerem Kek noče govoriti, je Jeličića sram, da je del hrvaške nogometne lige

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,48

4

Dinamo Zagreb Bad Blue Boys | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Na Hrvaškem še vedno dviga prah sporen zadetek Dinama v Vinkovcih. Prevladuje mnenje, da si zagrebški klub ne bi smel privoščiti tako očitnega sodniškega darila. Brez njega bi za Matjažem Kekom in nepremagljivo Rijeko zaostajal že osem točk.

Na Hrvaškem se je po letu 2005, ko je splitski Hajduk zadnjič osvojil naslov državnega prvaka, začelo obdobje popolne nadvlade zagrebškega Dinama. Modri z Maksimira so se z državno lovoriko okronali enajstkrat zapored. Izjemnega niza nedotakljivosti ne želijo prekiniti, a imajo v tej sezoni opravka z nepremagljivo Rijeko, ki je pod vodstvom Matjaža Keka v 22 krogih vknjižila 18 zmag in le štiri remije.

Jeseni izključitev Andrijaševića, zdaj sporen zadetek v Vinkovcih

Franko Andrijašević pri Rijeki nosi številko 23. | Foto: Vid Ponikvar Franko Andrijašević pri Rijeki nosi številko 23. Foto: Vid Ponikvar Dinamo za Rečani, ki še nikoli niso osvojili državnega naslova, zaostaja šest točk, nogometna javnost na Hrvaškem pa opozarja, da zagrebški klub pri tem, kako prehiteti vodilno Kekovo zasedbo, ne bo izbiral sredstev. V končnici jesenskega dela je tako veliko prahu dvignila izključitev najboljšega igralca Rijeke Franka Andrijaševića, ki je rdeči karton prejel že po koncu tekme v Koprivnici (0:0) in zaradi njega manjkal na zelo pomembnem derbiju z Dinamom (1:1 v Zagrebu). Rijeka se je pritožila, a disciplinski sodnik ni spreminjal odločitve.

Dinamo je v spomladanski del vstopil z neprepričljivo igro proti Slavenu Belupu, ki ga je premagal z 1:0, edini zadetek pa dosegel z bele točke. Podobno je bilo na drugem spomladanskem nastopu, ko ni prepričal navijačev na gostovanju pri zadnjeuvrščeni Cibalii.

Kako je Rijeka prišla do zmage v Zaprešiću:

Minuto pred koncem je bil rezultat 1:1, nato pa je sodnik Damir Batinić dosodil tako sporno 11-metrovko za Dinamo, da so na naslovnicah hrvaških medijev in družbenih omrežjih odmevale besede sramota, sodniško darilo, gledališki vložek, dogovorjena tekma, močvirje, Teksas, katastrofa …

Krivdo je pripisal Zdravku Mamiću

Zmaga, priigrana na tako sumljiv način, je zabolela tudi navijače Dinama. Igralci so jim po tekmi v Vinkovcih podelili nekaj dresov, a so jim jih privrženci vrgli nazaj. Niso jih želeli. Nekdanji vodja navijaške skupine Bad Blue Boys Thomas Bauer je po škandalozni končnici srečanja v Vinkovcih za vse obtožil nekdanjega alfa in omego Dinama, danes pa zunanjega svetovalca, takšen je njegov uradni naziv, Zdravka Mamića. Z njim je že dalj časa v odkritem sporu.

Kako je sodnik na tekmi v Vinkovcih dosodil 11-metrovko za Dinamo:

 

"Ne samo Boysi, večina Dinamovcev in Hrvatov vidi, kaj delaš. In to ne zaradi tega, ker bi želel dobro Dinamu. Če bi želel to, denarja od drago prodanih igralcev ne bi nakazoval na svoje off shore račune, ampak bi si kdaj privoščil tudi kakšno pravo okrepitev. Edini cilj je, da je Dinamo, pa če je treba tudi s prevaro, hrvaški prvak in da igra v Evropi, kjer je 'kanta' v ligi prvakov, a bo neki mladenič, star 17 let, pokazal, da zna igrati. Ti ga boš nato za dober denar prodal in napolnil svoje račune v Hongkongu, Singapurju ali Švici," je del razmišljanja jeznega Zagrebčana, ki se zaveda, da je Mamić v odličnih odnosih s Hrvaško nogometno zvezo (HNS).

Jeličića je sram, branilec Cibalie se čudi

Način, na katerega je Dinamo zmagal v Slavoniji, ni bil všeč niti privržencem zagrebškega kluba. | Foto: Reuters Način, na katerega je Dinamo zmagal v Slavoniji, ni bil všeč niti privržencem zagrebškega kluba. Foto: Reuters Joško Jeličić, nekdanji hrvaški reprezentant, je v zadnjih letih vedno bolj citiran in uveljavljen strokovni komentator na nogometnih oddajah na nacionalni televiziji. Svoja razmišljanja o dogajanju v hrvaškem prvenstvu redno deli v oddaji Štadion, po zmagi Dinama pa je prek družbenih omrežij zapisal: "Sram me je, da sem kakorkoli povezan s tem, kar se imenuje HNL (hrvaška nogometna liga, op. p.)," je dejal Splitčan, ki si je v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja zaradi prestopa iz Hajduka k Dinamu nakopal številna sovraštva v Dalmaciji.

Nadzornik za sojenje v hrvaškem prvenstvu Ante Kulušić je po tekmi v Vinkovcih priznal, da 11-metrovke ni bilo, branilec Cibalie Filip Žderić, ki naj bi storil prekršek nad Alžircem Soudanijem, pa je dejal: "Raje bi dosegel avtogol kot pa to. Prekršek? Če je to prekršek … Že pred tekmo smo vedeli, kaj se bo zgodilo, a smo se borili in bili blizu točki. Dinamo res ne bi smel pasti na tako nizko raven. Slabše od tega ne gre," je povedal za hrvaški športni časnik Sportske novosti.

Trener Dinama Ivajlo Petev se je po tekmi izgovoril, da še ni videl posnetka in ne bi komentiral sojenja, a je tudi dodal: "Če je sodnik to dosodil, je verjetno bil prekršek." Strelec Armin Hodžić, ki je zadel z bele točke in odločil srečanje, je prepričan, da je bil storjen prekršek za kazenski udarec.

Nekdanji avstrijski zvezdnik Peter Pacult bo skušal Cibalio obdržati v prvi hrvaški ligi.  | Foto: Sportida Nekdanji avstrijski zvezdnik Peter Pacult bo skušal Cibalio obdržati v prvi hrvaški ligi. Foto: Sportida

Cibalio vodi nekdanji avstrijski nogometni zvezdnik Peter Pacult, ki je bil v prejšnji sezoni nekaj časa tudi trener Zavrča. Po dvoboju ni želel komentirati sojenja.

Matjaž Kek: Vsi čakajo na naš prvi poraz

Matjaž Kek ima pred Dinamom šest točk prednosti. Do konca prvenstva bo odigral še 14 tekem. | Foto: Vid Ponikvar Matjaž Kek ima pred Dinamom šest točk prednosti. Do konca prvenstva bo odigral še 14 tekem. Foto: Vid Ponikvar Podobno je bilo tudi z Matjažem Kekom, ki se iz tedna v teden bolj zaveda, s kako zahtevnimi tekmeci se spušča v boj za naslov hrvaškega prvaka. Po zgodovinski tekmi v Zaprešiću (2:1), na kateri je v prvem polčasu dišalo po dveh nedosojenih kazenskih udarcih za Rijeko, ni želel razpredati o sojenju.

Mariborčan tega ni želel početi niti v prejšnjem krogu. Skuša ostati osredotočen na dogajanje na igrišču, kjer lahko njegovi igralci z dobrimi rezultati zadržijo vodilni položaj. "Čestitke mojim igralcem in navijačem. Lepo je zmagati v Zaprešiću po toliko letih," je bil vesel prve zmage Rijeke v gosteh pri Interju po letu 2007.

Spremljalo jo je skoraj tisoč navijačev Rijeke, kar je dokaz, da je evforija v Kvarnerju po sanjskem nizu Kekovih izbrancev dosegla nov vrhunec.

Rečani v tej sezoni še vedno niso izgubili. Med tednom se bodo na prvi polfinalni tekmi pokala pomerili z Osijekom, nato pa konec tedna v prvenstvu z zagrebško Lokomotivo. "Vsi čakajo, kdaj bomo prvič izgubili. Tega se zavedamo, to je zdaj postal način življenja na Reki. To moramo sprejeti kot pohvalo in motiv, ne pa kot pritisk," je po zmagi nad Interjem dejal Mariborčan, vesel, da bo njegova ekipa prvič v tem letu zaigrala na domači Rujevici.

Manj ga veseli dejstvo, da bo moral v šestih dneh odigrati tri tekme. Osijek, njegov tekmec v polfinalu pokala, bo v osmih dneh na igrišče stopil trikrat.

Ne spreglejte