Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
27. 11. 2007,
13.58

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 27. 11. 2007, 13.58

8 let, 2 meseca

Od "bežigrajske" Olimpije do šampionskega Maribora

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zgodovina prve slovenske nogometne lige sega v leto 1991, ko je na sončni strani Alp nastala samostojna država, prvoligaški ustroj pa je sestavljajo kar 21 klubov. V aktualni sezoni jih igra deset.

Začelo se je leta 1991. Uvodna sezona je postregla z 21 klubi, premoč pa je izkoristila Olimpija, ki je imela pripravljen kakovostni igralski kader za nastop v elitnem jugoslovanskem nogometnem prvenstvu. Vladavina Ljubljančanov je trajala do leta 1996, ko je niz štirih zaporednih lovorik prekinila Gorica. Po osvojenem naslovu v "mestu vrtnic" je sledilo mogočno obdobje nadvlade Mariborčanov, ki je zagospodarila nad slovenskim prostorom kar sedem let zapored.

Januarja 2002 je s sklepom izvršnega odbora NZS prevzelo vse pristojnosti Združenje prvoligašev. Prevzelo je vodenje lige v celoti z veljavnimi tekmovalnimi dokumenti, ki so bili sprejeti pri organih NZS in to na podlagi Uefinih in Fifinih pravil igre. Ustanovljeno je bilo sicer leta 1993, ko je interesno združevalo klube, ki nastopajo v prvi nogometni ligi. Takrat mu je predsedoval Ivan Zidar, po treh letih pa ga je na vodilnem mestu zamenjal Branko Florjanič (še leto poprej direktor celjskega Publikuma).

Združenje je od takrat naprej koordiniralo delo vseh prvoligaških klubov in vse akcije, za katere so se skupaj dogovorili na Predsedstvu združenja (skupaj s predstavniki vseh klubov), od sezone 2012/13 naprej pa se je prvoligaško tekmovanje vrnilo pod okrilje Nogometne zveze Slovenije. V aktualni sezoni nosi uradno ime Prva liga Telekom Slovenije.

Leta 2004 je mogočen niz "vijolic" prekinila Gorica, ki je pod vodstvom Pavla Pinnija osvojila tri zaporedne državne naslove, nato pa so po dveh zaporednih naslovih državnega podprvaka vrh slovenskega klubskega nogometa končno osvojili Domžalčani. Izbranci Slaviše Stojanovića so uspeh ponovili še v sezoni 2007/08. Maribor je sezono kasneje po šestih letih osvojil osmi naslov, na prestol pa ga je popeljal Darko Milanič.

V sezoni 2009/10 so se prvič v klubski zgodovini na slovenski prestol zavihteli Koprčani, nato pa je naslov ponovno romal v Ljudski vrt. Mariborčani so v sezoni 2011/12 pozdravili jubilejni deseti državni naslov in si na dres nadeli prestižno zvezdico, nadvlado v slovenskem okolju pa zaznamovali tudi sezono kasneje, ko so osvojili trojno krono, pod uspeh pa se je ponovno podpisal zdaj že nekdanji strateg Milanič.

Dvakrat zapored je niz vijolične premoči nadaljeval njegov naslednik Ante Šimundža, Maribor pa je osvojil že rekordnih 13 naslovov slovenskega prvaka.

Ne spreglejte