Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
27. 3. 2017,
10.50

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

4

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak kvalifikacije za SP 2018 Škotska škotska nogometna reprezentanca Gordon Strachan Chris Martin Stuart Armstrong

Ponedeljek, 27. 3. 2017, 10.50

6 let, 6 mesecev

Chris Martin

Oblaka pokopal Škot, ki so ga navijači izžvižgali

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,88

4

Škotska Slovenija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Škotski reprezentant Chris Martin, junak nedeljske zmage nad Slovenijo v kvalifikacijah za SP 2018 (1:0), je v igro vstopil v 82. minuti. Ko je pritekel na zelenico, so mu škotski navijači namenili žvižge. Bili so prepričani, da je selektor Gordon Strachan naredil napako. Šest minut pozneje so skočili na noge od veselja in spremenili mnenje.

Napadalec Chris Martin je 28-letni Anglež, ki igra za Škotsko, deželo, kjer je bil rojen njegov oče. Za Škotsko je dosegel tri zadetke, daleč najpomembnejšega pa v nedeljo, ko je v 88. minuti kvalifikacijskega srečanja za SP 2018 premagal Jana Oblaka. Z njim je poskrbel za zmago, s katero so se Škoti vrnili v igro za napredovanje na svetovno prvenstvo v Rusiji. Pred tem je zatresel mreži evropskih nogometnih palčkov Gibraltarja in Malte.

Nekdanji angleški reprezentant do 19 let brani barve Fulhama. V drugem kakovostnem angleškem klubskem razredu (liga championship) nastopa kot posojen nogometaš Derbyja Countyja, kjer se dokazuje mladi slovenski up Timi Max Elšnik.

Navijači so želeli, da ostane v igri Morrison

Chris Martin v dvoboju z Aljažem Struno | Foto: Reuters Chris Martin v dvoboju z Aljažem Struno Foto: Reuters Nogometaš, ki ima enako ime in priimek kot angleški zvezdnik Chris Martin, pevec glasbene skupine Coldplay, do srečanja s Slovenijo med škotskimi navijači, združenimi pod imenom Tartan Army, ni užival velikega zaupanja.

Domači privrženci so ga v 82. minuti, ko je na Hampden Parku vstopil v igro namesto Jamesa Morrisona (WBA), pozdravili z žvižgi. Menili so, da bi moral v igri ostati Morrison.

Izkušeni selektor Gordon Strachan, ki se mu je po zadnjih neuspehih s škotsko reprezentanco (dva zaporedna poraza v kvalifikacijah z 0:3) pošteno majal stolček, je verjel v sposobnosti rezervista. Martin se mu je zahvalil za priložnost na najboljši mogoč način. V 88. minuti je z ne preveč hitrim, a zelo natančnim strelom prelisičil slovenskega vratarja. Gostiteljem je tlakoval pot do tako želene zmage nad Katančevo četo.

Španci primerjali Oblaka s spomenikom

Jan Oblak je imel v Glasgowu zelo veliko dela. | Foto: Reuters Jan Oblak je imel v Glasgowu zelo veliko dela. Foto: Reuters Škoti so se z zmago približali slovenski izbrani vrsti na točko zaostanka. Škofjeločan, ki je bil do takrat najboljši igralec srečanja, saj je s svojimi posredovanji spravljal v obup škotske reprezentante, je bil ob strelu Martina nemočen. Pred tem je bila njegova zaveznica tudi sreča, saj so gostitelji v prvem polčasu dvakrat zatresli okvir vrat.

Ob Martinovem strelu je stal kot vkopan, saj mu je kapetan Boštjan Cesar zakril pogled na žogo. Z očmi je samo še pospremil, kako je žoga po strelu škotskega aduta s klopi končala za njegovim hrbtom.


Španski športni časnik Marca je odziv vratarja Atletica pri zadetku Otočanov opisal z besedami, da je Oblak spominjal na spomenik, hrvaški portal Index pa se je čudil, kako je lahko do takrat izjemni vratar prejel zadetek, kakršnih nogometna javnost od njega ni vajena.

Ni prvi, ki so mu žvižgali

Gordon Strachan je z zmago nad Slovenijo ohranil položaj škotskega selektorja. | Foto: Reuters Gordon Strachan je z zmago nad Slovenijo ohranil položaj škotskega selektorja. Foto: Reuters Martin je postal škotski junak večera, najbolj pa je bilo toplo pri srcu selektorju Strachanu, ki je takoj vzel v bran presrečnega strelca. Sprva na duhovit način.

"Chris se je znašel v ugledni družbi. Navijači so tako žvižgali že Kennyju Dalglishu, Garyju McAllisterju in Alanu Hansenu," je naštel nekaj legendarnih škotskih nogometnih zvezdnikov, ki so bili nekoč deležni podobnega negativnega sprejema, in se pošalil: "Martin mora biti res dober nogometaš, če se je znašel v tej skupini."

Nadaljeval je v resnejšem tonu in priznal, da je bilo zanj najpomembneje, da je bil Martin vseskozi deležen podpore soigralcev in strokovnega vodstva.

"Zadetek je bil njegov sladek trenutek. Zaslužili smo si zmago nad Slovenijo. Pri srcu je bilo toplo vsakomur, ki je želel z nami proslaviti zmago. Ta zadetek je bil za vse, ki so verjeli v našo zmago in nas podpirali." Tistim, ki so Martinu namenili žvižge, je sporočil, da od gledalcev, ki ne razumejo nogometne igre, drugačnega odziva niti ni pričakoval.

Lani v Sloveniji, tokrat njen krvnik

Martin je odločil srečanje v prid Škotske, naziv najboljšega igralca pa je prejel 24-letni Stuart Armstrong.

Veselje podajalca Stuarta Armstronga in strelca Chrisa Martina | Foto: Reuters Veselje podajalca Stuarta Armstronga in strelca Chrisa Martina Foto: Reuters

Zvezni igralec Celtica, ki dobro pozna Slovenijo, saj je bil lani s škotskim prvakom na daljših pripravah na Pohorju (odigral je prijateljski tekmi z Mariborom in Celjem, v Stožicah pa proti Olimpiji počival), je debitiral za škotsko izbrano vrsto.

"To je bil najboljši krstni nastop, odkar sem selektor Škotske," ni skoparil s pohvalami na račun Armstronga, ki je pri zadetku prispeval podajo.

Zahvala selektorju, ker je verjel v njega

Armstrong je zablestel na krstnem srečanju za škotsko člansko reprezentanco. | Foto: Reuters Armstrong je zablestel na krstnem srečanju za škotsko člansko reprezentanco. Foto: Reuters Kaj pa je po zmagi nad Slovenijo povedal Martin? "Selektor me je poslal v igro z namenom, da dosežem zadetek. Na srečo sem ga res. Kar zadeva žvižge, jih ob vstopu v igro sploh nisem slišal. Osredotočen sem bil le na igro, fantom sem skušal pomagati na najboljši način. Na to so me opozorili šele po koncu srečanja. Zasluženo smo zmagali, zaslužili smo si ta zadetek. Hvala selektorju, ker je verjel vame," je v mikrofon Sky Sports povedal napadalec, ki je poskrbel za nadaljevanje neuspešnega niza slovenskih gostovanj pri predstavnicah Velike Britanije.

Slovenija tudi po osmem nastopu na Otoku ostaja brez zmage. Trikrat je remizirala, vedno z rezultatom 0:0 (na Škotskem, Severnem Irskem in v Walesu), tokrat pa še petič ostala praznih rok.

Skupina F, lestvica:
1. Anglija 5 tekem – 13 točk
2. Slovaška 5 – 9
3. Slovenija 5 – 8​ 
4. Škotska 5 – 7
5. Litva 5 – 5
6. Malta 5 – 0
Ne spreglejte