Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
25. 4. 2016,
18.44

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

Natisni članek

Josep Guardiola liga prvakov liga prvakov Bayern München Atletico Madrid Manuel Neuer Jan Oblak Jan Oblak

Ponedeljek, 25. 4. 2016, 18.44

6 let, 7 mesecev

Guardiola ni edini, ki opozarja na Oblaka

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,60

Slovenski reprezentančni vratar Jan Oblak se bo v sredo pomeril z Bayernom. Evropska nogometna javnost nestrpno pričakuje obračun dveh odličnih vratarjev, ki obožujeta rušenje rekordov. Škofjeločana čaka dvoboj s slovitim Manuelom Neuerjem.

Konec prejšnjega tedna je Atleticu in Bayernu ponudil veliko lepega, saj sta v državnem prvenstvu prišla do načrtovanih zmag. Naključje ali ne, pa je z novimi rekordi osrečil tudi njuna zvezdniška vratarja, ki bosta v sredo zagreta tekmeca.

Jan Oblak, ki sebe ne doživlja kot zvezdnika, ampak iz tedna v teden skromno pojasnjuje, da so zanj pomembni le ekipni dosežki, je v soboto ostal nepremagan proti Malagi. Rdeče-beli so goste iz Andaluzije premagali z 1:0 in ostali točkovno izenačeni z vodilno Barcelono, 23-letni slovenski reprezentant pa je ostal nepremagan že 22. v tej sezoni.

S tem je izboljšal klubski rekord. Presegel ga je že prejšnji teden, ko je na večni lestvici z 21 ''ničlami'' na tekmah španskega prvenstva z vodilnega položaja izpodrinil Belgijca Thibauta Courtoisa. Zdaj je svoj podvig še popravil (22), hkrati pa poslal sporočilo Bavarcem, s katerimi se bo srečal v sredo. Nemški prvak ga zelo spoštuje. To je le nekaj ur po žrebu priznal trener Josep Guardiola, ki je neustrašnega Gorenjca označil za eno poglavitnih kakovosti Atletica.

Slovenec doma nepremagan že 429 minut

Škofjeločan je postavil nov klubski rekord Atletica v španskem prvenstvu. | Foto: Škofjeločan je postavil nov klubski rekord Atletica v španskem prvenstvu.

Atletico in Bayern se bosta v sredo udarila na štadionu Vicente Calderon, kjer je Oblak na zadnjih evropskih srečanjih bolj ali manj nepremagljiv. Nazadnje je moral po žogo v lastno mrežo kreniti na lanskoletnem dvoboju skupinskega dela, ko je v španski prestolnici gostoval njegov nekdanji klub. Mladi up Benfice Goncalo Guedes je zadnji, ki je na evropski tekmi v Madridu premagal Oblaka, nato je ostal ponos slovenskega nogometa nepremagan že 429 minut. Atletico se lahko pohvali v ligi prvakov z jekleno obrambo. V vsej sezoni je prejel le pet zadetkov. Na zadnjih 15 domačih tekmah v Evropi se njegova mreža ni zatresla kar na 13 obračunih!

Vodilni španski mediji pomembno evropsko srečanje v Madridu napovedujejo tudi kot spopad vratarjev, ki spadata med najboljše na svetu. Katalonski športni časnik Mundo Deportivo je tako poudaril, da se bosta srečala rekorderja, ki sta v tej sezoni skoraj nepremagljiva. Rekorder Oblak je na 35 srečanjih v španskem prvenstvu prejel le 16 zadetkov.

Če bo v zadnjih treh krogih prejel največ zadetek, bo postal absolutni rekorder španskega prvenstva, če pa bo premagan dvakrat, se bo na lestvici rekordnih dosežkov izenačil z legendarnim vratarjem Deportiva Pacom Lianom, ki je v sezoni 1993/94 prejel le 18 zadetkov. Oblak je bil v tej sezono nepremagan kar na 28 klubskih tekmah. Na 22 v španskem prvenstvu in šestih v ligi prvakov.

Neuer 24-krat, Oblak pa že kar 28-krat

Odlično statistiko ponuja tudi prvi vratar Bayerna Manuel Neuer. Z Nemčijo je postal leta 2014 svetovni prvak, na prvenstvu v Braziliji pa je branil tako dobro, da je bil izbran za najboljšega vratarja tekmovanja. Prihodnje leto je kandidiral za dobitnika zlate žoge, kjer je v zvezdniški druščini Cristiana Ronalda in Lionela Messija osvojil tretje mesto. Za vratarja je bil to ogromen uspeh, saj je postal prvi po slabem desetletju, ki se je vmešal v boj za najboljšega nogometaša na svetu.

Zadnji vratar, ki se je uvrstil med tri najboljše, je bil znameniti Italijan Gianluigi Buffon (2006).

Z rdeče-belimi vztraja pri vrhu španskega prvenstva. Atletico ima tri kroge pred koncem enako število točk kot Barcelona. | Foto: Z rdeče-belimi vztraja pri vrhu španskega prvenstva. Atletico ima tri kroge pred koncem enako število točk kot Barcelona.

Neuer je v tej sezoni v nemškem prvenstvu, kjer se igra manj tekem kot v Španiji (34 proti 38), ostal nepremagan že 20-krat. S tem je izenačil rekord tekmovanja, ki si ga lasti prav on. V prejšnji sezoni, v kateri je Bayernu pomagal do naslova nemškega prvaka, se njegova mreža ni zatresla na okroglih 20 tekmah, v tej pa ima odlično priložnost, da rekordni podvig še izboljša. Do konca sezone se bodo v Nemčiji, kjer ima Bayern pred Borussio Dortmund ogromnih sedem točk prednosti, odigrali le še trije krogi. V ligi prvakov je vratar, ki se je v München preselil iz Gelsenkirchna, mrežo nedotaknjeno zadržal na štirih tekmah.

Vložek je ogromen: finale lige prvakov

V sredo ne bo manjkalo nevarnosti pred Oblakovimi vrati. Robert Lewandowski in Thomas Müller sta v tej evropski sezoni dosegla osem zadetkov, pri Atleticu pa je v najboljši formi Antoine Griezmann, ki je v polno zadel sedemkrat.

Nemški reprezentant Manuel Neuer je podobno kot Oblak pred kratkim s klubom podaljšal pogodbo od leta 2021. | Foto: Nemški reprezentant Manuel Neuer je podobno kot Oblak pred kratkim s klubom podaljšal pogodbo od leta 2021.

Oba vratarja bosta v središču pozornosti, Oblak pa bo imel na prvi polfinalni tekmi lige prvakov priložnost, da se dokaže proti enemu izmed najbolj spoštovanih stanovskih kolegov na svetu. Oblak ali Neuer? Vložek je ogromen, saj se bo delila vstopnica za finale lige prvakov. Prva tekma bo v sredo, povratna pa na Bavarskem prihodnji torek.

Ne spreglejte