Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 5. 2011,
13.43

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Branko Oblak Olimpija Maribor

Sreda, 4. 5. 2011, 13.43

8 let

Oblak: Maribor ni nič posebnega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Pred davnimi leti sta se srečevala na igrišču. Vojislav Simeunovič kot desno krilo Maribora, Branko Oblak kot levi zvezni igralec Olimpije. Kaj menita pred 90. največjim slovenskim derbijem?

Eden izmed tistih, ki je v Ljudskem vrtu pustil najgloblji pečat v zgodovini kluba, je zagotovo Vojislav Simeunovič. Sprva kot nogometaš, nato še kot trener. Vijoličastim je posvetil skorajda celo življenje in se v Mariboru zadržal štiri desetletja. Odigral, vodil in videl je že nešteto derbijev, z zanimanjem bo seveda spremljal tudi tokratnega. ''Zagotovo bo tokratni derbi zelo zanimiv. Obe ekipi sta v zelo dobri formi. Olimpija je celo najboljše moštvo drugega dela sezone, Maribor pa je navdušil v zadnjem krogu. Tisto, kar so Mariborčani pokazali v Novi Gorici, je skorajda idealno. Bolje ne gre. Obeti za derbi so torej sijajni in verjamem, da bodo gledalci spremljali odličen nogomet. Kdo bo zmagal? Maribor, seveda. Kakšen Mariborčan bi pa bil, če ne bi verjel v tak razplet,'' je povedal človek, ki je od leta 1964 do 1972 zbral 188 nastopov v vijoličasti majici, nato pa Mariborčane v več obdobjih vodil s klopi. ''Vreme naj bi bilo lepo, zato pričakujem veliko gledalcev. Glede na to, koliko se jih je zbiralo na zadnjih tekmah Maribora, čeprav so bili nasprotniki manj zvenečih imen, sem prepričan, da bodo tribune Ljudskega vrta polne. Na njih bom seveda tudi jaz. Takšne tekme seveda nočem zamuditi,'' je prepričan Simeunovič, ki je starosta slovenskega nogometa. To, da je Olimpija vse boljša, ga veseli. ''Res je, da sem Mariborčan in je Olimpija naš največji nasprotnik, a je to, da so Ljubljančani dobri, odlično za slovenski nogomet. Verjamem in upam, da jim bo uspelo priti v Evropo. Seveda pa upam, da bodo tokrat izgubili in točke, ki jih bodo potrebovali v boju za ligo Europa, osvojili na naslednjih tekmah. Želim si, da bi Maribor tokrat še dodatno potrdil naslov prvaka. Bo pa v naslednji sezoni, če bo Olimpija še naprej igrala tako, kot igra v zadnjem času, zelo zanimivo. Naslednje sezone se že veselim,'' je še povedal trener, ki je v Mariboru nazadnje deloval v sezoni 2004/05, ko je vijoličaste nazadnje vodil s klopi.

Oblak: Maribor ni nič posebnega

Eden največjih nogometašev v slovenski zgodovini, pred leti je bil s strani Evropske nogometne zveze (UEFA) proglašen tudi za najboljšega v zadnjih 50 letih, je v zadnjem času nekoliko zanemaril spremljanje slovenskega prvenstva. ''Več ali manj doma ne hodim na nogomet. Ne da se mi, spremljam le še tekme mladih,'' je pojasnil Branko Oblak, ki se ga napeto pričakovanje zadnjega obračuna Maribora in Olimpije v tej sezoni ni kaj prida dotaknilo. ''Mogoče je to praznik slovenskega nogometa, samo v časih, ko sem sam igral (dres Olimpije je nosil od leta 1965 do 1973, op. p.), je bilo na tribunah 20.000 gledalcev. Za Bežigradom včasih še več,'' je s skokom v preteklost postregel nekdanji selektor slovenske reprezentance, ki se še spominja neposrednih dvobojev na igrišču z mariborskim sogovornikom Simeunovičem. ''Na igrišču je bil kot britev. 'Nesramen' in borben igralec, ki me je velikokrat pokrival, saj je bil na desnem beku, sam pa na levi strani zvezne vrste. Še danes sva velika prijatelja.'' Podobnih zgodb na tribunah Ljudskega vrta, kjer se bo zbralo veliko nekdanjih asov obeh klubov, ne bo manjkalo. Oblaka v Maribor ne bo, saj bo v večernih urah v televizijskem studiu spremljal dvoboj lige prvakov v Manchestru. Njegova napoved za dvoboj v Ljudskem vrtu je odprta. ''Možni so vsi trije znaki. Olimpiji raste rating, sploh po prihodu Milenka Ačimoviča, pohvalil bi tudi Dareta Vršiča, ki ima izjemno levo nogo, Maribor, ki je prisiljen prodajati najboljše igralce, pa ni nič posebnega. Slovenska liga je zelo izenačena, tako da lahko vsak vsakega premaga, tako da se ne bi začudil, če bi tokrat zmagala Olimpija.'' Na njenem trenerskem stolčku je sedel večkrat, nazadnje na začetku minule sezone, ko se je poslovil že po štirih tekmah. ''Takrat je bilo stanje v Olimpije nenormalno. Vsak dan smo trenirali drugje, klubske pisarne niti nisem videl. Bilo je res smešno. Zdaj, ko je prišel Ačimovič, deluje Olimpija končno kot klub.'' Če bo danes zapustila Ljudski vrt neporažena, bo niz nepremagljivosti podaljšala na 18 tekem, vse bližje pa bo tudi zagotovitev evropske vozovnice. Nekaj, kar ima Maribor že trdno v žepu.

Ne spreglejte