Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
22. 11. 2016,
9.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Miha Mevlja Andraž Šporar Kevin Kampl Benjamin Verbič Petar Stojanović Atletico Madrid Rostov Basel Bayer Leverkusen Köbenhavn Dinamo Zagreb liga prvakov

Torek, 22. 11. 2016, 9.30

6 let, 7 mesecev

Možnosti slovenskih udeležencev LP za napredovanje

Oblak edini, ki ne trepeta

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Jan Oblak | Foto Reuters

Foto: Reuters

V tej sezoni v skupinskem delu lige prvakov nastopa šest Slovencev. Po štirih krogih so v igri za napredovanje še trije. Jan Oblak (Atletico) bo zagotovo nastopil v osmini finala, ki si jo lahko zagotovita še Kevin Kampl (Bayer) in Benjamin Verbič (Köbenhavn).

Jan Oblak – že v osmini finala (skupina D)

Škofjeločan je branil na vseh štirih tekmah in v 360 minutah prejel le en zadetek. | Foto: Guliverimage/Getty Images Škofjeločan je branil na vseh štirih tekmah in v 360 minutah prejel le en zadetek. Foto: Guliverimage/Getty Images Atletico Madrid si je s stoodstotnim izkupičkom po štirih krogih, s katerim se lahko v tej evropski sezoni pohvali edini, že zagotovil napredovanje. Zanimivo je, da je vselej zmagal z najtesnejšim rezultatom. Trikrat je odpravil tekmeca s po 1:0, enkrat pa po 2:1. Doma je z 1:0 premagal tudi nemškega prvaka iz Münchna, ki ima tri točke manj.

Če bodo Bavarci doma vrnili Simeonejevi četi z enako mero, bodo v prednosti za osvojitev prvega mesta, saj imajo v tem trenutku veliko boljšo skupno razliko v zadetkih. Bayern ima +8, Atletico pa +4. Rdeče-beli do konca skupinskega dela ne nameravajo zapraviti vodilnega položaja, kar bi jim pri žrebu osmine finala pomagalo do lažjega tekmeca.

Vrstni red: 1. Atletico 12 točk, 2. Bayern 9, 3. PSV 1, 4. Rostov 1 
Preverite, katere nogometne vsebine si lahko ogledate na Siol TV

Miha Mevlja – brez možnosti (skupina D) 

Miha Mevlja je odigral vse štiri tekme (360 minut) in prejel en rumen karton. | Foto: Reuters Miha Mevlja je odigral vse štiri tekme (360 minut) in prejel en rumen karton. Foto: Reuters Rostov se je znašel v zelo zahtevni skupini lige prvakov z Atleticom, Bayernom in nizozemskim prvakom PSV-jem, kjer je na štirih nastopih zbral eno točko. Toliko jih je osvojil tudi klub iz Eindhovna, s katerim bosta obračunala v dvoboju za tretje mesto, ki prinaša nadaljevanje evropske sezone v 1/16 finala lige Europa.

Atletico in Bayern sta si v tej skupini že zagotovila napredovanje. Ruski podprvak bo dočakal odločilen spopad za tretje mesto v zadnjem krogu, ko bo gostoval na štadionu Philips na Nizozemskem. Dvoboj v Rusiji se je končal brez zmagovalca (2:2).

Kdor bo uspešnejši v Eindhovnu, bo osvojil tretje mesto. V tekmovanjih pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa) ima razmerje na medsebojnih srečanjih v primeru, da dva kluba osvojita enako število točk, prednost pred skupno razliko v zadetkih.

Vrstni red: 1. Atletico 12 točk, 2. Bayern 9, 3. PSV 1, 4. Rostov 1

Kevin Kampl – drugo mesto, v igri za napredovanje (skupina E) 

Kevin Kampl je v štirih nastopih v ligi prvakov zbral 355 minut. Prispeval je zadetek in podajo. | Foto: Reuters Kevin Kampl je v štirih nastopih v ligi prvakov zbral 355 minut. Prispeval je zadetek in podajo. Foto: Reuters Bayer Leverkusen je na zadnjem evropskem nastopu na Wembleyju presenetil Tottenham (1:0), odločilen zadetek za odmevno zmago pa je dosegel prav slovenski reprezentant. To je bil njegov strelski prvenec v tej sezoni, na dvoboju pa se je tudi poškodoval, tako da je izpustil reprezentančna nastopa na Malti in na Poljskem.

Z lekarnarji je v ligi prvakov še nepremagan. Po treh zaporednih remijih je ugnal londonskega velikana. Na lestvici gleda v hrbet le Monacu, pred Tottenhamom pa ima dve točki prednosti. Če bi danes v gosteh premagal moskovski CSKA, ki mora nujno zmagati, če želi ostati v boju za napredovanje, bi se znašel pred vrati raja. V prejšnji sezoni se Bayerju ni uspelo prebiti med najboljših 16. V tej sezoni mu kaže neprimerno bolje.

Vrstni red: 1. Monaco 8 točk, 2. Bayer Leverkusen 6, 3. Tottenham 4, 4. CSKA Moskva 2

Benjamin Verbič – tretje mesto, v igri za napredovanje (skupina G) 

Benjamin Verbič je zbral štiri nastope v ligi prvakov. Na igrišču je prebil 237 minut. | Foto: Reuters Benjamin Verbič je zbral štiri nastope v ligi prvakov. Na igrišču je prebil 237 minut. Foto: Reuters Danski prvak Köbenhavn pred začetkom evropske sezone v očeh tekmecev ni izžareval prevelike nevarnosti. Po štirih nastopih, na katerih je osvojil pet točk, si je hitro pridobil spoštovanje in dokazal, da je zrel tudi za napredovanje. Če bo danes izkoristil prednost domačega igrišča na štadionu Parken, bo na lestvici prehitel nekdanjega evropskega prvaka iz Porta. S tem bi si že zagotovil evropsko pomlad, saj bi osvojil najmanj tretje mesto.

V zadnjem krogu ga čaka gostovanje pri zadnjeuvrščenem belgijskem prvaku Club Brugge, ki mu v tej sezoni ne gre vse po načrtih. Na Danskem je izgubil kar z 0:4, tako da je Köbenhavn v zelo resni igri za napredovanje. Če bi končal evropsko sezono pred Portom, s katerim je na Portugalskem v uvodnem krogu remiziral z 1:1, bi bila to velika senzacija.

Vrstni red: 1. Leicester City 10 točk, 2. Porto 7, 3. Köbenhavn 5, 4. Club Brugge 0

Andraž Šporar – brez možnosti (skupina A) 

Andraž Šporar (na sliki v sredini na srečanju s Parižani) je v tej sezoni debitiral v ligi prvakov. Kot rezervist je vstopil s klopi na treh tekmah in vknjižil 83 minut. | Foto: Guliverimage/Getty Images Andraž Šporar (na sliki v sredini na srečanju s Parižani) je v tej sezoni debitiral v ligi prvakov. Kot rezervist je vstopil s klopi na treh tekmah in vknjižil 83 minut. Foto: Guliverimage/Getty Images Napadalec Basla je ostal brez možnosti za napredovanje v osmino finala. Arsenal in PSG sta se izkazala za pretrd oreh, švicarski prvaki pa se bodo z Ludogorcem udarili za tolažilno nagrado, tretje mesto, ki pelje v 1/16 finala evropske lige.

Danes jih čaka odločilen spopad, gostovanje pri bolgarskem prvaku. Ko sta se kluba pomerila v uvodnem krogu, je Basel doma le stežka osvojil točko. Šporar še čaka na strelski prvenec v dresu Basla.

Vrstni red: 1. Arsenal 10 točk, 2. PSG 10, 3. Basel 1, 4. Ludogorec Razgrad 1

Petar Stojanović – brez možnosti (skupina H) 

Petar Stojanović je nastopil na treh tekmah in odigral 225 minut. Prejel je kar tri rumene in en rdeči karton. Toliko jih je v tej evropski sezoni prejel le še zvezdnik PSG Marco Verratti. | Foto: Guliverimage/Getty Images Petar Stojanović je nastopil na treh tekmah in odigral 225 minut. Prejel je kar tri rumene in en rdeči karton. Toliko jih je v tej evropski sezoni prejel le še zvezdnik PSG Marco Verratti. Foto: Guliverimage/Getty Images Zagrebški Dinamo je po štirih krogih še brez točk v ligi prvakov in tudi brez doseženega gola. Prejel jih je že ducat, v povprečju tri na tekmo, njegov izkupiček pa je najslabši izmed vseh 32 udeležencev lige prvakov. Hrvaški prvak ima priložnost, da popravi statistiko proti Lyonu, ki ga še lahko ujame na lestvici in si s tretjim mestom zagotovi tako želeno evropsko pomlad, ki jo pogreša že skoraj pol stoletja.

Če Dinamo ne bo zmagal, bo že pred zadnjim krogom jasno, da bo evropsko sezono končal na zadnjem mestu. Po štirih krogih poleg Stojanovićevega delodajalca, ki se zanima za še enega slovenskega reprezentanta (Benjamin Verbič), nima točk le še Club Brugge, ki pa je za razliko od modrih dosegel vsaj en zadetek. Stojanović proti Lyonu ne bo nastopil, saj je na zadnjem srečanju v Sevilli prejel rdeči karton.

Vrstni red: 1. Sevilla 10 točk, 2. Juventus 8, 3. Lyon 4, 4. Dinamo Zagreb 0

Kdo je v štirih krogih lige prvakov prejel največ kartonov? 

Nogometaš Klub in minutaža v LP Rumeni Rdeči
Petar Stojanović (Slovenija) Dinamo Zagreb (Hrv) - 225 minut 3 1
Marco Verratti (Italija) Paris St. Germain (Fra) - 350 minut 3 1
Geoffroy Serey Die (Slonokoščena obala) Basel (Švi) - 162 minut 2 1
Mario Lemina (Gabon) Juventus (Ita) - 144 minut 2 1
Serhij Sidorčuk (Ukrajina) Dinamo Kijev (Ukr) - 224 minut  2 1
Jan Greguš (Slovaška) Köbenhavn (Dan) - 69 minut 2 1
Olivier Giroud (Francija) Arsenal (Ang) - 117 minut 2 1
Jeremy Mathieu (Francija) Barcelona (Špa) - 34 minut 2 1

 

Ne spreglejte