Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
11. 11. 2013,
9.46

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Zlatan Ibrahimović Švedska Portugalska Joseph Blatter

Ponedeljek, 11. 11. 2013, 9.46

6 let, 7 mesecev

Obeta se drama: Ronaldo ali Ibrahimović?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Na SP 2014 v Braziliji bo manjkal superzvezdnik, ni pa še znano, ali bo to Cristiano Ronaldo ali Zlatan Ibrahimović. Oba kandidirata za dobitnika zlate žoge in se že pripravljata na odločilna spopada.

Začelo se je odštevanje. Dodatne kvalifikacije za odhod na svetovno prvenstvo že dolgo niso postregle s tako zanimivim dogodkom. Kot da bi hotel ples kroglic najboljše prihraniti za konec in svetu ponuditi spektakel z izrazito dodano vrednostjo, ob kateri bo le redkokdo ostal ravnodušen. Pomerili se bosta Portugalska in Švedska. Vsaj uradno na papirju, čeprav se v športnih krogih že dalj časa napoveduje kot dvoboj med Cristianom Ronaldom in Zlatanom Ibrahimovićem. Obračun med dvema izjemnežema, ki v srcih ljubiteljev nogometa zavzemata posebno mesto. Premoreta nekaj, kar ni dano sleherniku. Bojujeta se s predsodki, da sta polna samega sebe, a njun nogomet predstavlja več, in to z neverjetno lahkoto dokazujeta iz tedna v teden. Zadetke dosegata tako pogosto, da njuni strelski formi v zadnjem obdobju mejita na popolnost, a eden izmed njiju bo moral 19. novembra potegniti kratko. In ne bo mu do veselja.

V soboto sta oba zadela v polno trikrat ter poskrbela za bolj sproščeno ozračje v taborih madridskega Reala oziroma PSG-ja, ki bosta v času reprezentančnega premora ostala brez številnih zvezdnikov. Javnost se vneto sprašuje, koga bo bolj pogrešala v Braziliji. Pa ne samo navijači. O tem, kdo se bo uvrstil na SP, kdo pa ostal brez brazilske vstopnice, se krešejo mnenja tudi drugod, daleč od tega, da bi bilo vseeno, pa je tudi pokroviteljem ter ponudnikom športne opreme, ki CR7 in Ibro doživljajo za svojega manekena. Izpad enega superzvezdnika bo predstavljal udarec, ki se bo lahko meril v milijonih, največja škoda pa bo storjena nogometu, saj bo svetovno prvenstvo brez enega izmed omenjene dvojice asov okrnjeno. Manjkal bo dokazani velemojster, ki redno preseneča.

Blatter, ki je razjezil Ronalda, najraje ne bi videl dodatnih kvalifikacij

Svetovni nogomet je torej pred težavo. V dodatnih kvalifikacijah, v Evropi bodo potekale 15. in 19. novembra, bo izgubil junaka, ki ga obožuje mlado in staro. Tudi zaradi tega niso tako nedolžno izzvenele besede Josepha Blatterja, ki bi rad v prihodnosti ukinil dodatne kvalifikacije. Priljubljeno tekmovanje, kjer v štirih dneh ponavadi odločajo malenkosti, športne drame pa so tolikšne, da lahko v 180 minutah podoživiš popolno paleto izraženih čustev, bi se lahko torej v prihodnosti poslovilo. Blatter želi, da bi bili potniki na največja tekmovanja v prihodnje znani že po skupinskem delu kvalifikacij, nedavno pa je po nepotrebnem sprožil val kritik, ko je neokusno primerjal Ronalda in Lionela Messija. Resda se je opravičil tako Portugalcu kot njegovemu klubu, a to kaj dosti ni pomagalo. Na naslednji tekmi mu je Cristiano požugal s poveljniškim pozdravom. Morda se ob posmehljivo potezo švicarskega veljaka obregne tudi v petek …

Če ima Ronaldo šele 28 let, pa je Ibrahimović z 32 že mlajši veteran. Težko je verjeti, da bo v takšnem ritmu, s katerim čara na igrišču, skrbi za atraktivne poteze, zadetke in vse drugo, kar spada pod veličanstvo Ibrakadabra, vztrajal tudi čez štiri leta. Takrat bo dopolnil že 36 pomladi in vprašanje je, s kakšno motivacijo se bo še podrejal ciljem švedske izbrane vrste. Državna prvenstva osvaja z lahkoto, bil je prvak že s šestimi različnimi klubi, kar je dosežek brez primere. Kjerkoli igra, se nanj lepijo prva mesta, le z reprezentanco je drugače. Z rumeno-modrimi vikingi ni bil niti blizu lovorik, na največjih tekmovanjih pa se je poslavljal v osmini finala. Ronaldo se je spogledoval vsaj z evropskim naslovom, ki so mu ga leta 2004 na domačem dvorišču senzacionalno speljali Grki, sicer pa s Portugalsko razen dveh polfinalnih nastopov (SP 2006 in EP 2012) ni prišel dlje. Za večje dosežke se je izkazala ranljivost, saj je reprezentanca preveč odvisna od predstav belega baletnika, kar se je zlahka opazilo tudi lani na evropskem prvenstvu.

Je pa v tem pogledu bistveno uspešnejši od Šveda z bosansko-hrvaškimi koreninami, ki ne more računati na tako kakovostne soigralce, da bi napadal svetovni vrh. Vseeno pa bi ga na brazilskih tekmovališčih zelo pogrešali, saj bi že sam po sebi predstavljal imeniten razlog za spremljanje švedskih tekem. Portugalsko-švedska zgodba se bo najprej predstavila v petek v Lizboni, nato pa končala prihodnji torek v Stockholmu.

Najprej bo imel prednost domačega igrišča Ronaldo. Podobno kot Ibrahimović je kapetan članske reprezentance, oba imata odličen strelski izkupiček. Portugalec s priimkom, ki bi se zagotovo prihodnje leto vklopil v brazilski nogometni praznik, jih je dal 43 (na 107 tekmah), nekoliko višji in težji Šved pa nekoliko več (46 od 94). V kratkem velja pričakovati še boljši izkupiček. Ob takšnih velemojstrih so takšna napovedovanja skoraj samoumevna ...

Ne spreglejte