Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
2. 9. 2013,
14.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Josip Iličić Andraž Struna Branko Ilić slovenska nogometna reprezentanca Tim Matavž

Ponedeljek, 2. 9. 2013, 14.51

8 let

Nova kaj takšnega še ni doživel

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Operacija Albanija ni zaman oklicana za (b)iti ali ne (b)iti na SP 2014. Če Katančevi četi v petek spodleti, že lahko prečrta Brazilijo. Zato je odločena, da se temu izogne in Albancem vrne za poraz.

Pa se je začelo. Selektor Srečko Katanec je malce pred 12. uro pričakal glavnino slovenske nogometne reprezentance. Ko so vstopili v osrednjo avlo hotela Kokra na Brdu pri Kranju in se družili, smo lahko na njihovih licih zaznali sproščenost, a tudi utrujenost. Sploh za nekatere, ki so imeli v nedeljo zvečer opravke na zelenici, svoje pa je dodalo še potovanje do gorenjske reprezentančne oaze. Najdaljšega sta izkusila Milivoje Novaković in Zlatan Ljubijankić, ki sta Japonsko zapustila z dvojnim zadovoljstvom. Omiya Ardija je po sušnih osmih nastopih končno zmagala, oba napadalca pa sta se vrnila v tekmovalno formo, saj sta poškodbi že nekaj časa odpravljeni. In ni znakov, da bi se v kratkem času ponovili. "Neverjetno, tega v karieri še nisem doživel," je Nova pojasnjeval občutke po viharni in skrajno nenavadni polovici sezone, ki je najprej postregla z rekordnim nizom neporaženosti in suverenim prvim mestom, nato pa nepregledno kolono zaporednih porazov, zaradi katerih se je moral posloviti tudi slovenski trener Zdenko Verdenik. "Bilo je mučno, tega raje ne bi komentiral," je o odhodu nekdanjega selektorja povedal najboljši strelec Omiye. Prepričan je, da do petka ne bo več čutil težav zaradi dolge poti. Zanj je bilo dobro tudi to, da je polet do domovine opravil ponoči ter se lahko predal spancu.

Struna ''slovenski agent'' za Albanijo, Jokić ostaja vprašljiv

Pogledi slovenske sedme sile so na zboru uhajali med reprezentante, ki so v manjših skupinah capljali iz hotelskih sob, a med njimi nismo uzrli Valterja Birse. Nesporni slovenski kralj prestopnega roka, ki je z Milanom podpisal triletno pogodbo, je v času reprezentančnega zbora še potoval v Slovenijo, tako da se bo soigralcem pridružil nekoliko pozneje. Podobno kot tudi trije obrambni stebri, prvi vratar Samir Handanović ter glavna kandidata za kapetanski trak na tekmi z Albanijo, bočna branilca Bojan Jokić in Mišo Brečko. Na zadnjem srečanju na Finskem je bil kapetan Gorenjec, a je tam tudi staknil poškodbo mišice, zaradi katere je njegov nastop v petek še vprašljiv. Če ne bo mogel pomagati izbrani vrsti, bi lahko na njegovo mesto vskočil Andraž Struna. Še eden Primorec, ki je v poletnem prestopnem roku zamenjal klubsko okolje. Iz Poljske, kjer je v zadnjih mesecih doživljal stres za stresom, se je odpravil v Grčijo. K PAS Giannini, kjer se pogosto druži z Albanci, saj mesto leži blizu grško-albanske meje. "V naših klubih so kar štirje, dva sta vpoklicana za tekmo v Ljubljani. Seveda smo se pogovarjali o tem, dejala pa sta, da prihajata po zmago. Albanija si želi na svetovno prvenstvo in je prisotna evforija," je pojasnil "slovenski agent" za Albanijo. V grškem klubu je debitiral na mestu desnega branilca, ni mu pa tuj tuji delovni položaj na levi, ki mu ga namenja selektor.

Matavža ne skrbijo govorice, v Milanu se je družil z Birso

Če še ni bilo Birse, pa smo se družili z njegovim sosedom Timom Matavžem, s katerim sta v zadnjem času zelo povezana. Poleti sta uspešno priredila zdaj že tradicionalno nogometno druženje s človekoljubno noto v Biljah, pred tednom dni pa sta se srečala v Milanu. "Res je, Valter si je ogledal tekmo. Čestitam mu, imeniten prestop," je pohvalil izbor Birse, na govorice, ki so zadnji dan prestopnega roka zajele Nizozemsko, češ da bi lahko njegov delodajalec vendarle sprejel kakšno izmed ponudb iz Italije, Nemčije oziroma Španije, pa se je le nasmehnil in dejal, da iz tega ne bo nič ter da ostaja zvest PSV. V reprezentanci postaja adut na rezervni klopi, saj se selektor pogosto odloča le za enega izpostavljenega napadalca, prednost pa ima izkušeni Novaković. To nekdanjega napadalca Gorice, ki je v kvalifikacijah za ligo prvakov zatresel mrežo Milana, a tudi izpadel, ne moti. Kot pravi profesionalec čaka na priložnost, pa naj bo ta dana tudi v minutah, ki jih lahko prešteješ na prstih ene roke. Kako dobra prijatelja sta, je pokazal tudi čustveni objem z Novakovićem, ko sta se uzrla v avli in izmenjala pozdrave.

Iličić še spoznava okolje in uživa v Firencah

Prestopni rok je postregel še z eno odmevno selitvijo. Slovensko kolonijo na Siciliji je poleg Jasmina Kurtića zapustil tudi Josip Iličić. Deloval je nekoliko utrujeno, kar pa je bilo tudi razumljivo, saj je po pozni priključitvi na priprave Fiorentine že okusil zgoščen ritem domačih in evropskih tekem. "Firence so prekrasne. Uživam. Glede nastopov se pozna, da sem se priključil pozneje, a me ne skrbi. Še spoznavam okolje, ko pa bom bolje uigran, bo lažje. Verjetno me niso kupili samo zato, da bi vstopal s klopi," se je pošalil "Jojo", ki je končno dočakal svojih pet minut na reprezentančnih pripravah pod vodstvom Katanca. Letos mu zaradi kartonov oziroma poškodb ni bilo prizaneseno, zdaj bo imel možnost, da na petih treningih do petkovega srečanja prepriča selektorja, da lahko pomaga k zmagi. K trem točkam, ki bi bile visoke kot Triglav, saj bi Slovenijo vrnile od mrtvih, hkrati pa ji nakazale, da bi lahko še z zmago na Cipru preskočila nekaj tekmic in se zavihtela tam, kjer bi rada ciklus tudi končala. Na drugem mestu.

Zaradi rumenih kartonov v petek ne bo kapetana Boštjana Cesarja, glede na izkušnje ter dozdajšnje navade selektorja pa lahko v udarni enajsterici pričakujemo Branka Ilića. Vedno nasmejani Ljubljančan, ki je pogledoval na uro, saj je čakal sostanovalca v hotelski sobi Handanovića, se je ob omembi petkove tekme resno zamislil. "Albanija bo zelo težek test. Slovenija je nikoli ni visoko premagala, vedno je imela z njo konkretne težave. Kar zadeva sestavo obrambe, ima glavno besedo selektor, sam sem prepričan, da bomo odigrali tako borbeno in čvrsto, da bi lahko zaustavili njihove napade. Moramo odigrati tako, kot smo proti Turčiji in Islandiji," se je dotaknil gostovanja v Reykjaviku, tudi njegove zadnje reprezentančne akcije.

Bodo tribune v petek polne?

Najboljše slovenske nogometaše po izboru strokovnega vodstva ob 17.30 čaka uvodni trening. Ker je večina reprezentantov v nedeljo igrala prvenstvene tekme, nekateri pa še niso prispeli na zbor, bo zgolj regeneracijske narave. Od torka dalje pa bodo Katanec in druščina že pošteno zavihali rokave in naredili vse, kar je v njihovi moči, da Albaniji vrnejo milo za drago. Spomin na poraz v deževni Tirani je boleč, toliko večje bi bilo veselje, pa tudi olajšanje, če bi bila Slovenija v petek bogatejša za tri točke. Skupno sporočilo reprezentantov je bilo še, da si želijo polnih tribun in čim bolj glasnega navijanja. S tem bi tudi preprečili gostom, da bi računali na podobne privilegije, kot jih je ob ponovnem debiju Katanca na slovenski klopi dočakala reprezentanca Bosne in Hercegovine. Dvoboj med Slovenijo in Albanijo se bo v petek začel ob 20.30. Vabljeni, slovenska reprezentanca vas na tekmi za (b)iti ali ne (b)iti na svetovno prvenstvo potrebuje!

Ne spreglejte