Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
26. 11. 2015,
17.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Armenija Albanija Srbija

Četrtek, 26. 11. 2015, 17.48

8 let

Nova afera: Albanija na EP 2016 s prevaro?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Albanski nogometaši so v zadnji kvalifikacijski tekmi za EP 2016 zmagali v Armeniji s 3:0 in se zapisali v zgodovino. Poldrugi mesec pozneje se poraja sum, da so do točk prišli na nečasten način.

Če se po jutru dan pozna, potem evropsko prvenstvo, ki ga bo prihodnje leto gostila Francija, ni rojeno pod srečno zvezdo. V kvalifikacijah ni manjkalo afer ("dron" v Beogradu, "svastika" na Hrvaškem, številni navijaški neredi …), nato so ljubiteljem nogometa dali misliti še nedavni teroristični napadi v Parizu, zdaj pa je kot strela z jasnega odjeknila še novica iz Armenije.

Izbrana vrsta iz Zakavkazja v evropskem nogometu z redkimi izjemami (najboljši igralec in kapetan Henrik Mhitakjan igra za Borussio Dortmund) ne igra pomembne vloge. V kvalifikacijski skupini za nastop na EP 2016 je zaostala za vsemi tekmicami – za Portugalsko, Albanijo, Dansko in Srbijo, ki je bila za nameček kaznovana z odvzemom treh točk.

Albanski navijači so noreli od sreče

V zadnjem nastopu je Armenija doma pričakala Albanijo. Če bi ostala neporažena, bi se do drugega mesta in neposredne uvrstitve na Euro dokopala Danska, tako pa je s prepričljivo zmago s 3:0 svojih pet minut slave požela Albanija. Dežela črnega dvoglavega orla se je prvič v zgodovini reprezentančnega nogometa uvrstila na veliko tekmovanje. V Franciji bo z Romunijo in s Hrvaško branila čast Balkanskega polotoka, ki je s številnimi predstavnicami, vključno s Slovenijo, pogorel v kvalifikacijah in ostal brez glavne nagrade.

Prestolnica Tirana je nogometne junake po veličastni zmagi v Armeniji pričakala na nogah. Albanski navijači so le nekaj dni po šokantnem domačem porazu s Srbijo, ko so osovraženi gostje prišli do zmage v izdihljajih srečanja, noreli od sreče in že hiteli pogledovati na zemljevid, kje vse bi lahko prihodnje leto igrali njihovi ljubljenci.

Srbi opozarjali, da je bila tekma dogovorjena

Kmalu po tem so nekateri srbski mediji začeli opozarjati na to, da si je Albanija pot do zmage v Erevanu zagotovila s podkupnino. Trdili so, da so prišli Albanci do zlata vrednih točk s prevaro, saj so nekateri armenski nogometaši v zameno za namerno slabo igro prejeli bogato plačilo. Vratar in nekaj branilcev naj bi se obogatilo s kar pol milijona evrov.

Evropa omenjenih in nepotrjenih novic ni jemala resno. Številni so pomislili, da so plod domišljije in srbskega ljubosumja na zgodovinski uspeh Albanije. Evropska nogometna zveza (UEFA) ni nikdar sporočila, da bi odprla posebno preiskavo.

Ko pa se je pred dnevi v pogovoru z armenskimi mediji oglasil predsednik Armenske nogometne zveze Ruben Hajrapetjan in omenil, da je bil rezultat med Armenijo in Albanijo po njegovem mnenju dogovorjen, se je nogometna Evropa predramila. "Tekma z Albanijo predstavlja za nas ogromno sramoto. To je bila izdaja. Temu moramo narediti konec in sestaviti boljšo reprezentanco, saj je naš ugled na kocki. Reprezentanca pripada celotnemu narodu in je razumljivo, da vlada nezadovoljstvo," je dejal Hajrapetjan in potožil, da igralci v državnem dresu ne dajejo vsega od sebe.

Prepričan je, da bi srečanje z Albanijo izgubili tudi v primeru, če bi armensko zasedbo vodil najboljši trener na svetu.

Žreb skupin za EP 2016 že 12. decembra

Kakšen bo zdaj naslednji korak Uefe? Ta se že tako ukvarja s krizo vodenja, saj ima njen predsednik Michel Platini začasno prepoved delovanja v nogometu. Kmalu bo v Franciji potekal žreb skupinskega dela 2016. Ples kroglic bo v središču pozornosti že 12. decembra, zato bo morala evropska krovna organizacija hitro ukrepati.

Če bi Albanija za zeleno mizo izgubila mesto na seznamu udeleženk EP 2016, bi jo morda nadomestila Danska, ki je v isti skupini osvojila tretje mesto, nato pa v dodatnih kvalifikacijah izgubila sosedski derbi s Švedsko. Če bi se to zgodilo, bi se Danci s tujo nesrečo okoristili že drugič v zgodovini evropskih prvenstev. Ko je Uefa leta 1992 prepovedala nastop nekdanji Jugoslaviji, je vskočila Danska in na koncu senzacionalno osvojila naslov prvaka!

Ne spreglejte