Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
22. 12. 2014,
10.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Luka Zahović Zlatko Zahović NK Maribor NK Maribor

Ponedeljek, 22. 12. 2014, 10.36

8 let

Nov Zahović, nov biser

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Komaj 19-letni nogometaš slovenskega prvaka Maribor Luka Zahović je zagotovo eno izmed mladih imen v slovenskem športu, ki je leta 2014 opozorilo nase.

Ko je konec maja 2013, takrat je bil star vsega 17 let, debitiral v majici Maribora v zadnjem prvenstvenem krogu na tekmi proti Aluminiju v Ljudskem vrtu ob slovesni proslavi novega naslova, je takoj dal vedeti, da se v njem skriva nekaj posebnega. Nekaj, kar je v sebi nosil že njegov sloviti oče Zlatko Zahović. Nekoč z naskokom najboljši slovenski nogometaš, ki je zdaj v središču pozornosti v vlogi športnega direktorja Maribora.

Igral je vsega četrt ure, a to ni bil boječ nastop, kot smo ga večinoma vajeni od najstnikov, ki naredijo prve korake na članski ravni. Takoj je pokazal pravo mero športne predrznosti in samozavesti. Pogumno se je postavil na igrišču, iskal žogo in skušal iz priložnosti, ki se mu je ponudila, iztržiti čim več. Od takrat je minilo leto in pol, v njegovem življenju pa se je medtem marsikaj spremenilo.

V prejšnji sezoni je dobil nekaj več priložnosti, okusil tudi igranje v Evropi, zdajšnja pa je poskrbela za pravcato eksplozijo in ga porinila v središče pozornosti. Seveda tudi zaradi priimka, ki ga nosi, zgodbe z domnevnim oklevanjem med igranjem za Slovenijo in Portugalsko, predvsem pa zaradi številnih zadetkov, ki jih je dosegel.

Prejšnji mesec je dopolnil šele 19 let, a jih je bilo že kar 12. Z devetimi prvenstvenimi je drugi najboljši strelec slovenskega prvenstva, z golom v mreži lizbonskega Sportinga je poskrbel za prvo točko Maribora v ligi prvakov, dvakrat je zadel tudi na poti Maribora do polfinala pokalnega tekmovanja.

Je majhen, krhek, tudi prehiter ni, vse te lastnosti poudarjajo tisti, ki niso privrženci njegovega nogometa, a na igrišču je neverjetno iznajdljiv in vedno tam, kjer je priložnost. Podobno kot ga je imel njegov oče, ima neverjeten občutek, da je vedno tam, kjer mora biti. Njegov nogomet je preprost, na igrišču iz njega sevata predrznost in ambicioznost.

Zunaj igrišč vsaj za zdaj deluje presenetljivo zrelo in kaže, da se dobro spopada z vsem pritiskom, ki ga obdaja. Tudi zaradi priimka, ki ga ima, seveda. "Večji ko je pritisk, bolj uživam," je že pred leti, ko je navduševal na največjih evropskih športnih prizoriščih, govoril njegov oče. Zdi se, da se je podobne nogometne filozofije navzel tudi Zahović mlajši.

Z odmerjenim javnim nastopanjem v klubu skrbijo, da pritisk ne bi bil še večji. Jasno je namreč, da je mladenič hitro postal idol številnim vrstnikom in mlajšim. Štajerci so ga hitro vzljubili, preostali del Slovenije je z njim še nekoliko previden.

Biser, ki ga ne smemo izgubiti

Pričakovano seveda ne manjka niti takšnih, ki so prepričani, da ga je v ospredje porinil njegov oče. Ta je glavni, ko v Mariboru sprejemajo športne odločitve v članskem moštvu. A oče ni mogel zabijati golov v njegovem imenu, mreže nasprotnikov je rešetal Luka sam.

Zaradi številnih golov in tudi zaradi tega, ker je tako mlad, bi si morda zaslužil tudi kakšno minuto v dresu Slovenije, a je za zdaj še ni dočakal. O tem, zakaj se to ni zgodilo, ne bomo razpredali. Upajmo samo, da iz takšnih ali drugačnih razlogov na takšen ali drugačen način ne bomo izgubili nogometnega bisera. Luka Zahović to zagotovo je.

Ne spreglejte