Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
17. 7. 2013,
17.02

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Zlatko Zahović NK Maribor NK Maribor Ante Čačić Dejan Mezga

Sreda, 17. 7. 2013, 17.02

8 let

Nogometnemu Mariboru grozi potres

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Med navijači Maribora je po rezultatu, ki so ga slovenski prvaki prinesli z Malte s prve tekme kvalifikacij za ligo prvakov, čutiti negotovost. Kako tudi ne? Rezultat 0:0 je slabši od pričakovanj.

Po stresnih dnevih z odhodom dolgoletnega trenerja Darka Milaniča in dramaturškem vložku športnega direktorja Zlatka Zahovića, ki je trajal kar en teden, so Mariborčani zmagali v superpokalu in večnega rivala Olimpijo premagali s 3:0. Z igro, pa tudi rezultatom, so navdušili in zdelo se je, da so še močnejši, kot so bili, kar je potrdil tudi nepričakovano visok obisk prvega prvenstvenega kroga. Ljudski vrt je bil presenetljivo poln, a na igrišču navijači niso videli tistega, kar so pričakovali. Zmaga z 2:1 nad prišlekom v prvo ligo Zavrčem jih zagotovo ni zadovoljila.

Že en gol bi bil lahko usoden ...

Potem sreda in prva tekma prve stopnice na poti v nogometni raj – ligo prvakov. Tisti, ki je za slovenskega prvaka najbolj pomembna in bo v marsičem zarisala pot vijoličastih v tej sezoni. Na njej se enostavno ne smejo spotakniti. Gostovanje pri malteškemu prvaku Birkirkari. ''Dva, trije goli v mreži nogometnih analfabetov in mirna pot domov,'' si je verjetno mislil marsikateri navijač. Pa ni bilo tako. Varovanci Anteja Čačića so remizirali brez zadetkov in imeli celo veliko mero sreče, da niso izgubili. Ko nasprotnik kar dvakrat zatrese okvir vrat, drugače ne more biti. Zdaj jih čaka teden dni negotovosti. Seveda so Marcos Tavares in soigralci še vedno favoriti, seveda so vsi prepričani, da bo Maribor zmagal in si zagotovil še vsaj štiri evropske tekme, a v nogometu se dogajajo presenečenja in glede na videno na Malti, jih ni malo takšnih, ki se bojijo, da se bo zgodilo tudi v Ljudskem vrtu. Gol v mreži Jasmina Handanovića na povratni tekmi in Maribor bi bil v res zelo nezavidljivem položaju, iz katerega se morda ne bi uspel rešiti. Izpad proti Maltežanom, ki so - ne glede na krilatice o tem, da dandanes že vsi igrajo nogomet -, velik avtsajder, pa bi zagotovo zatresel tla nogometnega Maribora. Tektonske plošče najbolj nogometnega slovenskega mesta so se v zadnjem mesecu že tresle. Novi tresljaji bi utegnili prinesti nove spremembe.

V Ljudskem vrtu bo drugače

V garderobo vijoličastih se je zagotovo naselila živčnost, a kot pravi eden izmed njenih najbolj izkušenih članov, bo razplet malteško – slovenskega nogometnega obračuna srečen. Za Maribor, seveda. ''V Mariboru bomo favoriti. Smo predobra ekipa, da bi si dovolili še eno slabšo predstavo. Jasno je, da nismo igrali dobro,'' je priznal Dejan Mezga, ki je ravno na dan tekme praznoval 28. rojstni dan. Že sedmega, odkar je leta 2007 s Hrvaške pripotoval v Slovenijo. ''Seveda moj osebni praznik ni bil povsem takšen, kot sem si želel, a vseeno ni razlogov za pretirano razočaranje. Ker smo igrali 0:0, še ni konec sveta. Prepričan sem, da bomo na povratni tekmi odigrali veliko bolje in bomo napredovali,'' je še dodal eden izmed dveh nogometašev Maribora (poleg rezervnega vratarja Marka Pridigarja), ki je sodeloval tudi na tekmah proti Birkirkari iz leta 2007, ko so Mariborčani že na prvi tekmi na Malti zmagali s 3:0 in razblinili dvome o tem, kdo bo napredoval.

''Birkirkara, proti kateri se merimo zdaj, je povsem drugačna ekipa od tiste izpred šestih let. To je resna ekipa, ki je s hitrimi prehodi v napad vsakomur sposobna zabiti gol. Maltežanov prav gotovo nismo podcenjevali, a tokrat enostavno ni šlo. Zagotovo bo nasprotnik na povratni tekmi skušal narediti vse, da nas preseneti. Maltežani se bodo organizirano branili in skušali izkoristiti hitrost, ki jo imajo v napadu. Toda prepričan sem, da bomo mi pred domačimi navijači pokazali, kaj znamo. V Ljudskem vrtu bo povsem drugače,'' je za konec zagotovil hrvaški staroselec v vrstah enajstkratnega državnega prvaka, ki se že nekaj časa ponaša tudi s slovenskim potnim listom. Če Mariboru slučajno ne bi uspelo, pa bi verjetno izkusil najbolj grenke dni od vseh, odkar je pred leti prišel na Štajersko. In teh v sedmih letih in pol, kolikor je že v Mariboru, seveda ni bilo malo.

Ne spreglejte