Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
13. 4. 2011,
6.59

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Tottenham

Sreda, 13. 4. 2011, 6.59

8 let, 1 mesec

Nihče ne pričakuje čudeža

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Drevišnja povratna tekma četrtfinala nogometne lige prvakov na White Hart Laneu v Londonu bo zgolj formalnost. Nihče ne verjame, da lahko Tottenham nadoknadi štiri gole zaostanka proti Realu.

Odločitev o moštvu, ki bo napredovalo v polfinale, je padla že v Madridu. Tam so Cristiano Ronaldo in druščina navdušili ter z zanesljivo zmago s 4:0 odgovorili na vprašanje, kdo bo polfinalist iz tega para. V veliki meri jim je na poti do cilja pomagala zgodnja izključitev Petra Croucha v moštvu Londončanov, a kljub temu, da bosta ekipi tokrat verjetno celotno tekmo številčno izenačeni, ne gre verjeti, da bi lahko Tottenham nadoknadil visok zaostanek in presenetil. To bi bil čudež, v katerega ne verjame nihče. Domači bi bili bržčas zadovoljni že z dostojnim slovesom od Evrope, medtem ko so gostje z mislimi že pri sobotnem El Clasicu, ko se bodo v španskem prvenstvu pred domačimi navijači pomerili proti Barceloni.

Le eno moštvo doslej je v ligi prvakov nadoknadilo visok zaostanek v bojih na izločanje, in sicer Deportivo La Coruna, ki je proti Milanu leta 2004 izgubil v gosteh z 1:4, nato pa doma šokiral in z zmago s 4:0 napredoval. A zaostanka z 0:4 ni nadoknadil še nihče. Londončani se sicer lahko bodrijo s podatkom, da so v petih domačih tekmah lige prvakov v tej sezoni kar štirikrat zmagali, a to zagotovo ne bo dovolj. Vse kaže, da se bodo Madridčani v ligi prvakov prvič po osmih letih prebili med najboljše štiri evropske ekipe. Tam pa nas čaka eden najbolj zanimivih polfinalov zadnjega desetletja. Dva obračuna z Barcelono. Bolj kot s tem, da ubranijo prednost, se bodo gostje ubadali s tem, da kateri izmed petih nogometašev, ki že imajo kartone, ne bo prejel še enega in bi zaradi tega moral izpustiti prvo polfinalno tekmo. Med ''ogrožene'' sodijo Ricardo Carvalho, Sergio Ramos, Raul Albiol, Angel Di Maria in tudi Ronaldo. Za Portugalca je trener Jose Mourinho zatrdil, da v Londonu ne bo igral, a po nekaterih informacijah naj bi nastopil. Zagotovo bo v prvi postavi gostov Emmanuel Adebayor, ki je na prvi tekmi zabil dva gola Tottenhamu in je pravi strup za to moštvo. V dosedanjih 13 tekmah, ki jih je odigral proti Tottenhamu, se je namreč kar desetkrat vpisal med strelce. Težav s poškodbami gostje sicer nimajo. Kaznovan je branilec Pepe.

Povsem drugačna je zgodba pri ekipi Harryja Redknappa, ki drevi zagotovo ne bo mogel računati na usluge Ledleyja Kinga, Jonathana Woodgatea in Younesa Kaboula, težave s poškodbo pa ima tudi William Gallas, ki je izpustil zadnjo prvenstveno tekmo, a naj bi vseeno stisnil zobe in zaigral. Težave ima tudi Tom Huddleston, medtem ko je Alan Hutton že zaključil s sezono, zato ima angleški trener pri sestavi zadnje vrste nemalo preglavic. Domačega trenerja nekoliko bolj veseli dejstvo, da je Gareth Bale povsem okreval in bo zaigral od prve minute.

Kaj pred tekmo pravi domači trener? ''Ne glede na izid prve tekme, nas čaka zelo zanimiv obračunu. Real Madrid na White Hart Laneu v četrtfinalu lige prvakov. To je nekaj, o čemer smo lahko le sanjali. Prepričan sem, da lahko odigramo dobro tekmo in zadovoljimo okuse naših navijačev. Vem, da je zelo malo takšnih, ki verjamejo, da lahko napredujemo. Moral bi se zgoditi čudež, a v nogometu se čudeži dogajajo. Spomnim se lanskoletnega obračuna Fulhama in Juventusa v ligi Europa, ko je Fulham prvo tekmo izgubil z 1:3, na povratni pa zaostajal z 0:1, pa je potem vseeno napredoval. Zakaj nekaj podobnega ne bi uspelo tudi nam?'' se sprašuje Redknapp, a je bržčas tudi njemu jasno, da se kaj takega težko ponovi. Če ne drugega, Real ni Juventus in ima na klopi lisjaka Mourinha.

Težko si je predstavljati, da bi si sloviti Portugalec privoščil tak spodrsljaj, zaradi katerega bi po vodi splavala tudi polfinalna derbija z Barcelono. To bi bil največji poraz v njegovi karieri, ki se zdi le utopija. Tudi zato, ker Portugalec drevišnjo povratno tekmo jemlje skrajno resno. ''V nogometu se dogaja marsikaj, zato moramo biti pazljivi in moramo spoštovati nasprotnika. V London smo prišli maksimalno osredotočeni na tekmo in na to, da napredujemo. Prepričan sem, da Tottenham še vedno upa na napredovanje in bodo njegovi nogometaši naredili vse, da jim uspe. Po drugi strani pa ne verjamem, da bi pet golov Londončane popeljalo v polfinale. Sem smo namreč prišli, da bi dosegli gol. Prav tako si ne želimo izgubiti. V ligi prvakov v tej sezoni še nismo pokleknili, zato si želimo, da tako ostane tudi po tekmi v Londonu,'' sporoča Mourinho.

Ne spreglejte