Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
30. 9. 2014,
14.54

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Schalke liga prvakov liga prvakov Mitja Viler Julian Draxler Ante Šimundža

Torek, 30. 9. 2014, 14.54

8 let

Nič več Slovaki, končno so postali Slovenci

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Danes nogometaše Maribora čaka druga tekma v skupini lige prvakov. Gostovali bodo pri Schalkeju, ta je favorit, a slovenski prvaki se bodo bojevali do zadnjega in sporočajo: "Ne bomo se predali!"

V drugi krog skupine G lige prvakov vsi štirje njeni udeleženci vstopajo s popolnoma enakim izhodiščem. Remijem z 1:1 s prve tekme. V Lizboni se bosta udarila Sporting in Chelsea, v Nemčiji bomo spremljali obračun Schalkeja in Maribora, ta je za nas seveda daleč najbolj zanimiv.

Schalke je na današnjo tekmo prišel s popolnoma drugačno popotnico od slovenskega prvaka. V domačem prvenstvu je najprej premagal Werder v Bremnu s 3:0, potem je konec tedna v derbiju odpravil še Borussio Dortmund z 2:1. Odlična rezultata, ki kažeta, da so rudarji v dobri formi, a hkrati je treba poudariti, da je Werder v veliki krizi, po šestih tekmah ima le tri točke in je predzadnji, medtem ko je Borussia zelo oslabljena. Na zadnjem derbiju je nastopila brez petih, šestih nogometašev, ki bi sicer zagotovo našli mesto v začetni enajsterici.

Večjih težav s poškodbami ni

Maribor je medtem le remiziral brez zadetkov proti zadnjeuvrščenim Radomljam v slovenskem prvenstvu, kar vsekakor ni rezultat, ki bi prinesel samozavest. Prej nasprotno. Toliko bolj zato, ker so vijoličasti pred tem komajda zmagali v Velenju. Do zmage nad Rudarjem z 1:0 so prišli v izdihljajih tekme.

Mariborčani seveda ne morejo biti zadovoljni, tudi športni direktor Zlatko Zahović je poudaril, da ni, a hkrati ni udaril po mizi in dal podrejenim priložnost, da o tem, kaj gre narobe, razmislijo sami. Ali je bil premislek tehten, bomo morda videli že danes.

Vlogo favorita so prevzeli nase

Oboji, tako Schalke kot Maribor, nimajo prevelikih težav z izostanki. Pri domačih zagotovo ne bo nemškega vezista Sidneyja Sama, pri Mariboru ima težave mladi bočni branilec Petar Stojanović, a bo najverjetneje igral, s poškodbo se ukvarja tudi senegalski vezist Welle Ndiaye, ki pa za slovenskega prvaka tako ali tako ni preveč pomemben. Vsaj za zdaj.

Pred tekmo so oboji previdni. "Vlogo favorita prevzemamo nase, a se zavedamo, da nam ne bo lahko. Pričakujem, da bo Maribor igral globoko na svoji polovici in kompaktno. Na sredini igrišča nam ne bo dopuščal prav veliko prostora. Morali bomo biti še kako pazljivi, v nasprotnem primeru se lahko opečemo. To je liga prvakov, lahkih tekmecev ni. Motiva prav tako ne bi smelo manjkati. Ko zadoni himna lige prvakov, ti kaj drugega kot to, da daš vse od sebe, ne preostane," je večer pred tekmo povedal trener Schalkeja Jens Keller.

Pogledal je na spletu in ni poznal niti enega

Nekdanji branilec z bogatimi izkušnjami igranja na nemških prvoligaških zelenicah, ki je trener Schalkeja od leta 2012, bo upal predvsem v Juliana Draxlerja. Mladega, 21-letnega nemškega reprezentanta, za katerega se že nekaj časa potegujejo največji evropski klubi. Nogometaš, ki je proizvod Schalkejeve nogometne šole, je bil pred tekmo iskren. "Moram priznati, da imen nogometašev Maribora ne poznam. Pogledal sem si seznam igralcev Maribora na spletu, pa nisem poznal niti enega. Toda to seveda ne pomeni, da bom nasprotnika podcenjeval. Rezultati Maribora so v zadnjem času impresivni. Predvsem zmaga v Glasgowu je tista, ki mora biti dovolj veliko opozorilo za vse nas," je povedal nogometaš, ki je z Nemčijo letos osvojil naslov svetovnega prvaka.

Povsem drugačno izhodišče

Pred novinarje sta večer pred tekmo stopila tudi dva člana številčne mariborske odprave. Najprej je do besede seveda prišel trener. "Zdaj je naše izhodišče drugačno, kot je bilo pred tekmo s Sportingom. V ligi prvakov smo že igrali. V drugo tekmo gremo maksimalno motivirani in ambiciozni. Vemo, da nam ne bo lahko, a imamo svoje cilje. Zavedamo se naše kakovosti in tudi tega, kako dober je nasprotnik, a v Gelsenkirchen smo prišli po zmago," je besede, ki jih je izrekel že nekajkrat v dneh pred tekmo s Schalkejem, Ante Šimundža ponovil tudi pred nemškimi novinarji.

Tako kot vedno je bil zelo razpoložen tudi Mitja Viler. "Maribor je zdaj Slovenija, nič več Slovaška. Po rezultatih, ki smo jih nanizali, nas nihče več ne zamenjuje. Nismo več anonimneži v evropskem nogometu. Igramo dobro, zagotovo nas je dodobra spoznal tudi Schalke in se dobro pripravil na nas. Seveda pa smo tudi mi do potankosti preučili ekipo Schalkeja. Prišli smo izpolnit svoj cilj," je povedal primorski nogometaš, ki je že stalnica v mariborskem moštvu.

Prišlo bo 47 tisoč gledalcev

Še podatek o predvidenem obisku na današnji tekmi. Po zadnjih podatkih, ki prihajajo iz Gelsenkirchna, naj štadion ne bi bil povsem poln. Organizatorji pričakujejo približno 47 tisoč navijačev. Med njimi bo tudi 1300 mariborskih. Naj se spektakel začne.

Ne spreglejte