SiolNET. Sportal Nogomet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

''Nekdanji brati'' trn v slovenski peti

2

termometer

Slovenska nogometna reprezentanca se bo po 13 mesecih pomerila s tekmecem, ki je ''zrasel'' na pogorišču nekdanje Jugoslavije. Prvič pod vodstvom Slaviše Stojanovića. Kaj pravijo številke?

Slovenska nogometna izbrana vrsta na dozdajšnjih srečanjih z ''nekdanjimi brati'' ni blestela. Še več, na prvo zmago je morala čakati vse do zadnjega obračuna (21. po vrsti), ko je 11. oktobra 2011 v Ljudskem vrtu ugnala Srbijo ter ji preprečila pot v dodatne kvalifikacije za EP 2012. To je bila zadnja tekma, ki jo je v vlogi selektorja vodil Matjaž Kek. Nasledil ga je Slaviša Stojanović, ki se je na slovenski klopi predstavil osemkrat, danes pa se bo prvič pomeril z reprezentanco, ki prihaja z območja nekdanje Jugoslavije.

To bo skupno že 22. srečanje slovenske izbrane vrste z ''nekdanjimi brati''. Največ porazov je doživela s Hrvaško (6), BiH in današnji tekmec Makedonija ji nista prepustili niti točke, s Črno goro, Srbijo in Črno goro (SČG) ter ZR Jugoslavijo je razmerje izenačeno. Z boljšim izkupičkom se lahko pohvali le na dveh srečanjih s samostojno Srbijo. Če bi slovenski nogometaši v današnjem prijateljskem obračunu prizadejali Makedoniji poraz, bi bila to prva gostujoča zmaga Slovenije na tleh nekdanje skupne domovine. Do zdaj je večinoma izgubljala, nekajkrat navdušila z neodločenimi rezultati (nepozabnih 3:3 v režiji Primoža Glihe v Splitu, dvakrat 1:1 v Beogradu …), na prvo zmago pa še čaka. Morda pa bo v tem pogledu novi mejnik slovenskega nogometa prav 14. november 2012. ''Sveti datum'' slovenskih navijačev, saj si je Katančeva četa prav na ta dan pred enajstimi leti v deževni Bukarešti zagotovila prvi nastop na svetovnem prvenstvu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin