Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
19. 4. 2017,
14.35

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03

Natisni članek

Radamel Falcao Massimilano Allegri Thomas Tuchel Borussia Dortmund Juventus Leonardo Jardim Lionel Messi Lionel Messi UEFA liga prvakov Monaco Damir Skomina Barcelona

Sreda, 19. 4. 2017, 14.35

1 leto

Pred današnjima tekmama lige prvakov

Recept Barcelone za nov čudež: napad, napad in napad!

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,03
Skomina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes bosta znana zadnja polfinalista lige prvakov. Barcelono lahko proti Juventusu reši le čudež, če želi nadoknaditi zaostanek treh golov (0:3), Borussia pa bo skušala dokazati evropski javnosti, da je pred tednom dni (2:3) izgubila v Dortmundu proti nevarnemu Monacu zaradi psiholoških razlogov po šokantnem napadu na avtobus. Obe tekmi se začneta ob 20.45.

V torek je slovenske barve v ligi prvakov branil vratar Atletica Jan Oblak in se uvrstil v polfinale, danes pa bo imel pomembno vlogo Damir Skomina. Najboljši slovenski sodnik se je znašel pred velikim izzivom, saj bodo delivci pravice po torkovi neprepričljivi predstavi Viktorja Kassaija na srečanju med Realom in Bayernom pod večjim drobnogledom kot sicer.

Napad na avtobus jih je naredil močnejše

Navijači Borussie želijo Marcu Bartri hitro vrnitev na igrišča. | Foto: Getty Images Navijači Borussie želijo Marcu Bartri hitro vrnitev na igrišča. Foto: Getty Images V Monaku se obeta zanimiva tekma, na kateri se bosta pomerili napadalno usmerjeni ekipi, Monaco in Borussia Dortmund. Rumeno-črni potrebujejo za napredovanje vsaj dva zadetka. Tokrat jim bo nekoliko lažje, saj bodo lahko zaigrali nekoliko bolj sproščeno. Na prvi tekmi so razmišljali o eksplozijah, ki so odjeknile v bližini avtobusa, ko se je odpravljal proti štadionu. Pozneje se je izkazalo, da bi jim lahko prizadejale ogromno gorja, a so imeli srečo v nesreči in jo je skupil le španski branilec Marc Bartra, ki bo zaradi poškodbe roke preskočil dvoboj.

''Zdaj smo psihološko bolj stabilni. To, kar se je zgodilo prejšnji teden, nas je naredilo močnejše. Zdaj moramo odigrati dobro tekmo, prepričan sem, da smo tega zmožni,'' je trener Borussie Thomas Tuchel prepričan, da lahko njegovi izbranci vrnejo Monacu milo za drago.

Statistika ni njegova zaveznica, saj rumeno-črni na gostovanjih v ligi prvakov ne zmagujejo pogosto. Na zadnjih 13 tekmah so zmagali le štirikrat.

Monaco pričakuje boljšo Borussio

Navijači Monaca so se v Dortmundu razveselili pomembne zmage v boju za polfinale lige prvakov. | Foto: Reuters Navijači Monaca so se v Dortmundu razveselili pomembne zmage v boju za polfinale lige prvakov. Foto: Reuters Trener Monaca Leonardo Jardim je v odličnem položaju, saj njegovim varovancem za napredovanje zadošča že tesen poraz (0:1 ali 1:2). Klub iz bogate kneževine, ki nastopa v francoskem prvenstvu, je v tej sezoni doma nepremagljiv. Petkrat je zmagal, enkrat pa remiziral. ''Od napredovanja nas loči še 90 minut. Pričakujemo veliko boljšo Borussio kot prejšnji teden,'' opozarja portugalski strateg.

''Ne smemo razmišljati, kot da smo že v polfinalu. To bi bila napaka,'' pravi napadalec Radamel Falcao. Evforija v Monaku je velika. Navijači Monaca se želijo oddolžiti navijačem Borussie za gostoljuben sprejem, ki se je zaradi terorističnega dejanja podaljšal za 24 ur. Pričakovanje med rdeče-belimi je veliko, Monaco si lahko prvič po letu 2004 zagotovi mesto v polfinalu lige prvakov.

Kdo se bo uvrstil v polfinale lige prvakov?

  • Monaco
    53,93 %
    206 glasov
  • Borussia Dortmund
    46,07 %
    176 glasov
Oddanih 382 glasov

Pri gostiteljih ne bo Fabinha. Ko je zadnjič manjkal, je Monaco izgubil finale francoskega ligaškega pokala s PSG z 1:4, kar ni najboljši znak za gostitelje. V enajsterico se vrača branilec Benjamin Mendy, ki je tekmo v Dortmundu izpustil zaradi zdravstvenih težav.

Verjetni enajsterici:

Monaco: Subašić; Mendy, Glik, Jemerson, Toure; Lemar, Bakayoko, Moutinho, Silva; Falcao, Mbappe
Borussia Dortmund: Bürki; Schmelzer, Ginter, Sokratis, Piszczek; Weigl; Reus, Dembele, Castro, Pulišić; Aubameyang.

Kdo bo manjkal:
Monaco: Fabinho (kaznovan), Boschilia, Carrillo in Sidibe (poškodovani)
Borussia: Bartra, Götze in Schürrle (poškodovani)

Večer, v katerem lahko Barcelona spet piše zgodovino

Luis Enrique je pred novim velikim izzivov. Proti PSG je nadoknadil štiri gole zaostanka (0:4). | Foto: Reuters Luis Enrique je pred novim velikim izzivov. Proti PSG je nadoknadil štiri gole zaostanka (0:4). Foto: Reuters Katalonija je v pričakovanju novega velikega spektakla. Pred Barcelono je teden, v katerem bo neposredno odločala o lovu za lovorikami. Najprej bo skušala nadoknaditi tri zadetke zaostanka in izločiti Juventus (0:3), nato pa jo v nedeljo čaka še el clasico, gostovanje pri madridskem Realu, za katerih ob tekmi več zaostaja tri točke.

''Smo v podobnem položaju kot pred povratno tekmo s Parižani (po porazu z 1:6), a moramo zdaj v teoriji doseči manj zadetkov. Namesto štirih potrebujemo le tri, da se izenačimo s tekmecem. Ker pa sem prepričan, da bo imel tudi Juventus svoje priložnosti, potrebujemo vsaj pet zadetkov. Če bomo zadeli hitro, nam bo vzdušje na štadionu pomagalo do drugega, tretjega … Obstaja le en način, kako napredovati. Napad, napad, napad. Nato, ko se bomo malce odpočili, pa moramo napasti še bolj,'' je Luis Enrique, ki se bo po koncu sezone poslovil od Barcelone, svetoval gledalcem, da štadiona ne zapuščajo že v 80. minuti.

Kdo se bo uvrstil v polfinale lige prvakov?

  • Barcelona
    23,70 %
    91 glasov
  • Juventus
    76,30 %
    293 glasov
Oddanih 384 glasov

''Če boste to storili, boste zamudili nekaj pomembnega. To je še en večer, v katerem lahko pišemo zgodovino,'' je optimist trener Barcelone, ki nastopa v četrtfinalu lige prvakov že desetič zapored. To je rekord. V zvezni vrsti bo zaigral španski reprezentant Sergio Busquets, ki je moral zaradi kazni izpustiti dvoboj v Italiji.

Juventus bo skušal odigrati pametno

Gianlugi Buffon je bil nepremagan kar na sedmih od devetih evropskih tekem v tej sezoni. | Foto: Reuters Gianlugi Buffon je bil nepremagan kar na sedmih od devetih evropskih tekem v tej sezoni. Foto: Reuters V taboru Juventusa so pred srečanjem mirni. ''Moramo se pametno odločati, kdaj krenili v napad, kdaj pa se osredotočiti na obrambo. Moramo ostati zbrati in se ne obremenjevati z rezultatom. Skušali bomo še enkrat premagati Barcelono,'' trener Juventusa Massimiliano Allegri verjame, da lahko njegova zvezna in obrambna vrsta še enkrat zaustavita zvezdniški trojček MSN.

Lionel Messi je na zadnji tekmi španskega prvenstva dosegel dva zadetka. V napadu se je moral znajti brez Brazilca Neymarja, ki je kaznovan s prepovedjo igranja na treh tekmah in bo manjkal tudi na nedeljskem velikem derbiju v Madridu.

Pri Juventusu si je na zadnji prvenstveni tekmi lažje poškodoval gleženj Paulo Dybala, junak prvega srečanja v Torinu, a njegov nastop ni vprašljiv.

Barcelona je v Evropi dobila zadnjih 15 domačih tekem. Danes bo napadala rekord Bayerna, a bo naletela na tekmeca, ponosnega na svojo obrambo. Juventus je na sedmih od devetih tekem v ligi prvakov v tej sezoni ohranil mrežo nedotaknjeno, mladostni veteran na vratih Gianluigi Buffon pa je v odlični formi. Juventus je v tej sezoni dobil vsa štiri gostovanja, na katerih je prejel le en gol. Barceloni se lahko danes maščuje za poraz v finalu lige prvakov v Berlinu, ko je leta 2015 izgubil z 1:3.

Verjetni enajsterici:

Barcelona: Ter Stegen; Mascherano, Piqué, Umtiti; Rakitić, Busquets, Iniesta, Sergi Roberto; Messi, Luis Suárez, Neymar.
Juventus: Buffon; Dani Alves, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro; Pjanić, Khedira; Cuadrado, Dybala, Mandžukić; Higuaín.

Kdo bo manjkal:
Barcelona: Rafinha, Aleix Vidal (poškodovana)
Juventus: Pjaca (poškodovan)

 

Ne spreglejte