Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
19. 10. 2017,
11.45

Osveženo pred

12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

3

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Mitja Viler Ajax Amsterdam UEFA liga prvakov

Četrtek, 19. 10. 2017, 11.45

12 mesecev

Najvišji porazi NK Maribor

Mariborčane je strah, kaj bo šele v Liverpoolu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,55

3

Ajax Maribor | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Ne le na sončni strani Alp, tudi v nogometni Evropi še vedno odmeva boleča sedmica (0:7), ki jo je v torek občutil Maribor. Liverpool je slovenskemu prvaku prizadejal najhujši domači poraz. Mariborčani so v 57-letni klubski zgodovini višjega izkusili le trikrat. Enkrat v pokalu Uefa, dvakrat pa v prvi jugoslovanski ligi.

Če sploh kakšen, je lahko Mariboru po visokem porazu proti Liverpoolu (0:7) v tolažbo podatek, da to ni najhujši poraz v zgodovini kluba. Nogometni ponos mesta ob Dravi je bil ustanovljen leta 1960, do danes pa si je privoščil tri še višje poraze od tistega, ki se je v torek zgodil pred razprodanimi tribunami Ljudskega vrta.

Po prvem polčasu so izgubljali že s 5:0

Mariborčani so najvišji poraz doživeli pred dobrimi 20 leti. Trener je bil Bojan Prašnikar, vijolice pa so v mednarodnih tekmovanjih nabirale izkušnje, s pomočjo katerih so dve leti pozneje presenetile Evropo in se uvrstile v skupinski del lige prvakov. Ekipa je bila leta 1997 sestavljena iz kombinacije mladih in starejših, izkušenejših igralcev.

Častni zadetek NK Maribora v Amsterdamu pri 13.33:

Med njimi je bilo kar nekaj nogometašev, ki so igrali pomembno vlogo v izbrani vrsti. Na igrišču je bil Matjaž Kek, v obrambi so sodelovali Spasoje Bulajić, Željko Milinović in Gregor Židan, v drugem polčasu je zaigral tudi mladi up Nastja Čeh, ki je še vedno aktiven in navdušuje ljubitelje nogometa v drugi ligi.

Maribor dosegel vsaj častni gol

Maribor je naletel na razigranega velikana, ki je le dve leti pred tem osvojil naslov evropskega prvaka. | Foto: Getty Images Maribor je naletel na razigranega velikana, ki je le dve leti pred tem osvojil naslov evropskega prvaka. Foto: Getty Images Tistega dne se je Mariboru na Nizozemskem hitro porušil svet. Scenarij je bil zelo podoben temu s torkovega srečanja proti Liverpoolu. Ajax je že po 24 minutah vodil s 3:0. Po prvem polčasu je bilo 5:0, nato že 7:0, v 83. minuti pa je napadalec Maribora Zvezdan Ljubobratović znižal na 1:7 in poskrbel za vsaj častni gol.

Na žalost privržencev vijoličastih je Robert Sraga, ki je med polčasoma v vratih zamenjal nemočnega Tomaža Murka, moral do konca srečanja še dvakrat po žogo v mrežo.

Na koncu je bilo 9:1. Navijači Ajaxa so si na veličastni Areni, ki so jo tri leta pozneje napolnili slovenski navijači na nepozabni tekmi evropskega prvenstva proti Španiji, lahko dali duška, Maribor pa je na dvoboju pokala Uefa doživel najvišji poraz v zgodovini kluba.

Osmica jih je pekla v Sarajevu in Beogradu

Z osmimi zadetki razlike je izgubil le še eno uradno tekmo. Pred davnimi 46 leti je v Sarajevu izkusil moč Željezničarja, ki je dvoboj takratne prve jugoslovanske lige dobil kar z 8:0. Osem zadetkov je Maribor v najvišjem razredu nekdanjega jugoslovanskega prvenstva prejel tudi leta 1968, ko ga je v Beogradu nadigrala Crvena zvezda (8:1).

Vsi porazi NK Maribor z vsaj petimi goli razlike:

Tekma Rezultat Datum
Ajax Amsterdam : Maribor 9:1 30. september 1997
Željezničar Sarajevo : Maribor 8:0 29. avgust 1971
Crvena zvezda Beograd  : Maribor 8:1 1. december 1968
Maribor : Liverpool 0:7 17. oktober 2017
Partizan Beograd : Maribor 7:1 14. junij 1970
Mladost Petrinja : Maribor 8:2 23. november 1986
Chelsea London : Maribor 6:0 21. oktober 2014
Orijent Rijeka : Maribor 6:0 17. maj 1989
Crvena zvezda Beograd : Maribor 6:1 26. maja 1968
Atletico Madrid : Maribor 6:1 30. september 1992
Olimpija : Maribor 6:1 20. julij 2003
Leotar Trebinje : Maribor 6:1 1. junij 1975
GOŠK Jug Dubrovnik : Maribor 6:1 14. junij 1987
Željezničar Sarajevo : Maribor 5:0 17. september 1961
Velež Mostar : Maribor 5:0 7. september 1969
Željezničar Sarajevo : Maribor 5:0 13. junij 1971
Varteks Varaždin : Maribor  5:0 31. oktober 1976
Zagreb : Maribor 5:0 14. november 1982
Jedinstvo Brčko : Maribor 5:0 31. maj 1987
Mura Murska Sobota : Maribor 5:0 22. oktober 1997
Hajduk Kula : Maribor 5:0 14. julij 2007

To so bili trije najvišji porazi v klubski zgodovini, naslednji na večni lestvici pa je že torkov obračun v ligi prvakov, v katerem je Liverpool v Ljudskem vrtu poteptal vijolice in jim prizadejal najhujši domači poraz.

Pred tem so Mariborčani na domačem igrišču v vseh tekmovanjih izgubljali z bistveno manjšo razliko. Največ za štiri zadetke. Pred 52 leti v drugi jugoslovanski ligi proti ljubljanski Olimpiji (0:4), pred 42 leti v istem tekmovanju proti banjaluškemu Borcu (1:5), natanko pred 18 leti – ravno na današnji dan – pa v ligi prvakov še proti rimskemu Laziu (0:4).

Izbranci Darka Milaniča so v torek doživeli četrti najvišji poraz v 57-letni zgodovini NK Maribor. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Izbranci Darka Milaniča so v torek doživeli četrti najvišji poraz v 57-letni zgodovini NK Maribor. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Maribor v zgodovini 1. SNL v samostojni Sloveniji ni nikdar doživel višjega domačega poraza kot s tremi goli razlike.

Barcelona ni brez zveze za Coutinha ponujala 160 milijonov evrov

Philippe Coutinho (desno) je bil v torek nerešljiva uganka za mariborsko obrambo. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Philippe Coutinho (desno) je bil v torek nerešljiva uganka za mariborsko obrambo. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida O tem, kako boleč je bil torkov poraz z Liverpoolom, je po dvoboju spregovoril tudi Mitja Viler. "Naredili smo veliko napak. Preveč. Privoščili smo si blamažo. Če bi ostalo pri 0:4, bi bilo še dobro. Bojim se, kaj bo na povratni tekmi. Že doma smo dobili sedem golov, s psihološkega vidika bo to težka tekma," je za trenutek pogledal proti prihodnjemu evropskemu srečanju, gostovanju v Liverpoolu (1. novembra).

Angleški velikan, ki ima v vitrinah pet evropskih naslovov, si je privoščil NK Maribor. "Liverpool je bil pred tekmo v krizi rezultatov. Ko je hitro povedel s 3:0, se mu je odprlo. Lahko smo se prepričali, da Barcelona za Coutinha ni brez zveze ponujala Liverpoolu 160 milijonov evrov. Nisi vedel, ali bi stal blizu njega ali mu prepustil prostor. Takoj te je izigral. Nogometaši Liverpoola so bili kot rakete. Odigrali so na vrhunski ravni. Tako bi radi igrali tudi mi, a nam še veliko manjka. Je pa res, da se v določenih delih tekme dobro kosamo z boljšimi," je pojasnil izkušeni branilec, ki se je letos po zaslugi dobrih in predvsem učinkovitih iger v kvalifikacijah za ligo prvakov vrnil v člansko izbrano vrsto.

Navijači Liverpoola med obiskom Maribora, avtor Matjaž Vertuš:

Fotogalerija
1 / 19

Z vsem spoštovanjem do Ankarana pričakujejo nove tri točke

Mohamed Salah, ki bo z Egiptom nastopil na SP 2018, je večkrat ušel Mitji Vilerju. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Mohamed Salah, ki bo z Egiptom nastopil na SP 2018, je večkrat ušel Mitji Vilerju. Foto: Urban Urbanc/Sportida Maribor v zgoščenem tekmovalnem ritmu čaka nova tekma že v soboto. V Ljudskem vrtu se bo pomeril z najslabšim klubom na lestvici, zadnjeuvrščenim Ankaranom.

"Imamo lepo priložnost, da se poberemo. V prvenstvu v gosteh igramo bolje, doma pa se ekipe proti nam zapirajo. Že štirikrat smo igrali neodločeno, a bi z vsem spoštovanjem do Ankarana morali zmagati. Moramo osvojiti tri točke, da obdržimo stik z Olimpijo. To, da smo sredi oktobra v prvenstvu še vedno brez poraza, je uspeh," je eden izmed številnih Primorcev, ki nosijo dres Maribora, še vedno prepričan, da je sezona 2017/18 zelo pozitivna.

Zdaj bodo v mariborskem taboru naredili vse, da čim hitreje prebolijo rekordno visoki poraz proti Liverpoolu. Zmaga nad Ankaranom se zdi samoumevna. Nogometaši so ponosni na odziv navijačev, ki so jih po bolečem porazu pričakali z dolgim aplavzom in skandiranjem o šampionih, ob novem neuspehu pa bi se lahko v njihovem taboru prižgal alarm. Tega si nočejo privoščiti.

Ne spreglejte