Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
8. 4. 2013,
16.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Roma Lazio Rim

Ponedeljek, 8. 4. 2013, 16.39

8 let

Najprej za ponos, potem še za Evropo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Rim bo danes zvečer gorel. Na tamkajšnjem Olimpijskem štadionu se bosta udarila velika tekmeca Roma in Lazio. Rimski derbi je pomemben tudi v boju za mesta, ki vodijo v Evropo.

''Sploh ni pomembno, kakšna je uvrstitev ekipe na lestvici, za navijače je važno le, da zmaga na derbiju,'' je že pred časom, ko je šlo njegovi ekipi v italijanskem prvenstvu veliko bolje, povedal trener Lazia Vladimir Petković. V zadnjem času je forma njegove ekipe, ki se je nekaj časa celo borila za naslov, močno padla. Po treh porazih v zadnjih petih tekmah je padla na šesto mesto.

Če danes zvečer zmaga, bo Lazio skočil na četrto mesto. Roma, ki bo drevi v vlogi gostitelja, ima tri točke manj od velikega rivala in je sedma. Drevišnji derbi bo poleg ponosa torej pomemben tudi za mesta, ki vodijo v Evropo. Roma je, odkar jo vodi Aurelio Andeazzoli, v vzponu, čeprav je predvsem po zaslugi slovenskega reprezentanta Josipa Iličića v zadnji prvenstveni tekmi proti Palermu doživela boleč poraz. Pred tem je v petih tekmah štirikrat zmagala in remizirala. Padel je tudi torinski Juventus. Zato so ''sinovi volkulje'' drevi v rahli vlogi favoritov, čeprav je vsem jasno, da je možno prav vse.

Najboljša sta veterana

Pri Romi računajo predvsem na dobro igro zimzelenega Francesca Tottija, ki igra v odlični formi. V tej sezoni je zabil že enajst golov, navijači Rome pričakujejo, da bo zadel tudi tokrat. Tudi pri Laziu ima glavno besedo veteran, 34-letni Miroslav Klose. Nemški reprezentant je zabil deset prvenstvenih golov v tej sezoni in je najboljši strelec ekipe, a je bil v zadnjem času poškodovan, vrnil pa se je šele pred kratkim. Ni še pripravljen za 90 minut igre, zato bo drevišnji derbi najverjetneje začel na klopi za rezerve. To še zdaleč ni edina težava, s katero se ubada trener Lazia. Petković ne more računati niti na Sergia Floccarija, Cristiana Brocchija, Abdoulayja Konka, Mariusa Stankevičiusa in Andrea Diasa. Tudi trener Rome ni povsem brezskrben. Mattia Destro je poškodovan, Pablo Osvaldo in Ivan Piris pa kaznovana. Vprašljiv je tudi nastop Nicolasa Lopeza.

Sedem izključitev na zadnjih štirih derbijih

Roma bo drevi skušala popraviti statistiko derbijev iz zadnjih dveh sezon. Prvega v tej je namreč izgubila, praznih rok pa ostala tudi na obeh derbijih v minuli sezoni. Novembra lani je bilo 3:2 za Lazio, marca lani je Lazio zmagal z 2:1, z istim rezultatom pa se treh točk na derbiju veselil tudi oktobra 2011. Da so rimski derbiji še kako napeti in vroči, nazorno kaže podatek, da so sodniki na zadnjih štirih derbijih pokazali kar sedem rdečih kartonov. Na treh po dva, na enem pa enega. Tisti, ki stavijo, bodo zagotovo tudi drevi vložili kak evro na to, da bo kdo izmed nogometašev predčasno zapustil igrišče tudi drevi.

Jezo bodo stresli nad Romo

Lazio je med tednom sicer odigral prvo tekmo četrtfinala lige Europa, v kateri je še dejaven, in doživel boleč poraz proti Fenerbahčeju. Tudi zaradi poraza z 0:2 v Carigradu bodo nogometaši v sinje modrih dresih drevi toliko bolj motivirani. ''Zelo smo jezni, ker smo izgubili proti Fenerbahčeju. Jezo zaradi poraza v Turčiji bomo stresli nad Romo,'' obljublja brazilski napadalec Hernanes. ''Ta tekma je za nas izjemnega pomena. Če bomo zmagali, nam bo veliko lažje. Vsi vemo, kaj navijačem pomeni zmaga na derbiju. Če bi osvojili tri točke proti Romi, bi ogromno pridobili na samozavesti. To bi bilo pred zaključkom sezone, v katerem nas čaka ogromno izzivov, kot naročeno,'' je še dodal.

Seveda pa se pri Romi ne bodo dali kar tako. Tudi oni so optimistični in prepričani, da se bodo drevi po zadnjem sodnikovem žvižgu veselili zmage. ''Tudi drevišnja tekma prinaša tri točke tako kot vsaka druga, a seveda se vsi še kako zavedamo, da gre tokrat za veliko več. Tudi meni ta tekma pomeni veliko več od preostalih. Res je, da Lazio ni v preveč dobri formi, a v tej sezoni kaže zelo dobre predstave, prav tako pa je pred nami derbi, v katerem je vselej napeto, zato se lahko zgodi marsikaj. Smo pa optimisti in verjamemo v zmago. Jasno je, da smo prepričani v tri točke,'' je pred tekmo napovedal trener Rome Andreazzoli.

Ne spreglejte