Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
25. 3. 2011,
23.01

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenija Italija Thiago Motta

Petek, 25. 3. 2011, 23.01

4 leta, 5 mesecev

Motta utišal bučne Stožice

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenska nogometna reprezentanca je v petek izgubila domačo kvalifikacijsko tekmo z Italijo. Zmagoviti zadetek na štadionu Stožice je v 73. minuti dosegel ''brazilski'' Italijan Thiago Motta.

Gostovanje štirikratnih svetovnih prvakov so pričakale razprodane Stožice, ki so z nepopisnim valom navijaških obeležij in slovenskih trobojnic izžarevale posebno energijo. Slovenija je zahodne sosede pričakala združena, navkljub primitivnem izpadu peščice navijačev, ki je pred tekmo medsebojno obračunala na tribuni in najverjetneje pogrevala še stare zamere s klubskega sveta. Selektor Matjaž Kek ni tvegal z nastopom še ne povsem pripravljenega Tima Matavža, ki se ni pojavil niti na klopi. V začetni enajsterici ga je nadomestil Zlatko Dedič, ki se je med strelce vpisal na obeh dosedanjih srečanjih v Stožicah. Obraz Boštjana Cesarja je pričakovano krasila zaščitna maska v bojnih barvah. Na tribunah se je zbralo bore malo italijanskih privržencev, ki so s transparentom častili 150. obletnico združitve italijanske države. Duška so si dali predvsem ob izvajanju državne himne, ki so jo strastno zapeli vsi Prandellijevi fantje razen ''brazilskega'' novinca Thiaga Motta. Zvezni igralec Interja je previdno molčal.

Groba igra Chiellinija

Srečanje, derbi tretje kvalifikacijske skupine, se je začel po domačih notah. V očeh Kekovih izbrancev je bilo zlahka prepoznati ogromno željo po zmagi, največjo v tem ciklusu. Rahel pritisk ni bil kronan. Razen nekaj uspešnih preigravanj, dvojnih in pobegov po krilnih položajih, kjer se je najbolj izkazal Andraž Kirm ni bilo pred Gianluigijem Buffonom resnejše nevarnosti. Milivoje Novakovič je kmalu dobil po prstih. Bojeviti branilec Juventusa Giorgio Chiellini ni skoparil z načinom, kako zaustaviti Ljubljančana. Bodisi na tleh ali na zraku. Igra na robu prekrška se mu je obrestovala, na ogrevanje je že po petih minutah odšel tudi Zlatan Ljubijankič.

Pazzini v vratnico, Koren namučil Buffona

Prvi so zapretili gostje. V 7. minuti je Riccardo Montolivo izkoristil slabo postavitev branilske vrste in z roba kazenskega prostora sprožil nevaren strel v desni kot Samirja Handanoviča. ''Hobotnica'' iz Ljubljane je mojstrsko reagirala in z mogočnim posredovanjem žogo izbila. Italija je hitro vzpostavila ravnotežje, z nevarnimi globinskimi podajami, tu je prednjačil predvsem igrivi Antonio Cassano, ki ga je bilo čutiti po vsej igralni polovici, pa občasno sejala strah v slovenskem kazenskem prostoru.

Na srečo Kekove čete ni bilo pravega zaključka, še najbližje zadetku pa je bil Giampaolo Pazzini, ki je z desne strani nevarno streljal, a se je žoga od leve vratnice odbila nazaj v polje in varen objem domačih branilcev. Handanovič je pri strelu stal zelo blizu okvirja vrat, tako da bi preprečil zadetek tudi v primeru, če bi žoga švignila nekaj decimetrov bolj levo. Le dve minute kasneje je bilo zelo vroče pred vrati Buffona. Akcijo je po desni strani z imenitnim nadzorom žoge začel Valter Birsa, lepo zaposlil Roberta Korena, slovenski kapetan pa je z natančnim strelom z 20 metrov namučil stanovskega kolega med italijanskima vratnicama, ki je moral uporabiti vse izkušnje, da je neugoden strel Korošca zbil v kot. To je bila največja slovenska priložnost v prvem delu in tudi edini strel v okvir vrat.

Boj za vsak kvadratni meter

Zaključek prvega polčasa je, vsaj kar se tiče napadov, ki so dišali po zadetku, minil v znamenju ''azzurrov''. Ko je Handanovič po prejetem strelu z desne strani žogo izbil v nevarno območje v samem središču kazenskega prostora, je bil najbližje odbitemu ''darilu'' Cassano. ''Poredni deček'' iz Barija pa se je moral obrniti, če je hotel priti do žoge. Pri tem je izgubil ravnotežje, medtem pa je posredovala že slovenska obramba in žogo izbila v varno daljavo.

Prvi polčas je ponudil zelo malo neposrednih strelov na gol. Le enega slovenskega ter dva gostov. Edino prevlado v statističnem polju si je Kekova četa zagotovila pri kotih (7:3), sodnik Felix Brych, ki je dopuščal grobo igro, pa ni pokazal niti enega rumenega kartona. Na igrišču se je vila borba za vsak kvadratni meter, logična posledica dveh taktično zelo discipliniranih tekmecev.

Handanovič zaklenil vrata

Pritisk Italije v začetnem delu drugega polčasa bi skoraj obrodil sadove, a je ostala slovenska mreža nedotaknjena. Po zaslugi vratarja Handanoviča, ki je zaustavil nevarna poizkusa Cassana in Alberta Aquilanija. Obdobje premoči gostov je prekinil prvi rumeni karton, ki ga je po prekršku nad Mišom Brečkom prejel Montolivo, razživelo pa se je tudi občinstvo. Občutilo je, da je potrebno Kekovi četi podati še dodatno vzpodbudo, saj so gostje nanizali nekaj nevarnih akcij. Selektor Kek je, že v skladu s tradicijo, v 55. minuti zamenjal ''drugega'' napadalca. Dediča je zamenjal Zlatan Ljubijankič in se že dobro minuto po vstopu znašel v lepi priložnosti. Z desne strani kazenskega prostora je sprožil neposredno proti vratom, zatresel se je okvir vrat, znova pa je svoje vrline pokazal Buffon. V 63. minuti je ekipo ''osvežil'' še Prandelli. Stefana Maurija je zamenjal Antonio Nocerino. Giuseppe Rossi, zvezdnik Villarreala, je tako še naprej spremljal srečanje s klopi.

Motta našel luknjo

V 70. minuti je igro zapustil poškodovani Brečko, vstopil pa je Siniša Anđelkovič in nekoliko presenetljivo zapolnil vrzel na desnem bočnem položaju. Kranjčan je postal peti Slovenec na igrišču, ki si služi kruh na Apeninskem polotoku. Kot da bi odhod Trboveljčana, ki je stokal po bolečinah v mišici, napovedal črne minute. Kmalu je štadion obnemel, saj se je v kazenskem prostoru do žoge dokopal Thiago Motta, nato pa skozi noge slovenskih branilcev poslal žogo v mrežo. Handanovič, ki pri Udineseje ne pozna zadetka že skoraj 600 minut, je bil tako premagan, Italiji pa so se v 73. minuti na široko odprla vrata do zacementiranega položaja na samem vrhu in poljsko-ukrajinske vize.

Birso je zamenjal Josip Iličič, pri gostih pa je namesto izčrpanega Cassana vstopil Rossi. Težavno obdobje za Kekovo četo, ki ni našla recepta, kako igro preseliti pred gostujoči kazenski prostor, se je nadaljevalo. V 80. minuti je z ostro podajo pred gol poizkušal Novakovič, a je bila žoga prehitra za vse rojake v belih dresih. Italijani, znani po tem, da le stežka zapravijo vodstvo, so kljubovali vsem naletom. Minute na semaforjih so se hitro približale 90. minuti, četrti sodnik pa je pokazal še tri minute dodatka. A občinstvo, navkljub glasni podpori in nesporni želji slovenskih nogometašev, izenačenja ni dočakalo. Ostalo je pri domačem porazu, prvem na novem štadionu v Ljubljani. Kekove izbrance čaka povratni izpit v torek na neugodnem gostovanju v Belfastu.

Ne spreglejte