Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
9. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

UEFA liga prvakov Juventus Monaco

Torek, 9. 5. 2017, 4.00

1 leto

Pred povratno tekmo polfinala lige prvakov: Juventus - Monaco (infografika)

Monaco na glavo po čudež v Torinu

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
Paulo Dybala | Foto Reuters

Foto: Reuters

Juventus, ki je v tej sezoni izjemno suveren in lovi trojno krono, bo v prvi povratni tekmi polfinala nogometne lige prvakov danes zvečer na svojem štadionu branil prednost dveh zadetkov (2:0) s prve tekme proti Monacu. Zgoditi bi se moral velik šok, da se Torinčani po koncu tekme ne bi veselili drugega finala v treh letih.

Juventus na domačem štadionu ni izgubil že 50 tekem zapored. Nazadnje je tekmecu premoč priznal avgusta leta 2015, proti Udineseju je izgubil z 0:1. Zdaj bi moral Monaco za napredovanje prekiniti njegov sijajen niz, pa ne samo to, moral bi zmagati z 2:0. Sliši se kot misija nemogoče.

Sploh zato, ker je Gianluigi Buffon, eden izmed najbolj znanih lovcev na naslov v ligi prvakov, v tem tekmovanju v tej sezoni praktično nepremagljiv. Na enajstih tekmah je prejel le dva gola.

 

Grozijo z izkušenim Kolumbijcem in 18-letnim francoskim draguljem

Toda dokler imajo možnost, se pri Monacu seveda ne bodo predali. Tudi zato, ker so do zdaj na enajstih tekmah v elitni evropski nogometni ligi dosegali v povprečju skoraj dva gola na tekmo. Trenutno so pri številki 21.

Računajo seveda na izkušenega kolumbijskega golgeterja Radamela Falcaa in najstniškega napadalca Kyliana Mbappeja, za katerim nori ves svet. Skupaj sta v tem tekmovanju dosegla že deset golov. V Monaku pred tednom dni sta razočarala, a če se jima tokrat odpre in se morda odkupita, se lahko zgodi marsikaj. Morda tudi velik preobrat? Monačani, ki so v Franciji zelo blizu prvemu naslovu prvaka po letu 2000, so prepričani, da je to mogoče.

Trener Monaca: Prišli smo po finale!

Leonardo Jardim | Foto: Reuters Leonardo Jardim Foto: Reuters "Moramo napasti od prve minute in igrati sproščeno. Na prvi tekmi smo imeli kar nekaj strelov proti golu Juventusa, a nismo bili dovolj natančni. Očitno je bilo, da so Torinčani bolj izkušeni. Izgubili smo predvsem zato, ker nismo izkoristili svojih priložnosti. Zdaj upam, da jih bomo," je večer pred tekmo dejal trener Monaca Leonardo Jardim.

"Želimo ohraniti sanje. Naš cilj je, da se uvrstimo v finale, in naredili bomo vse, da nam uspe. Zelo sem ponosen na svoje igralce in na to, kar so naredili do zdaj, in tako bo ostalo ne glede na razplet tokratne tekme," je še povedal Portugalec.

Morali bodo igrati celo bolje, kot so v Monaku

Massimiliano Allegri | Foto: Reuters Massimiliano Allegri Foto: Reuters Da ta dvoboj še zdaleč ni odločen, je opozoril tudi trener Juventusa. "Monaco nima ničesar izgubiti. Lahko igra sproščeno in nam povzroči veliko težav. Gre namreč za ekipo, ki ima veliko talenta, predvsem v napadu. Morali bomo biti zelo agresivni in iti po zmago," pravi Massimiliano Allgeri.

"Morali bomo igrati celo bolje, kot smo v Monaku, saj smo si tam privoščili kar nekaj napak. Rezultat s prve tekme ne pomeni veliko, saj nas še vedno loči 90 minut od velikega finala v Cardiffu," je opozoril 49-letni trener, ki v Torinu živi in dela od leta 2014. Z Juventusom se je enkrat, v sezoni 2014/15, že uvrstil v finale najmočnejšega klubskega tekmovanja na svetu.

Dolg niz Juventusa bi se skoraj končal

Kako sta se oba kluba odrezala pretekli konec tedna? Juventus, ki bo najverjetneje že v naslednjem krogu osvojil nov naslov italijanskega prvaka, saj ima tri kroge pred koncem sezone sedem točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem, se je komaj rešil pred porazom.

V soboto ga je na domačem štadionu na velikem torinskem derbiju z golom globoko v sodnikovem dodatku rešil Gonzalo Higuain, ki je zadel za 1:1. Toda takšen razplet ni preveč presenetljiv. Italijanski prvak je namreč nastopil v precej spremenjeni zasedbi. Njegov trener je hranil moči za današnjo tekmo.

Medtem je Monaco navdušil in v Nancyju zmagal brez težav, s 3:0. Zdaj ima dva kroga pred koncem francoskega prvenstva tri točke prednosti in tekmo manj od branilca naslova PSG. Zdi se, da bo Monačanom uspelo nekaj, na kar pred začetkom sezone verjetno niso niti pomislili. S prestola bodo zrinili bogate Parižane, ki so bili na njem v zadnjih štirih sezonah.

Legendarni Gianluigi Buffon še nikoli ni postal evropski klubski prvak. Bo vratarju Juventusa uspelo letos? | Foto: Reuters Legendarni Gianluigi Buffon še nikoli ni postal evropski klubski prvak. Bo vratarju Juventusa uspelo letos? Foto: Reuters

V enajstih poskusih jim ni spodrsnilo, zakaj bi jim v dvanajstem?

Za konec še podatek iz zgodovine, ki tehtnico prav tako močno preveša na stran Juventusa. S francoskimi ekipami se je v Evropi do zdaj v bojih na izpadanje pomeril enajstkrat in vselej napredoval.

Dvakrat tudi proti Monacu, obakrat v ligi prvakov, in sicer v polfinalu v sezoni 1997/98 in v četrtfinalu v sezoni 2014/15.

Juventus – Monaco (danes ob 20.45)

Povratna tekma polfinala lige prvakov, izid prve tekme Monaco : Juventus 0:2. Štadion Juventusa v Torinu, kapaciteta 41.507. Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska).

Verjetni začetni postavi:
Juventus: Buffon; Barzagli, Bonucci, Chiellini, Alex Sandro; Pjanić, Khedira; Dani Alves, Dybala, Mandžukić; Higuain. Trener: Massimiliano Allegri.
Odsotni: Pjaca (poškodba), Rugani (poškodba).

Monaco: Subašić; Mendy, Jemerson, Glik, Sidibe; Bernardo Silva, Fabinho, Bakayoko, Lemar; Mbappe, Falcao. Trener: Leonardo Jardim.
Odsoten: Boschilla (poškodba).
Vprašljiva: Mendy in Carrillo.

Ne spreglejte