Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
20. 5. 2008,
11.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 20. 5. 2008, 11.41

8 let

''Modrega'' leva mika evropski prestol

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Angleški nogometni klub Chelsea bo v finalu lige prvakov zaigral prvič. Zvezdniški zasedbi poveljuje Izraelec Avram Grant, bogati lastnik Roman Abramovič pa obljublja za zmago visoke nagrade.

Chelsea

Ime: Nogometni klub Chelsea (Chelsea Football Club - po angleško)

Leto ustanovitve: 1905 Mesto: London Vzdevek: ''modri'' in ''upokojenci'' Štadion: Stamford Bridge Kapaciteta: 42.055 Predsednik: Bruce Buck (Američan) Trener: Avram Grant (Izraelec) Končna uvrstitev v angleškem prvenstvu 2007/08: 2. mesto Najboljši strelec v ligi prvakov: Didier Drogba (6 golov)

Londonska nogometna klubska strast z modrim predznakom je privekala na svet 14. marca 1905. Na prvi večji uspeh je bilo potrebno počakati okroglih deset let. Chelsea, ki si je postavil svoj dom v zahodnem delu Londona (v četrti Fulham), je opozoril nase z uvrstitvijo v finale pokala FA, kjer je moral priznati premoč Sheffield Unitedu. Lovorike so navkljub nekaterim zvenečim okrepitvam izostale vse do konca druge svetovne vojne.

Leta 1952 je pri ''modrih'' zapihal nov veter. Klub je prevzel nekdanji angleški reprezentant Ted Drake. V klubskem grbu je prvotno maskoto - upokojenca - zamenjal modri lev, leta 1955 pa je v vitrinah zasijal prvi zmagovalni pehar, namenjen državnim prvakom. Šestdeseta leta minulega stoletja so prinesla še prvi evropski naslov (v Atenah je ''padel'' Real Madrid) ter prestižni naslov zmagovalca pokalnega tekmovanja FA. Konec sedemdesetih let je nakazal resnejšo krizo. Vročekrvni navijači, ki so si nadeli ''bojevniško'' ime Chelsea Headhunters (lovci na glave), so sejali strah na štadionih in sprožili prve javne polemike okrog težav zaradi huliganizma. Zaradi finančne krize so klub zapustili največji zvezdniki, ''modri'' pa so se poslovili od elitne druščine. Ko so bili na robu izpada v tretjo ligo, jih je za pičli funt kupil Ken Bates.

Elitni razred so zapustili le še enkrat (1988), po prihodu nizozemskega asa Ruuda Gullita (preizkusil se je v dvojni vlogi igralca in trenerja) pa je nad zahodnim Londonom znova posijalo sonce. V družbi ''kontinentalnih'' velemojstrov, pretežno iz Apeninskega polotoka, so bili osvojeni novi pokalni naslovi, junija 2003 pa je napočil dokončen konec vsem dvomom o finančni nestabilnosti kluba. Večinski delež Chelseaja je romal v roke ruskemu mogotcu Romanu Abramoviču, ki je uresničil svoje otroške sanje za ''pičlih'' 140 milijonov funtov. Otoški mediji so kmalu preimovali klub v ''Chelski'', premožni Rus pa ni skoparil pri nakupih svetovnih zvezdnikov. Na trenerski stolček se je podal kontroverzni Portugalec Jose Mourinho in nogometna zabava je bila zagotovljena. V ligi prvakov mu je Liverpool dvakrat preprečil vstop v finale, v ''tretje'' pa se je le izšlo. Tokrat v glavni vlogi z njegovim naslednikom Avramom Grantom.

Trener: Avram Grant

Triinpetdesetletni Izraelec Avraham ''Avram'' Grant bo v sredo pričakal svoj prvi veliki evropski finale. Trenersko kariero je pričel že pri 18 letih. Klubsko vodstvo Hapoela iz njegovega rojstnega mesta Petah Tikva mu je zaupalo vodenje mlajših selekcij. Po 14 letih zglednega dela je prevzel člansko moštvo in ga po 25 letih čakanja popeljal v prvi kakovostni razred v Izraelu. Dovoljšen podvig za priložnost na klopi ''velikega'' Maccabija iz Tel Aviva, s katerim je že v krstni sezoni osvojil prvenstvo, za nameček pa je ugnal tekmece z visoko razliko 13 točk. Z uspehom je nadaljeval trenersko delo v Haifi (na klopi Hapoela in Maccabija - s slednjim je bil dvakrat zapored prvak), se vmes za štiri leta vrnil v Tel Aviv, nato pa leta 2002 prevzel izraelsko izbrano vrsto. Na selektorskem stolčku je zamenjal Danca Richarda Mollerja Nielsna in se v kvalifikacijah za SP leta 2006 vse do zadnjega kroga imenitno upiral Franciji in Švici. Čeprav ni doživel niti enega poraza (štiri zmage in šest remijev), je končal kvalifikacije na tretjem mestu, kar ni zadoščalo za ''nemško'' vizo. Kariero je nadaljeval kot tehnični direktor pri Portsmouthu (junija 2006), na povabilo bližnjega prijatelja Romana Abramoviča pa je pričel leto dni kasneje podobno funkcijo opravljati pri Chelseaju.

Postal je tudi pomočnik prvega trenerja Joseja Mourinha. Po presenetljivem domačem remiju z Rosenborgom in ''užaljenem'' odhodu Portugalca je vskočil na njegovo mesto. Čeprav so mu mnogi napovedali ''črno'' prihodnost, se je na Otoku do zadnjega kroga boril za državni naslov, postal finalist ligaškega finala, ''modre'' pa je v ligi prvakov popeljal vse do moskovskega spektakla. Aprila je bil izbran za trenerja meseca v Angliji. Na klopi Chelseaja je v 37 nastopih zbral 26 zmag, 3 remije in 8 porazov.

Moštvo

''Modra'' nogometna ekipa zvezdnikov je izjemno kakovostno porazdeljena prav na vsakem igralnem mestu. Med vratnicama stoji eden najboljših vratarjev na svetu, 26-letni Petr Čech, obrambi poveljuje kapetan moštva John Terry, ki se je po prihodu Mourinha posrečeno uigral s portugalskim dvojcem Paulo Ferreira in Ricardo Carvalho (pred kratkim je za Londončane podpisal še njun rojak Jose Bosingwa), nepogrešljiv člen v zadnji liniji je še levi bočni igralec angleške reprezentance Ashley Cole, ne smemo pa prezreti tudi dveh Brazilcev Alexa in Juliana Belletttija. Izraelski reprezentant Tal Ben Haim zanimivo ni prepričal svojega rojaka na trenerskem stolčku. V zvezni vrsti velja izjemna konkurenca, saj ima zagotovljeno mesto v začetni enajsterici le malokdo. V družbi Franka Lamparda, sicer nadomestnega kapetana ''modrih'' in najdražjega nemškega nogometaša Michaela Ballacka, se za svoje mesto v ekipi borijo Ganec Michael Essien, Francoza Florent Malouda in izkušeni Claude Makelele, Angleža Joe Cole in Shaun Wright-Phillips ter mladi Nigerijec John Obi Mikel.

Podobna ''gneča'' je tudi v napadu. Slavni Ukrajinec Andrij Ševčenko le redkokdaj dočaka priložnost. Trener Grant najbolj zaupa zvezdniku iz Slonokoščene obale Didierju Drogbaju, velike pozornosti pa sta deležna tudi njegov rojak Salomon Kalou in ''zimska'' okrepitev Francoz Nicolas Anelka. Peruanec Claudio Pizarro se po prihodu iz Münchna ni naigral. Razlog več, zakaj je Chelsea v finalu čarobne lige prvakov ...

Ne spreglejte