Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
21. 3. 2017,
18.27

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

Natisni članek

Srečko Katanec Jan Oblak Jan Oblak škotska nogometna reprezentanca kvalifikacije za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca Miral Samardžić

Torek, 21. 3. 2017, 18.27

6 let, 6 mesecev

Miral Samardžić

Obožuje Jana Oblaka, sovraži škotsko nabijanje

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68
Miral Samardžić Srečko Katanec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Ko se je slovenski branilec Miral Samardžić lani odpravljal na reprezentančne akcije, mu je pot vzela ogromno časa in energije. Časi, ko se je v domovino vračal iz Kitajske, so na njegovo srečo minili. Zdaj igra v Turčiji, kjer pa se spopada z drugo težavo, saj ni zadovoljen z minutažo. V reprezentanci ima to zagotovljeno. Čuti se dovolj pripravljenega, da bi lahko v nedeljo pomagal Katančevi četi do želenega rezultata na Škotskem.

V jesenskem delu kvalifikacij za SP 2018 slovenska nogometna reprezentanca na zadnjih treh srečanjih ni prejela zadetka. Obramba postaja zaščitni znak uspešnosti Katančeve čete, ki je prezimila na visokem drugem mestu in ostaja v igri za nastop na SP 2018. Po Litvi (2:2), Slovaški (1:0), Angliji (0:0) in Malti (1:0) se bo selekcija najboljših slovenskih nogometašev prvič v teh kvalifikacijah pomerila še s Škotsko.

Če ne bo napak, ne bi smelo biti težav

"Ne bojimo se jih, bomo pa pazili na njihov slog. Do nedelje bomo po opravljeni analizi že dobro pripravljeni na njih. Kot mi je znano, igrajo Škoti trd nogomet in se borijo do zadnje sekunde. Če ne bomo delali napak, z njimi ne bi smeli imeti pretiranih težav, a se moramo zavedati, da je to vendarle nogomet. Žoga je okrogla," je opozoril na nepredvidljivost najpomembnejše postranske stvari na svetu.

Nikoli ni bil pretiran privrženec otoškega nogometa. Niti v mlajših letih. "Nisem ljubitelj njihovega nogometa, ki je bolj ali manj nabijanje žoge. Pač, Škoti ga tako igrajo od mladih nog in so nanj navajeni. To je njihov slog," je pojasnil.

Samozavesten zaradi Oblaka

Jan Oblak ga navdušuje s predstavami tako za klub kot za reprezentanco. | Foto: Getty Images Jan Oblak ga navdušuje s predstavami tako za klub kot za reprezentanco. Foto: Getty Images Škoti po dveh zaporednih porazih z 0:3 (proti Slovaški in Angliji) lovijo zmago, s katero bi se ponovno vključili v boj za najvišja mesta. Če bodo hoteli osrečiti navijače na Hampden Parku, bodo morali vsaj enkrat zatresti mrežo, ki jo brani Jan Oblak. Prvi slovenski vratar blesti v vratih Atletica. O tem se je na medsebojni tekmi lige prvakov v Madridu prepričal tudi njegov reprezentančni soigralec Kevin Kampl.

"Če imaš v golu Jana Oblaka, čutiš neko samozavest, ker veš, da ti bo kril hrbet. Brani na vrhunski ravni," je pohvalil 24-letnega vratarja španskega velikana, ki bo v nedeljo močan adut slovenske reprezentance v lovu za novimi kvalifikacijskimi točkami.

Sladko maščevanje za izpad Rijeke?

Bosta od 1. minute sodelovala tudi v nedeljo v Glasgowu? | Foto: Žiga Zupan/Sportida Bosta od 1. minute sodelovala tudi v nedeljo v Glasgowu? Foto: Žiga Zupan/Sportida S kakšnim ciljem se v Glasgow odpravlja Samardžić? "Na vsaki tekmi grem po tri točke. Včasih se posreči, včasih ne," se je nasmejal Gorenjec, ki je pred odhodom na Kitajsko navduševal v dresu Rijeke. Z njo se je v kvalifikacijah za ligo Europa v sezoni 2015/16 nameril na škotskega predstavnika Aberdeena, ki je v prvem nastopu presenetil Kekovo četo na Reki in jo premagal s 3:0. Na povratni tekmi je Rijeka zaigrala bolje. Na Škotskem je že vodila z 2:0, a nato popustila, Aberdeen pa je po remiju z 2:2 gladko izločil hrvaškega favorita.

"Škotsko sem spoznal že z Mariborom, a tudi z Rijeko. Upam, da bo sledilo sladko maščevanje," si želi, da bi Škotsko zapuščal z nasmehom, tako kot jo je po nastopih z NK Maribor. Na Škotskem se je mudil v različnih mestih, a nikoli v Glasgowu. V nedeljo bo gostoval na znamenitem štadionu Hampden Park, kjer je doma škotska reprezentanca.

V Turčiji je le delno zadovoljen

Jeseničan je v dresu članske izbrane vrste debitiral leta 2013. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Jeseničan je v dresu članske izbrane vrste debitiral leta 2013. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Lani je igral na Kitajskem (Henan Jianye) s klubom izpolnil začrtan cilj in obstal v najmočnejšem klubskem razredu, nato pa se preselil v Turčijo.

"Potekla mi je pogodba s Kitajci. Odločili so se, da mi je ne bodo podaljšali. Bil sem zadovoljen, da sem hitro našel nov klub. Zdaj nimam več opravka z napornim vračanjem na reprezentančne akcije iz Kitajske. Življenje v Turčiji je dobro, nisem zadovoljen le s tem, da ne igram preveč. Upam, da se bo spremenilo tudi to," je namignil, da bi bil lahko po menjavi trenerja deležen večjega števila nastopov. V dveh mesecih jih je v turškem prvoligaškem klubu Aksihar Belediyespor zbral sedem.

Delno je zadovoljen s formo. Najbolj s fizično pripravljenostjo, nekoliko manj pa s psihično. To bo skušal popraviti na Brdu pri Kranju, kjer se je razveselil druženja s soigralci, s katerimi ga veže veliko prijateljstvo. Fraza, da je reprezentanca kot velika družina, ni iz trte izvita. O tem je pričal tudi nasmešek na obrazu izkušenega Jeseničana, ko se je pred torkovim treningom postavil pred novinarske mikrofone.

"Vsi fantje smo zadovoljni z vpoklicem v reprezentanco in našim druženjem. Upam, da bo uspešno tudi v nadaljevanju kvalifikacij."

Ne spreglejte