Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
20. 4. 2011,
14.13

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Lionel Messi Lionel Messi

Sreda, 20. 4. 2011, 14.13

7 let, 12 mesecev

Messi prehitel Matavža za 40 točk

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Argentinski as Lionel Messi je na odlični poti, da ponovno obuje zlati čevelj. Na lestvici najboljših strelcev evropskih klubov je v prepričljivem vodstvu. Izmed Slovencev najboljši Tim Matavž.

Boj za zlati nogometni čevelj v sezoni 2012/13 bo najverjetneje oropana dramatičnega razpleta, saj si je dragulj Barcelone Lionel Messi po polovici sezone zagotovil visoko prednost pred zasledovalci. Vsemogočni kralj strelcev iz Rosaria je v ''jesenskem'' delu španskega prvenstva dosegel neverjetnih 26 zadetkov. Ker spada ''la liga'' razumljivo med pet najmočnejših v Evropi, so njegovi zadetki pri seštevanju deležni dodatnega koeficienta 2. Dosežek se torej podvoji, tako da je prvi as katalonskega nogometna ponosa prepričljivo zasedel vrh z 52 točkami (26 zadetki). Poleg ''primere division'' so posebne časti deležne še angleška, nemška, italijanska in francoska prva liga. Tako je pač določila mednarodna lestvica uspešnosti klubov, ki jo na podlagi dosežkov v zadnjih petih letih beleži Evropska nogometna zveza (UEFA). Vrh je rezerviran za Messija, na drugem mestu pa je najboljši strelec francoskega prvenstva Zlatan Ibrahimović. Čeprav je dosegel skoraj dvakrat manj zadetkov od najboljšega strelca litovske prve lige, ga je na lestvici prehitel, saj se je podobno kot pri Messiju njegov iztržek podvojil.

Med najboljših pet sta se uvrstila še kolumbijski ''tiger'' Radamel Falcao in zelo razpoloženi Vršičev soigralec pri dunajski Austrii Philipp Hosiner. Čast serie A na šestem mestu brani Milanov ''faraon'' Stephan el Shaarawy (dosegel je enako število zadetkov kot zvezdnik madridskega Reala Cristiano Ronaldo), jesenski kralj bundeslige Stefan Kiessling pa deli 14. mesto. Vodilna premierligaša, Španec Michu in Nizozemec Robin van Persie sta na repu najboljše deseterice.

Lige, ki se razpotezajo od 6. do 21. mesta (Portugalska, Ukrajina, Nizozemska, Rusija, Belgija, Grčija, Turčija, Ciper, Švica, Danska, Avstrija, Izrael, Romunija, Češka, Poljska in Belorusija) so pridobile količnik 1,5, pri vseh ostalih (Slovenija je s 1. SNL na 30. mestu) pa velja zadetek le eno točko. Ostale lige ne sodelujejo pri izboru dobitnika zlatega nogometnega čevlja, kar je slaba novica za nekdanjega kapetana slovenske izbrane vrste Roberta Korena (pri Hullu je v tej sezoni dosegel šest zadetkov). Čeprav je prva angleška liga (tekmovanje ''championship'') zagotovo močnejša od številnih prvenstev širom Evrope, pridejo v poštev le državna prvenstva, ki odločajo o prvaku.

Izmed slovenskih legionarjev je v prvi polovici sezone 2012/13 največ zadetkov dosegel Tim Matavž. Z osmimi goli je najboljši strelec nizozemskega jesenskega prvaka, moštva PSV Eindhoven, na lestvici najboljših strelcev nizozemskega prvenstva pa si deli sedmi mesto. Ker je ''eredivisie'' zaradi kakovosti nagrajen s količnikom 1,5, je reprezentančni napadalec zbral 12 točk in na ''slovenski'' lestvici za dobitnika zlatega nogometnega čevlja prehitel tudi Enisa Đurkovića. Napadalec Triglav, ki je kot strela z jasnega zablestel v tej sezoni 1. SNL, je statistiko olepšal z desetimi zadetki. Ker pa slovensko prvenstvo nima dodatnega količnika, je zbral tudi enako število točk (10). Dosegel je enako število zadetkov kot kapetan Maribora Marcos Magno Morales Tavares, ki pa (še) nima slovenskega potnega lista. Brazilec naj bi ga prejel v začetku leta 2013, takrat pa bi se tudi uradno pridružil seznamu najboljših slovenskih strelcev v evropskih prvoligaških tekmovanjih. Poleg Matavža sta si uvrstitev med najboljšo deseterico slovenskih strelcev še dva nogometaša, ki si služita kruh v tujini. Josip Iličić je našel strelsko formo v dresu Palerma, v polno zadel štirikrat, kar zadošča za osem točk in peto mesto, osmoljenec pa je Džengis Čavušević. Če se kmalu po reprezentančnem krstu v Tirani ne bi poškodoval, zaradi hujše narave poškodbe pa bo odsoten vsaj še nekaj mesecev, bi zagotovo v Švici dosegel več kot štiri zadetke. Tako pa je ostal pri šestih točkah in delitvi devetega mesta.

Ne spreglejte