Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
1. 12. 2014,
17.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2014, 17.34

8 let

Messi petič, Ronaldo tretjič ali Neuer prvič?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je potrdila, da v boju za najboljšega nogometaša leta vztrajajo le še trije zvezdniki. To so Cristiano Ronaldo, Lionel Messi in Manuel Neuer.

Nogometne oči imajo tisoč in enega malarja. Za nekatere odloča statistika golov, ki daje prednost serijskim strelcem in spravlja v zadrego obrambno naravnane velemojstre, za druge število in teža osvojenih lovorik, kar je pogosto jabolko spora, saj se na mizi znajdejo tako reprezentančni kot tudi klubski dosežki, za tretje izkazovanje individualnih vrlin, pa medijska pozornost in odnos do navijačev, za četrte obnašanje zunaj nogometnih igrišč in še kaj bi se lahko našlo.

Po vsakem izboru za najboljšega nogometaša sveta se poslušajo podobni očitki. Ko je bil na začetku leta za najboljšega leta 2013 izbran Cristiano Ronaldo, pred Franckom Riberyjem pa se je po preštetih točkah – o njih odločajo selektorji in kapetani reprezentanc ter izbrani predstavniki sedme sile – znašel tudi Lionel Messi, so bili častilci Bayernovih uspehov ogorčeni, saj so ostali prezrti njegovi dosežki z nemškim, evropskim in ne nazadnje tudi svetovnim klubskim prvakom. Tako je Francoz ostal brez smetane na torti, o njej pa sta odločala Portugalec in Argentinec, ki že leta veljata za najbolj dragoceno nogometno blago na svetu.

Naslov brani Cristiano Ronaldo

Kako bo leto dni pozneje? Ko bodo v začetku januarja v Zürichu razglasili najboljšega na zemeljski obli, bo težko pričakovan dogodek v Kongresni hiši doživel vrelišče okrog 20. ure. Lahko Ronaldo, ki je letošnjo nagrado sprejel zelo čustveno in na slavnostnem odru tudi zaradi prihoda nekajletnega sina pred mikrofoni potočil solze sreče, ponovi svoj podvig? Njegov predhodnik Messi je bil za najboljšega izbran štirikrat zapored.

Jima lahko Manuel Neuer prekriža načrte? Lahko naslov svetovnega prvaka poskrbi za prednost pred napadalcema, ki iz tedna v teden podirata vse več strelskih rekordov? Da bi lahko osvojil glavno nagrado, je pred dnevi nakazal predsednik Evropske nogometne zveze (UEFA) Michel Platini, ki je dejal, da bi si vratar Bayerna in nemške reprezentance zaslužil tudi zlato žogo.

Mednarodna nogometna zveza ter Mednarodni sindikat igralcev (FIFPro) sta razkrila še sezname najboljših vratarjev, branilcev, vezistov in napadalcev, ki kandidirajo za najboljšo enajsterico leta 2014.

Ne spreglejte