Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
19. 9. 2018,
9.20

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

1

Natisni članek

PSV Eindhoven Ernesto Valverde Ivan Rakitić Barcelona UEFA liga prvakov Lionel Messi Lionel Messi

Sreda, 19. 9. 2018, 9.20

1 leto

Odzivi po visoki zmagi Barcelone in treh Messijevih golih

Za navadne smrtnike neverjetno, zanj zgolj rutina

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,72

1

Lionel Messi Barcelona PSV | Lionel Messi je v torek zvečer premikal mejnike v ligi prvakov. | Foto Reuters

Lionel Messi je v torek zvečer premikal mejnike v ligi prvakov.

Foto: Reuters

Blagoslov za Barcelono in nočna mora za tekmece. Tako je Lionela Messija ob spoznanju, da v dresu Barcelone navdušuje in zadeva tudi v tej sezoni, opisal njegov trener Ernesto Valverde. Po zmagi Kataloncev nad PSV Eindhovnom (4:0) se je Argentinec, ki je dosegel tri zadetke in poskrbel za nove rekorde, upravičeno znašel v središču pozornosti.

Le ena tekma je bila potrebna, da je zgodba o fenomenu Lionela Messija dobila nadaljevanje. V uvodnem krogu je s fantastično predstavo skoraj sam premagal žilavega tekmeca iz Nizozemske, ki se je na Camp Nouu upiral favorizirani Barceloni močneje, kot bi lahko to sklepali po končnem rezultatu.

Cristiano Ronaldo
Sportal Juventus brez izključenega Ronalda zmagal, mladi Slovenec ob debiju iztržil točko

Neverjetne stvari spreminja v rutino

V skupinskem delu lige prvakov je odigral 64 tekem in dosegel 63 golov. Največ izmed vseh. | Foto: Reuters V skupinskem delu lige prvakov je odigral 64 tekem in dosegel 63 golov. Največ izmed vseh. Foto: Reuters Argentinec je tri zadetke v ligi prvakov dosegel že na osmih tekmah. S tem se je na lestvici rekordov odlepil od večnega rivala Cristiana Ronalda, s katerim ga nogometni svet tako rad primerja, ki je v karieri v ligi prvakov zbral sedem hat-trickov.

''To, da ga imamo v svojih vrstah, je za nas pravi blagoslov. Za tekmeca pa je prava težava, da ga nima,'' je po veličastni zmagi s 4:0, s katero je Barcelona odprla novo evropsko sezono, pojasnil njen trener Ernesto Valverde. Po dvoboju, ki ga je zaznamoval trojček Messija, je na dolgo in široko opisoval sposobnosti 31-letnega zvezdnika, ki je po odhodu Andresa Inieste prevzel kapetanski trak Blaugrane.

''Je igralec, ki dela razliko in kar ne more prenehati dosegati trojčkov v karieri. Neverjetne stvari spreminja v rutino. Za nekoga drugega bi hat-trick na tekmi predstavljal nekaj nepozabnega. Meni se to v španskem prvenstvu ni nikoli posrečilo. Zanj pa je to nekaj povsem običajnega. Rutina. Kaj takšnega se še ni zgodilo v zgodovini nogometa. Ko bo Messi prenehal igrati nogomet, bo težko najti nekoga, ki bo na igrišču počel podobne stvari,'' je španski strateg prepričan, da bo skrajno zahtevno najti Messijevega naslednika, ki bi počel vrhunske stvari s takšno lahkoto, kot to počne napadalec iz Rosaria.

Najboljši, čeprav nima zlate žoge

''Messi je najboljši igralec na svetu. Pa čeprav ne dobi zlate žoge vsako leto,'' je dodal Mark van Bommel. Trener PSV je spremljal novo rapsodijo Argentinca, ki je v ligi prvakov dosegel že 103 zadetke. Na večni lestvici zaostaja le za Ronaldom (120), ki ga danes čaka prvi nastop v dresu Juventusa.

Argentinec je v karieri dosegel že kar 48 trojčkov. | Foto: Reuters Argentinec je v karieri dosegel že kar 48 trojčkov. Foto: Reuters

Messi je v karieri dosegel že 48 trojčkov. V ligi prvakov (103) je dosegel več zadetkov, kot denimo PSV Eindhoven v vseh letih (102). Dvakrat je zadel v obdobju, ko je imela Barcelona na igrišču igralca manj, saj je moral v 79. minuti predčasno pod prho izključeni Francoz Samuel Umtiti.

Izenačil se je z Raulom

Novopečeni kapetan Barcelone je zadel v polno v ligi prvakov že 14. sezono zapored. Če bo podobno storil tudi v prihodnji sezoni, bo absolutni rekorder tekmovanja. Za zdaj si najdaljši niz deli z legendarnim Špancem Raulom Gonzalezom, ki je večinoma zadeval v dresu Reala, v zadnjih sezonah pa igral pri Schalkeju.

Rekordno leto za Messijeve proste strele

Evropsko strelsko sezono je odprl z mojstrovino s prostega strela. | Foto: Reuters Evropsko strelsko sezono je odprl z mojstrovino s prostega strela. Foto: Reuters Argentinec je strelsko žetev začel z izvrstno odmerjenim prostim strelom, resnim kandidatom za najlepši gol kroga. To je bil že njegov osmi letošnji gol s prostega strela. Toliko jih ni dosegel še nikoli, čeprav je dokazan stroj za zadetke že dobro desetletje.

''Njegova noga je neverjetna. Ponovno je dosegel prekrasen gol. Pogosto se dogaja, da se na igrišču niti še ne razvrstimo tako, kot bi se morali, pa že gledamo, kam je šel Messi proslavljat zadetek,'' je omenil Ivan Rakitić. Hrvaški reprezentant je prispeval podajo za Messijev drugi gol. ''Upam, da se pri tem ne bo ustavil in bo v prihodnosti dosegel še veliko zadetkov,'' je dodal svetovni podprvak.

''Ne verjamem, da igra še kdo tako dobro nogomet kot Messi,'' je dodal nemški vratar Marc-Andre ter Stegen.

Končni rezultat je previsok

''Messi je neverjeten. Danes je z izjemnim prostim strelom odprl pot do naše zmage. Do vodstva z 1:0 smo se mučili, PSV je bil nevaren iz protinapadov. Gostje so bili nevarni tudi v drugem polčasu, ko pa smo povišali vodstvo na 2:0 (Ousmane Dembele, op. p.), smo bolje nadzirali potek srečanja,'' je pojasnil Valverde, njegov stanovski kolega pa je izpostavil: ''Končni rezultat je previsok v korist Barcelone. O tem sem se pogovarjal tudi s trenerjem Barcelone, ki meni podobno. Odločale so podrobnosti. Zato so oni Barcelona, mi pa PSV,'' je dejal nekdanji nizozemski reprezentant pa tudi nogometaš Barcelone. Katalonci so s tem podali kandidaturo za naslov klubskega evropskega prvaka. Na lovoriko čakajo že tri leta.

PSV je že 30. klub, proti kateremu je Messi v Evropi zatresel mrežo. | Foto: Reuters PSV je že 30. klub, proti kateremu je Messi v Evropi zatresel mrežo. Foto: Reuters

Ovacije Titu Vilanovi

Dvoboj, ki se je zaradi novosti ligi prvakov začel v Barceloni že ob 18.55, si je v živo ogledalo 73.462 gledalcev. Ovacije so namenili nekdanjemu trenerju Titu Vilanovi, ki je leta 2014 izgubil boj z zahrbtno boleznijo. V ponedeljek bi dopolnil okroglih 50 let.

Čeferin Ramos
Sportal Milijarde evrov na zabavi s tremi Slovenci
Ne spreglejte