Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
1. 11. 2015,
4.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Matjaž Kek Rijeka Hajduk Split

Nedelja, 1. 11. 2015, 4.04

8 let

Matjaž Kek odhaja v Split

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenski strateg Matjaž Kek je Rijeko popeljal do hrvaškega pokala in superpokala. Do popolne zbirke mu manjka še naslov prvaka. Če bi danes v jadranskem derbiju ugnal Hajduk, bi se približal cilju.

Danes se bosta v hrvaškem derbiju pomerila vodilni Hajduk in njegov najbližji zasledovalec Rijeka. Razlika znaša le pičlo točko, tako da se v Splitu obeta prvovrstna jadranska poslastica. Odkar je Matjaž Kek leta 2013 prevzel vodenje reškega kluba, sploh še ni izgubil proti ponosu dalmatinskega nogometa.

S tem si je pri nogometnih navdušencih na Kvarnerju prislužil junaški naziv, navijači splitskega kluba pa ga doživljajo kot pravo nočno moro. Kekov niz je veličasten. Rijeka je nazadnje na štadionu Hajduka izgubila daljnega 7. avgusta 2011, kar veliko pove o razmerju moči med kluboma v zadnjih sezonah. Na zadnjih dvanajstih tekmah jo je vedno odnesla brez poraza.

Na igrišču ne igrajo številke

Številke so nesporno na strani Kekovega delodajalca, a jih slovenski strokovnjak ne jemlje preveč resno. ''Zanimivo je pisati o številkah. Ko so pozitivne, lahko sprožijo evforijo, lahko pa je tudi obratno. Če so negativne, lahko prikažeš tragedijo. Na igrišču pa ne igrajo številke, ampak ljudje, znanje, kakovost, srce in glava. Veseli me, da smo na zadnji tekmi z Dinamom ohranili hladno glavo,'' je 54-letni Mariborčan ponosen na izbrance, ki so prejšnji teden premagali Dinamo.

To je bila njegova prva zmaga nad modrimi v hrvaškem prvenstvu. V tej sezoni v domačih tekmovanjih sploh še ni poražen, a zaradi večjega števila neodločenih nastopov (v 14 nastopih je zbrala sedem zmag in sedem remijev) za belimi iz Splita zaostaja točko.

''Hajduk vodi v prvenstvu. Poljud bo poln, med kluboma vlada ogromno rivalstvo. Potrebuješ sploh kaj več, da odigraš pravo tekmo?,'' se pred gostovanjem v Splitu sprašuje nekdanji slovenski selektor.

Treba se bo znati kosati s pritiskom Torcide

Jadranski derbi, že 139. v bogati zgodovini obeh klubov, si bo na Poljudu na praznični dan najverjetneje ogledalo okrog 25 tisoč gledalcev. Vložek srečanja je ogromen, saj bo zmagovalec deležen vodilnega mesta na razpredelnici, povečal pa bo tudi prednost pred tretjeuvrščenim Dinamom.

Zagrebčani so v petek nepričakovano pokleknili na gostovanju pri RNK Split (0:1), to pa je še dodatno razvnelo domišljijo navijačev obeh klubov, ki so se v zadnjih sezonah zasitili obdobja neprestanih naslovov zagrebškega Dinama.

Vse vstopnice, ki so jih v Splitu namenili navijačem Rijeke, so že našle svoje lastnike. Dvoboj bo deležen posebnega navijaškega naboja, saj bodo privrženci Hajduka praznovali rojstni dan navijaške skupine Torcida.

''Treba se bo znati kosati s pritiskom, ki ga bo ustvarila Torcida, nas pa zelo veseli, da bo prišla tudi Armada (navijači Rijeke, op. p.) in da se bo na Poljudu zagotovo slišalo tudi Rijeka, Rijeka,'' je Kek napovedal izjemno navijaško kuliso, ki jo bosta občutila tudi slovenska legionarja pri Rijeki Roman Bezjak in Miral Samardžić.

Ne spreglejte