Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Ponedeljek,
22. 6. 2015,
13.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Astana Nemanja Maksimović

Ponedeljek, 22. 6. 2015, 13.34

8 let

Mariborčani nad svetovnega prvaka

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Nogometaše Maribora čez mesec dni čaka dolgo popotovanje v Kazahstan, kjer se bodo udarili proti klubu, ki obstaja šele šest let.

FC Astana je klub, ki je lani prišel šele do prvega naslova državnega prvaka v svoji zgodovini. To ne preseneča, saj gre za športno organizacijo, ki obstaja šele šest let. Ustanovljena je bila leta 2009, ko sta se združila FC AlmaAta in FC Megasport.

Kljub temu se lahko pohvali s kar nekaj lovorikami. Poleg omenjene je dvakrat, v letih 2010 in 2012, osvojila pokal, dvakrat, 2011 in 2015, pa kazahstanski superpokal.

Lani je v Evropi izločila kar tri tekmece

Dvakrat je Astana nastopala tudi v Evropi. V sezoni 2013/14 se je od evropske lige po porazih proti bolgarskemu Botevu Plovdivu z 0:1 in 0:5 poslovila že v prvem krogu kvalifikacij.

Lani ji je šlo veliko bolje. V istem tekmovanju je najprej izločila moldavski Pyunik (2:0 in 4:1), izraelski Hapoel Tel Aviv (3:0 in 0:1) in potem še švedski AIK (1:1 in 3:0). Ustavila se je šele v play-offu, kjer je bil Villarreal Bojana Jokića prevelik zalogaj. Mariborčane torej čaka vse prej kot lahka naloga.

Junak Srbov in stari znanec slovenskih nogometnih zelenic

Da bo res tako, razkriva tudi pogled na igralski kader kluba, ki stavi na črno-modre barve. V ekipi, ki jo vodi nekdanji bolgarski selektor Stanimir Stoilov, je zaradi visoke plačilne zmogljivosti kluba kar nekaj zelo kakovostnih nogometašev. Med drugim tudi nekdanji član Domžal Nemanja Maksimović. Junak podviga srbskih nogometašev, ki te dni odmeva po svetu. Zmage na mladinskem svetovnem prvenstvu v Novi Zelandiji.

Ob njem velja omeniti še kapetana Srednjeafriške republike Foxa Ketheovamo, pa občasnega ukrajinskega reprezentanta Denisa Dedečka, reprezentanta Konga, ki je v prejšnji sezoni mreže tresel v prvi belgijski ligi, Juniorja Kabanango, zelo učinkovitega Ganca Patricka Twumasija in še kopico kazahstanskih reprezentantov.

Astana je že v polnem pogonu

Omeniti velja tudi to, da je Astana v tekmovalnem ritmu. Kazahstansko prvenstvo je že nekaj časa v pogonu. Po 16 odigranih tekmah je s 30 točkami na tretjem mestu prvenstvene razpredelnice.

Prepotovali bodo na tisoče kilometrov

Naloga za Mariborčane ne bo lahka niti zato, ker jih čaka res dolga in naporna pot. Povratna tekma, ki bo čez mesec dni na modernem, leta 2009 zgrajenem štadionu Astana Arena, ki prejme 30.000 gledalcev, bo več kot štiri tisoč kilometrov daleč. Kroglice, ki so danes plesale v Nyonu, prav gotovo niso bile najbolj naklonjene slovenskemu prvaku.

Ne spreglejte