Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
25. 2. 2016,
14.15

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Krunoslav Jurčić Zlatko Zahović

Četrtek, 25. 2. 2016, 14.15

6 let, 7 mesecev

Maribor želi nadaljevati serijo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nogometaši Maribora začenjajo naskok na šesti in skupaj kar 14. naslov državnega prvaka. Prepričani so, da jim bo uspelo, pa čeprav trenutno niso vodilni.

Maribor je bil v šoku po slabem začetku sezone in zgodnjem izpadu iz Evrope, saj je leta 2015 odigral le dve mednarodni tekmi, medtem ko so jih v zadnjih sezonah odigrali vsaj 12 in bili nazadnje celo v skupinskem delu lige prvakov. To se je poznalo tudi na prvenstvenih tekmah in po slabšem nizu se je zgodila velika sprememba. Avtor številnih uspehov Ante Šimundža se je poslovil od trenerskega stolčka.

Z novim trenerjem so se Mariborčani, ki so dolgo časa pošteno zaostajali za velikim rivalom Olimpijo, sčasoma pobrali in ob nekoliko slabšem prvem delu sezone Ljubljančanov in ob dobrem nizu, ko v prvenstvu niso izgubili 12 tekem zapored, leto 2015 končali na drugem mestu z le tremi točkami zaostanka za vodilno Olimpijo. Pozimi so ostali brez nekaterih nogometašev, a resno bodo pogrešali le enega. Bočnega branilca Petra Stojanovića, ki se je preselil v bližnji Zagreb in po novem igra za tamkajšnjega serijskega državnega prvaka Dinamo.

Prišlo je kar nekaj novincev

Na drugi strani je v Ljudski vrt prišlo kar nekaj okrepitev. Iz slovenske lige Matej Palčič, Denis Šme, Valon Ahmedi in Amar Rahmanović. Vsi štirje so neznanka, vsi imajo pred začetkom drugega dela sezone nekaj težav z zdravjem, a prav vsak izmed njih lahko eksplodira in klubu prinese marsikaj. Vsi so namreč mladi in obetajo. Neznanka je tudi brazilski branilec Rodrigo Defendi, v zadnjem času športni direktor Zlatko Zahović z njemu podobnimi ni imel veliko sreče. Velika okrepitev naj bi bil tudi izkušeni branilec Aleksander Rajčević, ki je okreval po poškodbi, zaradi katere je izgubil velik del prvega dela sezone, a iz Maribora prihaja alarmantna vest, da je Koprčanu spet ponagajalo koleno. Več o njegovem zdravstvenem stanju naj bi bilo znanega v prihodnjih dneh.

Je Milivoje Novaković zagotovilo za naslov?

Največja okrepitev pa je seveda tisti, ki je s prihodom v Maribor dvignil največ prahu, nesojeni junak Olimpije Milivoje Novaković. Drugi najboljši strelec v zgodovini slovenske reprezentance bo prav kot član Maribora v izbrani vrsti napadal Zahovićev rekord. Njegov novi nadrejeni ima pred njim štiri gole prednosti (35), prav v majici Maribora pa bo Novaković skušal ohraniti reprezentančni status in ga napasti. Če mu bo uspelo, se Zahović verjetno ne bo pritoževal. To bi pomenilo, da je ohranil strelsko formo, kar bo do izraza prav gotovo prišlo tudi v klubskem dresu in bo Mariboru pomagalo na poti do novih lovorik. Poleg prvenstvene Mariborčani seveda merijo tudi na pokalno. Resda je Novaković star 36 let, res je tudi to, da že nekaj časa ni igral, a še bolj jasno je predvsem dejstvo, da je golgeter njegovega kova za slovensko ligo še vedno nekaj večjega, boljšega. Ko in če ujame vsaj delček forme, s katero je v ne tako davni preteklosti navduševal, bo morda celo ključni Mariborov as v boju z Olimpijo.

Zdi se, da Maribor v ta boj vstopa kot favorit, a se bo treba še kako potruditi. Vijoličasti verjamejo, da bodo že po dveh spomladanskih krogih in derbiju z Olimpijo v Ljudskem vrtu pred Ljubljančani. Na začetku drugega dela sezone jih čakata najprej Celje, potem Olimpija. Navijačev bo ogromno, z domiselno marketinško potezo so se pri Mariboru odločili za prodajo paketa vstopnic za obe tekmi. Navijači so njihovo roko sprejeli in iz Maribora prihajajo novice o morebitnem rekordnem obisku prve spomladanske tekme v zgodovini kluba proti Celju. Na tribune naj bi prišlo vsaj sedem tisoč navijačev, ki utegnejo biti tisti kamenček, ki bo tehtnico prevesil v smer bodisi Maribora bodisi Olimpije. Prvaki so tudi tukaj nedvomno v prednosti.

Naj se prvenstvo začne

"Pripravljeni smo, lahko se začne," pred nadaljevanjem prvenstva pravi trener Mariborčanov Krunoslav Jurčić. V pripravljalnem obdobju je Maribor glavni del priprav tako kot ponavadi opravil v Turčiji ter na devetih tekmah petkrat zmagal, dvakrat remiziral in dvakrat izgubil. Najboljši strelec pripravljalnega obdobja je bil kapetan in ikona kluba Marcos Tavares, ki pa ga v drugem delu sezone ob prihodu Novakovića čaka težak boj za mesto v začetni enajsterici. Že v prvem delu sezone je bil namreč pogosto na klopi in prav zanimivo bo videti, kako bo v prihodnosti.

"Igralcem sem razdelil minute, tako da imamo na voljo 20 pripravljenih igralcev za začetek prvenstva. Menjavali jih bomo, tako da nas čakajo sladke težave," je še povedal Jurčić, ki bo naskakoval novo lovoriko v svoji trenerski karieri. Kot trener Dinama jih je osvojil že pet, z Zagrebčani je bil kar trikrat državni prvak. Bo zdaj osvojil še prvo lovoriko na tujem?

Ne spreglejte