Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
7. 11. 2013,
21.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Maribor Zulte Waregem Ljudski vrt poraz

Četrtek, 7. 11. 2013, 21.19

8 let

Maribor zapravil veliko priložnost

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Maribor je v Ljudskem vrtu izgubil proti Zulteju-Waregemu z 0:1 v četrtem krogu skupinskega dela lige Europa in padel na četrto, zadnje mesto skupine D.

Pred dobrimi deset tisoč gledalci je Maribor lovil drugo zaporedno evropsko zmago, ki bi ga dva kroga pred koncem skupinskega dela tekmovanja postavila v položaj, s katerega bi lahko resno napadel preboj v nadaljnje tekmovanje.

Domača ekipa je bila oslabljena, zaradi rdečega kartona v Bruggu je manjkal bočni branilec Martin Milec, že dlje časa je poškodovan Aleš Mejač, zbolel je Jean-Philippe Mendy, ki ga je v napadu pričakovano nadomestil Nusmir Fajić. Nekoliko je Ante Šimundža presenetil z izbiro alternative na desnem boku, manjkajočega Milca je nadomestil mladi Matic Črnic, sicer vezist, ki je načel mrežo Zulteja-Waregema v Belgiji. V postavitvi 4-4-2 sta osrednji mesti v zvezni vrsti zavzela Aleš Mertelj in Željko Filipović, na desni strani je igral Dejan Mezga, na levi pa Goran Cvijanović. Preostala mesta nogometašev v vijoličastih dresih so bila pričakovana.

Bolje so začeli gosti

Tekmo so bolje začeli Belgijci, a pravih priložnosti niso imeli. Še najlepšo po sedmih minutah igre, ko je po desni strani pred gol prišel napadalec Raphaël Caceres, a je z odličnim posredovanjem žogo v kot izbil Arghus. Že minuto za tem je zvit in natančen strel poskušal branilec Bruno Godeau, a je bil Jasmin Handanović na mestu.

Neumnost Vilerja za vodstvo gostov

Mariborčani so bili prvič nevarni po 20 minutah igre, ko je izgubljeno žogo na sredini igrišča vzel Mezga, lepo na desni strani zaposlil Marcosa Tavaresa, ta je naredil nekaj korakov proti golu Belgijcev in meril z roba kazenskega prostora. Žal nenatančno. Žoga je zletela malce mimo desne vratnice gostov. Sledile so nezanimive minute, potem pa v 29. minuti velika napaka Mitje Vilerja, ki je najprej v svojem kazenskem prostoru nespametno izgubil žogo, potem pa naredil prekršek nad Ibrahimom Contejem in sodnik je pokazal na belo točko. Z najstrožje kazni je bil zanesljiv zvezdnik gostov Thorgan Hazard utišal je Ljudski vrt. Do konca prvega polčasa so slovenski prvaki poskušali priti do izenačenja, a niso bili konkretni. Na polčas so z vodstvom odšli gostje.

Odločen začetek drugega polčasa

Ob polčasu trenerja nista menjala, v drugi del igre pa so veliko bolj odločno krenili domači nogometaši, pri katerih je namesto nerazpoloženega Cvijanovića v igro s klopi po nekaj minutah prišel Damjan Bohar in močno poživil igro. Prvič so Mariborčani poskusili po desetih minutah igre, a je bil strel Mezge z 18 metrov slab. Pet minut pozneje je bilo veliko bolj nevarno. Po podaji Mertlja je z glavo poskusil Bohar, a je žal meril premalo natančno. Še tri minute za tem je Maribor napadel še tretjič. Po prodoru Črnica po desni strani je do žoge globoko v kazenskem prostoru prišel Tavares, a ni streljal. Podal je do Mertlja nekaj metrov stran, ta je ustrelil odlično, a se je s še boljšo obrambo izkazal vratar Zulteja-Waregema Sammy Bossut in ostalo je pri vodstvu belgijskega podprvaka.

V zadnjem delu tekme so Mariborčani vseskozi pritiskali proti golu gostov, a žal niso zadeli. Igra se je preselila pred gol Belgijcev, a nekaj priložnosti, ki jih je imel, slovenski prvak ni znal spremeniti v gol. Še najbližje je bil Bohar, ki je odlično streljal v 77. minuti. Če se z novo obrambo ne bi izkazal Bossut, bi bil to pravcati evrogol z 18 metrov. Pet minut za tem je streljati od daleč poskusil še Viler, a je za malo zgrešil cilj. V sodnikovem podaljšku bi po obleganju nasprotnikovega gola skorajda zadel Fajić. Ta očitno še ni pripravljen za 90 minut igre, saj je imel v zadnjih minutah tekme nemalo težav s krči v mišicah. Morda se je tudi zato odzval nekoliko preveč okorno in, ko je prišel sam pred nasprotnikov gol, streljal slabo in zapravil še zadnjo priložnost za izenačenje. Škoda, Maribor je zapravil res lepo priložnost, da bi skočil na drugo mesto skupine D, saj se je tekma v Kazanu, kjer je Rubin premagal Wigan, izšla po željah Maribora. Tako pa je padel na zadnje mesto, a ima še vedno možnosti za napredovanje. Za drugim, Wiganom, ki ga bo v zadnjem krogu gostil v Ljudskem vrtu, ima dve točki zaostanka, a jasno je, da čez dva tedna v Rusiji ne bo smel izgubiti.

Ne spreglejte