Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
28. 2. 2014,
13.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Maribor Dare Vršič Marko Šuler

Petek, 28. 2. 2014, 13.19

7 let, 12 mesecev

Maribor vse bližje ligi prvakov

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Za nami je še ena uspešna evropska sezona nogometašev Maribora. Odigrali so 14 evropskih tekem, toliko jih niso še nikoli. Naslednji cilj mora biti liga prvakov.

Na Malti, Cipru, Češkem, v Angliji, Belgiji, Rusiji in Španiji so se ustavili nogometaši Maribora v tej sezoni in dostojno zastopali slovenski nogomet. Naredili so še korak naprej proti evropski eliti. V njenem vrhu seveda nikoli ne bodo, a že to, kar jim uspeva, je dovolj.

Da bodo prihodnje leto napadli nove evropske izzive, bodo morali Mariborčani najprej opraviti domačo nalogo. Čeprav je razlika med Mariborom in zasledovalci trenutno majhna, kot že dolgo ni bila, se ne gre bati, da jim ne bo uspelo. V vseh pogledih je Maribor za slovenske prvoligaše to, kar je Bayern v Nemčiji za tamkajšnje bundesligaše. Sezone, v katerih je na vrhu kdo drug, so zgolj izjeme, ki potrjujejo pravilo. Tega se v Ljudskem vrtu dobro zavedajo.

Zlatko Zahović in sodelavci že zdaj kujejo načrte, kako prihodnjo evropsko sezono narediti še boljšo, kot je bila tokratna. Z dvema potezama, prihodom Dareta Vršiča in Marka Šulerja, so že naredili veliko. To sta okrepitvi, ki bi morali Mariboru v prihodnosti prinesti ogromno. Njuna kakovost, predvsem pa izkušnje niso sporne. V ozadju vse bolj v ospredje rinejo nekateri mladi, zelo obetavni nogometaši. Navijači Maribora se že lahko veselijo novih sezon.

V Mariboru tega sicer odkrito ne bodo priznali, a že v prihodnji sezoni bodo prav gotovo z vsemi močmi napadli ligo prvakov, ki je nekaj povsem drugačnega, kot je liga Europa, sicer spoštovanja vredno tekmovanje. Predvsem kar zadeva finance, je članstvo med elito evropskega klubskega nogometa ekskluzivnost, ki prinese marsikaj dobrega.

Hkrati je treba paziti, da v primeru uspeha ne bi padli v kakšno izmed pasti, ki jih prinaša tak uspeh. Leta 1999, ko je Mariboru uspelo prvič in do zdaj edinkrat, se je zgodilo prav to. Ko so padle zavese takrat sanjske sezone, je bilo nadaljevanje vse prej kot sanjsko. Pravzaprav je vse napake, ki jih je prinesla takratna zgodba, desetletje pozneje odpravila šele zasedba, ki Mariboru poveljuje zdaj.

Tudi zato v Mariboru vseskozi poudarjajo, da jih nič ne more presenetiti. Zdi se, da jim lahko verjamemo. Niti tako velik uspeh, kot tudi ne scenarij, po katerem bi ostali brez dolge evropske sezone in ostali brez skupinskega dela kateregakoli izmed evropskih tekmovanj. Čeprav navijači pričakovano ne bi bili zadovoljni z nič manj kot tem, je jasno, da je skupinski del lige Europe, ki smo ga v tej sezoni še tretjič zapored spremljali v Mariboru, več od objektivno gledano dosegljivega.

Skorajda zagotovo se bo v kakšni izmed prihodnjih sezon zgodilo, da bo Mariboru spodletelo precej prej, kot mu je tokrat. Kot se tudi ne moremo znebiti občutka, da bomo v Ljudskem vrtu v prihodnjih sezonah prej ali slej poslušali znamenito himno lige prvakov, ki jo za zdaj z velikimi očmi poslušamo le prek televizijskih zaslonov. Maribor se je letos pač še bolj približal evropski nogometni ligi prvakov. Maribor je vse bližje ligi prvakov.

Ne spreglejte