Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
1. 3. 2012,
9.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

komentar NK Maribor NK Maribor Zlatko Zahović Ante Šimundža

Četrtek, 1. 3. 2012, 9.56

7 let, 12 mesecev

Maribor pač ni velik klub

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Maribor je dosegal sijajne uspehe v Evropi v zadnjih letih. Sredin boleč, nepričakovan, a hkrati pričakovan neuspeh v Kazahstanu tega ni in ne sme spremeniti.

Maribor v Evropi ni velik klub. Nikoli ni bil, ni in, to si upamo trditi, nikoli ne bo. V zadnjih letih je nase opozoril, o tem ni dvoma. Celo več od tega. Dosegal je sijajne rezultate, po katerih marsikje hrepenijo. V Ljubljani, v okolici Slovenije, pa tudi drugje. A to ne spremni dejstva, da je v evropskem merilu še vedno navaden nogometni palček. Bil in bo ostal.

Kot tak seveda ne more računati na to, da se bo - tako kot delajo velikani -, tudi ko ni v pravi formi, sprehodil do tekem, ki so najbolj prestižne. Do tistih, ki so, v njegovem primeru, na sporedu v drugi polovici avgusta. Takrat, ko je bil Maribor, to je bilo v zadnjih letih že v navadi, najboljši. Lahko ti uspe dvakrat, trikrat, celo štirikrat zapored, tako kot je uspelo tudi Mariborčanom, a v nedogled ne gre.

Že v zadnjih letih so nekajkrat hodili po robu, a nikoli niso padli v globino. Tokrat so. Malo nesrečni žreb, malo samozadostnost, malo to, da jih tokrat ni reševal vratar in zgodilo se je. Padli so globoko, jasno. Ko si visoko, drugače ne more biti. Katastrofa, pravijo mnogi. Še zdaleč ne. Prej nekaj povsem pričakovanega. Zgodilo bi se slej ali prej. Po verjetnostnem računu bi se morda moralo že prej.

Ni dvoma. Zdaj bodo pametovali številni. Da bi moral Maribor zaslužek, ki ga je v blagajno pospravil lani, investirati v okrepitve in ne skopariti, bodo trdili eni. Da so pri Mariboru naredili neumnost, ko so se pred odhodom v Astano oslabili kar sami in doma pustili kaznovana nogometaša, bodo prepričani drugi. Zagotovo bo največ takšnih, ki bodo trdili, da je vsega skupaj kriv trener Ante Šimundža. Kdo ve, morda se bo našel celo tak, ki bo s prstom pokazal na nedotakljivega športnega direktorja Zlatka Zahovića. A ne glede na vse, ob teh opazkah bi se morali v pisarnah Ljudskega vrta le nasmehniti in zamahniti z rokami.

Če je res, da so bili vseskozi pripravljeni na neuspeh, bodo. Zato, ker vedo, da bodo brez težav vstali, si obrisali kri z majhnih ran, ki so nastale ob trdem pristanku, morda šepali dan ali dva in potem nasmejani zakorakali v prihodnost. Zato, ker se je zgodilo pričakovano. V Evropi Maribor pač preprosto ni velikan. Pa tudi takšnim se zgodi.

Ne spreglejte