Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
17. 10. 2017,
16.55

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03

Natisni članek

Steven Gerrard NK Maribor NK Maribor Liverpool UEFA liga prvakov Muamer Vugdalić

Torek, 17. 10. 2017, 16.55

1 leto

Mladinski spektakel lige prvakov v Lendavi

Legenda Liverpoola prišla v Slovenijo, zmagala in napol ignorirala novinarje #foto

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,03
NK Maribor Liverpool | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Torkovo nogometno dogajanje v Lendavi je bilo nekaj posebnega. V mladinski ligi prvakov se na domači tekmi Maribora ni še nikoli zbralo toliko navijačev, zlasti tistih, ki stiskajo pesti za goste. Sloviti Liverpool se kljub začetnemu zaostanku ni pustil zmesti. Na koncu je slavil visoko zmago s 4:1.

Atraktivno srečanje je v sončnem vremenu pod Lendavskimi goricami spremljalo krepko nad tisoč gledalcev. Na parkirišču je zmanjkalo prostih mest, tako da so jekleni konjički našli svoje mesto na bližnjih travnikih. Zmanjkalo je tudi akreditacij za novinarje, kar je le dodaten dokaz, s kako veliko tekmo so imeli tokrat opravka prijazni organizatorji.

"Ko bi bilo tako na vsaki tekmi Nafte," si je zaželel eden izmed starejših ljubiteljev nogometa, ki kljub zgodnji uri (dvoboj se je začel ob 18. uri) ni zamudil nogometnega praznika.

Kaj se je dogajalo v Lendavi? Avtor fotografij je Urban Urbanc (Sportida).

Fotogalerija
1 / 25

Liverpool in Gerrard magneta za občinstvo

Mlade upe je na delu spremljala skoraj polna osrednja tribuna lendavskega štadiona. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Mlade upe je na delu spremljala skoraj polna osrednja tribuna lendavskega štadiona. Foto: Urban Urbanc/Sportida V Lendavi je gostoval Liverpool, zaradi katerega je na skrajni severnovzhodni del Slovenije pripotovalo ogromno občudovalcev slovitega angleškega kluba. Mnogi zaradi imena kluba, dodaten magnet pa je bil trener mladinske zasedbe, eden in edini Steven Gerrard. Dolgoletni kapetan Liverpoola, ki je v bogati karieri postal evropski, ne pa tudi angleški prvak, je kot trener pozdravil visoko zmago v Sloveniji.

Mladi upi Liverpoola, ki so zaigrali v izstopajoči živo oranžni igralni opremi, so nadigrali sovrstnike iz Maribora s 4:1. Vijolice so po veliki napaki obrambe Liverpoola v 23. minuti prek Aljoše Matka povedle z 1:0, nato pa so stvar v svoje roke vzeli Otočani. Do konca so štirikrat zatresli mrežo, ki jo je branil Tibor Cajnko. Mariborčani so zastreljali najstrožjo kazen, a si na koncu zaradi borbenosti vseeno prislužili aplavz.

Trener mladih vijolic se zahvaljuje Lendavi

Gostje so se na koncu veselili prepričljive zmage. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Gostje so se na koncu veselili prepričljive zmage. Foto: Urban Urbanc/Sportida "Za nami je že tretja tekma. Fantje dobro dojemajo tekmovanje. Slovenija je majhna, tako da se v Lendavi počutimo zelo dobro. Veliko gledalcev je bilo na tekmi, tako da smo se počutili kot doma. Hvala, Lendavčanom, da so se potrudili in omogočili igranje pri njih," je organizatorje dogodka pohvalil Muamer Vugdalić.

Trener mariborskih upov, nekdanji član znamenite Katančeve zlate generacije, je evropsko sezono začel z zgodovinsko zmago nad Spartakom. Tudi v Lendavi. "Upamo, da bomo tudi končali z zmago. Šestega decembra igramo doma s Sevillo. Začetek v Lendavi, konec v Lendavi," je optimist nekdanji slovenski reprezentant, ki je pred 18 leti Mariboru pomagal v ligi prvakov, zdaj pa je trener mladinske ekipe.

"Izkušnje, ki sem jih takrat pridobil v ligi prvakov, poskušam prenesti na fante. Te tekme so zame največje v dozdajšnjem trenerskem izzivu. Veselim se novih," je zadovoljen, da bo v tem koledarskem letu še trikrat vodil mlade vijolice v Evropi.

Kapetan Maribora: Liverpool je igral vrhunsko

Veselje mladih Mariborčanov po vodstvu z 1:0. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Veselje mladih Mariborčanov po vodstvu z 1:0. Foto: Urban Urbanc/Sportida Kapetan Maribora Luka Koblar, ki je s soigralci tudi tokrat v Lendavo pripotoval dan pred tekmo, nato pa prenočil v karanteni v Termah Lendava, je po dvoboju z angleškim velikanom dejal, da ni čutil posebne treme.

"V tekmo smo šli kot v vsako. Imeli smo visoko motivacijo, saj smo zaigrali proti tekmecu, ki nekaj pomeni. Liverpool je igral vrhunsko, ritem igre je hitrejši. Privilegij je igrati take tekme," meni mladi up vijolic, hkrati pa tudi obžaluje napake, s katerimi so pomagali Liverpoolu do preobrat z 0:1 na 4:1.

Dodal je, da bo slavnega trenerja gostov Stevena Gerrarda prosil za spominsko skupno fotografijo, če ga bo kje srečal. "Vsi smo ga občudovali," je priznal. Kako veliko slavo uživa nekdanji kapetan Liverpoola, je bilo mogoče razbrati že med tekmo. Na tribunah se je zbralo več sto privržencev rdečih, ki so se s pogledi večkrat ustavljali na trenerski klopi Liverpoola.

Navijači Liverpoola so v Lendavi ogrevali glasilke za večerni spopad v Ljudskem vrtu. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Navijači Liverpoola so v Lendavi ogrevali glasilke za večerni spopad v Ljudskem vrtu. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Gerrard je prišel, zmagal, na koncu pa tudi razočaral slovensko sedmo silo, saj se je v dogovoru s klubskimi predstavniki za stike z javnostjo odločil, da bo vtise strnil le za klubsko televizijo. Tako ni stopil pred slovenske mikrofone. Preden je odšel v slačilnico, je ugodil še številnim željam navijačev Liverpoola, ki so prinesli dres, šal ali kakšen drugi del navijaškega paketa, ki je po novem bogatejši za prestižni podpis.

Kapetan mladincev Liverpoola že članski reprezentant Walesa

Morda bodo čez nekaj desetletij glede statusa šli po njegovih stopinjah prav upi Liverpoola, ki so se predstavili v Lendavi. Kapetan mladih rdečih je 18-letni Anglež Ben Woodburn, tretji najmlajši nogometaš Liverpoola, ki je zaigral v angleškem prvenstvu. Je tako dober, da je zbral že štiri nastope za člansko reprezentanco Walesa. Zelo se je izkazal tudi hitri Nigerijec Bobby Adekanye. Dosegel je dva zadetka in opozoril nase.

Liverpool je v Lendavi osvojil tri točke. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Liverpool je v Lendavi osvojil tri točke. Foto: Urban Urbanc/Sportida

Privrženci Liverpoola so v zadnjih minutah ob zavesi, ki so jo ustvarili z rdečimi dimnimi bombami, zapeli veličastno himno o zvestobi klubu. Odmevalo je You'll Never Walk Alone (YNWA – Nikoli ne boš hodil sam), s katero je torkov spektakel v Lendavi le še pridobil veljavo. Kako bo šele zvečer, ko bo zvezdniška Kloppova četa gostovala v razprodanem Ljudskem vrtu, na drugi strani pa bo stala zelo motivirana enajsterica, ki jo bo izbral Darko Milanič. Se že veselimo.

Ne spreglejte