Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
27. 8. 2014,
1.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Real Madrid PSG Marcos Tavares

Sreda, 27. 8. 2014, 1.45

8 let

Maribor je v uri in pol postal bogataš

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nogometaši Maribora so z uspehom v Glasgowu, kjer so si zagotovili nastop v skupinskem delu lige prvakov, dodobra napolnili klubsko blagajno.

Tokratni dobitnik "jackpota" ni anonimen. Stanuje na Mladinski ulici 29 v Mariboru, dobitni listek je vplačal na sedežu krovne evropske nogometne organizacije (Uefa) v Nyonu, dobitek pa dobil izplačan kar na Škotskem, v Glasgowu.

Nogometaši Maribora so z zmago nad Celticom mastno zaslužili, to je jasno že zdaj. Čeprav so bili v zadnjih treh letih v Evropi vseskozi zelo uspešni in bili za zmage tudi bogato nagrajeni, ves denar, ki so ga prejeli od Uefe v zadnjih letih, ni nič v primerjavi z zneskom, ki jim ga je z golom v 75. minuti torkove tekme zagotovil kapetan Marcos Tavares.

Uefa nastopajoče v ligi prvakov bogato nagrajuje, lani je med najboljše evropske klube razdelila več kot 900 milijonov evrov, medtem ko je udeležencem lige Evropa, v njej je nastopal tudi slovenski prvak, razdelila manj kot 200 milijonov evrov.

V podobnem razmerju se meri tudi zaslužek, ki so ga nogometaši Maribora zaslužili lani oziroma ga bodo letos. V pretekli sezoni sta, ob tem, da se je Maribor prebil v šestnajstino finala tega tekmovanja, z naslova krovne evropske nogometne organizacije v klubsko blagajna kapnila dva milijona in 297 tisoč evrov. Letos je zagotovljenih že približno deset milijonov evrov.

Osem milijonov in 600 tisoč so si Mariborčani zagotovili z uvrstitvijo med 32 najboljših v Evropi, kakšen milijon ali dva bodo prejeli z naslova marketinških pravic. Te so v prvi vrsti vezane na pomembnost trga, s katerega prihaja klub.

V pretekli sezoni je s tega naslova najmanj zaslužila Viktoria Plzen, prav ta je na zadnji stopnički izločila Maribor. Čehi so dobili nakazilo v višini milijona in pol evrov (rekorder je PSG s kar 34 milijoni evrov).

To pa še ni vse. Možnosti za zaslužek Maribora je veliko več. Prve se ponujajo na igrišču. Z vsako morebitno zmago bi zaslužil dodaten milijon, remi prinaša polovico te vsote. Morebiten preboj v osmino finala, ta bi bil seveda senzacionalen, bi slovenskemu prvaku prinesel še tri milijona evrov in pol.

Veliko bolj gotov je denar, ki ga bodo Mariborčani zagotovo lahko zaslužili z dodatnim sponzorskim denarjem, pogajalski položaj bo zdaj seveda veliko bolj ugoden, vstopnicami za tekme z evropskimi velikani, ki jih bodo zdaj lahko krepko dvignili, in še marsičim. Da o tem, da se je cena njihovih najboljših posameznikov močno dvignila čez noč, niti ne govorimo. Ni kaj, v Mariboru so res zadeli "jackpot".

Ne spreglejte