Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
2. 12. 2015,
10.16

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NK Rudar NK Zavrč NK Maribor NK Maribor NK Krško NK Luka Koper NK Celje Prva liga Telekom Slovenije

Sreda, 2. 12. 2015, 10.16

8 let

Maribor bo spet čaral z branilci

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Predzadnji krog jesenskega dela se bo začel v Velenju, v soboto pa se bo igralo še v Mariboru in Kopru. Vijolice se lahko Olimpiji, ki se bo z Domžalami udarila v nedeljo, približajo na pet točk.

Knapi ne igrajo slabo, a dosegajo zelo skromne rezultate. V zadnjih petih nastopih so svoj izkupiček povečali le za pičlo točko. Trener Jernej Javornik iz kroga v krog ponavlja podobno zgodbo. Zadovoljen je z pristopom izbrancev in čuti, da se jim bo to kmalu začelo vračati v obliki osvojenih točk. Če se njegova napoved ne bo uresničila, bodo Velenjčani v resni zagati, saj jih od zadnjega mesta delijo le tri točke prednosti, to pa je v tako izenačeni ligi kot je 1. SNL vse prej kot spodbudna novica.

Na štadion Ob jezeru, kjer bo zaradi kazni manjkal Stjepan Babić, prihaja Zavrč, tradicionalno neugoden tekmec, saj so ga Velenjčani v desetih dozdajšnjih tekmah premagali le dvakrat, v tej sezoni pa izgubili obe tekmi. "Še vedno verjamemo vase," sporoča zvezni igralec Rudarja Jaka Ihbeisheh, edini Slovenec, ki sodeluje v azijskih kvalifikacijah za SP 2018, saj brani barve Palestine.

Če bodo gostitelji pogrešali starejšega izmed hrvaških bratov Babić, pa v vrstah Zavrča ne bo dveh njegovih rojakov. Zaradi kartonov bosta manjkala Ed Kevin Kokorović in Dejan Glavica. Njuni soigralci so po dveh zahtevnih srečanjih z Mariborom in Olimpijo, na katerih niso razočarali z igro in osvojili točko (3:3 in 1:2), trdno odločeni, da se vrnejo k zmagovalnim navadam in Velenjčane pahnejo še globje v jamo razočaranja.

"Poraz proti Olimpiji glede na vse, kar se je odvijalo na igrišču, ni realen," razmišlja Josip Golubar, ki je prepričan, da imajo Haložani dovolj kakovosti, da bi se lahko iz prestolnice lignita vrnili domov zadovoljni.

Na papirju je zmagovalec že določen. Maribor ima vlogo absolutnega favorita. Pomeril se bo z zadnjeuvrščenim klubom, ki igra prvič med najboljšimi in se je v tej sezoni že dvakrat spotaknil ob vijoličasto oviro, hkrati pa si zaradi lovljenja vodilne Olimpije ne sme privoščiti spodrsljaja. V zadnjih krogih je remiziral prevečkrat in izpustil iz rok priložnost, da bi se približal Ljubljančanom. Derbi v Stožicah, na katerem so vodili vse do sodnikovega podaljška, še pušča posledice.

Trener Krunoslav Jurčić, ki pred srečanjem opozarja javnost, da je Krško spoštovanja vredna ekipa in da pot do zmage zagotovo ne bo enostavna, bo znova pogrešal ogromno igralcev. Nekateri so poškodovani, drugi kaznovani. Zaradi kartonov proti Krškemu ne bo kar treh. Manjkali bodo kapetan Marcos Tavares ter Marko Šuler in Željko Filipović, ki sta na zadnji tekmi v Domžalah (0:0) sestavljala obrambni par. Zato ne bi presenetila odločitev hrvaškega stratega, da tik pred vratarjem Jasminom Handanovićem zaigral Aleš Mertelj, saj se na mesto desnega bočnega branilca po odsluženi kazni vrača Petar Stojanović.

Posavci so v prejšnjem krogu ostali brez točk na domači tekmi s Koprom in izgubili stik z najbližjimi tekmeci na lestvici. Zgoščeni ritem prvoligaških tekem je za Krško prenaporen, kar priznava tudi trener Tomaž Petrovič. Ko so njegovi izbranci prvič gostovali v Ljudskem vrtu, so izgubili z 1:4, častni gol pa je dosegel David Poljanec, sicer Mariborčan. V zadnjih tednih je v boljši strelski formi Tim Čeh. Sin nekdanjega kapetana slovenske izbrane vrste, pa tudi nogometaša Olimpije in Maribora, Aleša Čeha, bi lahko z dobrim strelskim učinkom na Štajerskem pomagal klubu, kjer je začel kariero in se v tej sezoni poteguje za naslov prvaka, Olimpiji.

Kanarčkov ni zmotil odhod sedmerice prvokategornikov. Trener Slavko Matić je s pomočjo sodelavcev našel način, kako Koper vrniti v zgornjo polovico razpredelnice. Na zadnjih štirih srečanjih je vknjižil tri zmage, danes pa ga čaka lepa priložnost, da ponovno razveseli maloštevilne gledalce. Ko sta se proti koncu sezone 2014/15 na Bonifiki pomerila Koper in Celje, so bile tribune polne skoraj do zadnjega mesta, saj se je odločalo o pokalnem naslovu.

Danes bo drugače, tako da Celjane na delu ne bo spremljalo veliko gledalcev. "Vse je odvisno od trenutne situacije, pripravljenosti in utrujenosti igralcev," sporoča Srb Matić, ki se zaveda, da se ne more pohvaliti s široko klopjo z rezervnimi igralci.

Pri Celjanih bosta manjkala kaznovana Ivan Firer in Blaž Vrhovec, kar bo ob številnih poškodovanih igralcih velik udarec za zasedbo, ki jo vodi Iztok Kapušin. Čeprav so njegovi varovanci na zadnji tekmi srečno premagali Krko, junak srečanja pa je ponovno postal branilec Tilen Klemenčič, trener iz Brežic ni bil zadovoljen z igro. "Na gostovanjih smo neporaženi od 23. septembra. V Koper gremo z jasno namero, da ostanemo neporaženi," napoveduje Kapušin, ki želi Celjane čim prej približati sredini lestvice.

Ne spreglejte