Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
20. 5. 2008,
16.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 20. 5. 2008, 16.39

8 let

Manchester United je naj, naj, naj …

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predstavljamo enega izmed finalistov te sezone nogometne lige prvakov. Manchester United je lastnik številnih lovorik. Tako angleških kot tudi evropskih.

Manchester United

Ime: Manchester United Leto ustanovitve: 1878 Mesto: Manchester Vzdevek: Rdeči vragi Štadion: Old Trafford Kapaciteta: 76.212 Predsednik: Joel in Avram Glazer Trener: Alex Ferguson Končna uvrstitev v angleškem prvenstvu 2007/08: 1. mesto Najboljši strelec v pokalu UEFA: Cristiano Ronaldo (7 golov)

Manchester United sodi med najboljše nogometne klube na svetu. Je med najbogatejšimi, med najbolj priljubljenimi in najbolj trofejnimi evropskimi klubi. Ustanovljen je bil daljnega leta 1878, doslej pa je postavil že številne mejnike v angleškem nogometu. Leta 1968 je postal prvi angleški klub, ki je osvojil naslov evropskega prvaka.

Drugič so ''rdeči vragi'' evropski prvaki postali leta 1999, ko so v dramatičnem finalu v sodnikovem podaljšku zabili dva gola proti Bayernu Münchnu. Takrat je eno ključnih vlog igral David Beckham, ki se je kasneje sprl s trenerjem in zapustil Old Trafford. Navijači Manchestra so bili zelo žalostni, toda malce za tem ko je odšel angleški superzvezdnik, je v klub prišel Cristiano Ronaldo. Mladi Portugalec je iz sezone v sezono napredoval in postal osrednja osebnost kluba, ga popeljal do lovorik v angleškem prvenstvu, sam pa se prebil na mesto morda najboljšega nogometaša na svetu ta hip. Če bo v sredo osvojil naslov evropskega prvaka, bo temu nazivu veliko bližje.

Veliko bolj črno je bilo za zgodovino kluba leta 1958, ko je prišlo do tragedije v Münchnu, kjer je strmoglavilo letalo z nogometaši Manchestra Uniteda, ki so se vračali z gostovanja v Beogradu. Kar osem nogometašev tedanje ekipe legendarnega Matta Busbyja nesreče ni preživelo. Toda ko je trener okreval, je še bolj zavzeto delal in Manchester popeljal med največje klube na svetu.

Trener: Alex Ferguson

Škotski trener je pred prihodom na Old Trafford vodil nekatere škotske klube (East Stirlingshier, St. Mirren in Aberdeen), bil eno leto selektor škotske reprezentance, nato pa leta 1986 postal trener Manchestra Uniteda. Na Old Traffordu je še dandanes in je doslej osvojil že neverjetnih 20 lovorik. Prvo leta 1990, ko je osvojil pokal FA. Sledilo je še deset naslovov prvaka v angleškem državnem prvenstvu, štirje pokali FA, dva ligaška pokala in tri evropske lovorike. Prva leta 1991, ko je zmagal v pokalu pokalnih zmagovalcev, druga leto kasneje, ko je osvojil evropski superpokal, in tretja leta 1999, ko je v Barceloni osvojil naslov evropskega prvaka z zmago nad münchenskim Bayernom. Zdaj, ko je star 66 let, ima možnost, da na evropski prestol stopi še drugič.

Da je Škot res legenda, priča dejstvo, da je Manchester United vodil na več kot 1000 tekmah. Je najbolj trofejni otoški trener vseh časov. Lahko se pohvali tudi s tem, da je edini britanski trener, ki je angleško ekipo popeljal do trojnega naslova – to mu je uspelo leta 1999, ko so bili ''rdeči vragi'' zmagovalci prvenstva, pokala FA in lige prvakov.

Čeprav se je z mnogimi zvezdniki svojega moštva sprl (Beckham, Roy Keane, Jaap Staam, Ruud van Nistelrooy …), ga vsi spoštujejo. Ima izjemen dar prepoznavanja talenta in je na evropsko nogometno sceno izstrelil številne nogometaše. Zadnji in morda celo najbolj dragoceni izmed njih je Cristiano Ronaldo, najboljši posameznik moštva, ki se bo v sredo borilo za naslov evropskega prvaka.

Ekipa

V vratih Manchestra Uniteda stoji Nizozemec Edwin van der Sar, ki je rekorder po številu nastopov v nizozemski reprezentanci in sodi med najbolj izkušene vratarje v Evropi. Obrambno vrsto sestavljajo eden najboljših branilec zadnjega časa Rio Ferdinand, Srb Nemanja Vidić, ki se je odlično znašel po prihodu na Old Trafford iz Rusije, Wes Brown in francoski reprezentant Patrice Evra. V zvezni vrsti ena glavnih vlog pripada izkušenemu Paulu Scholesu, ki je z izjemnim golom v polfinalu na povratni tekmi proti Barceloni Man Utd popeljal do finala.

Za obrambne naloge skrbi Michael Carrick, medtem ko sta za prodiranje in ogrožanje nasprotnikovih vrat zadolžena tehnično izjemno podkovani Brazilec Anderson, ki je star komajda 20 let, in najboljši strelec angleškega prvenstva Cristiano Ronaldo, ki je ključni mož rdečih vragov in najboljši nogometaš na svetu ta hip. Portugalski zvezdnik ima vse. Preigravanja, podaje, predložke, izjemno nevaren je iz prostih strelov, zadeva z glavo … Nanj bodo branilci Chelseaja še posebej pozorni.

V napadu sta najbolj nevarna argentinski zvezdnik Carlos Tevez, ki je v Manchester prišel pred začetkom te sezone in se na Old Traffordu odlično znašel, ter zlati deček angleškega nogometa Wayne Rooney, ki pa v tej sezoni ni najbolj učinkovit. Toda Rooney je nogometaš najvišjega kova, ki lahko tekmo odloči v vsakem trenutku. Dejstvo je, da ga trener pogostokrat žrtvuje za ekipo in nemalokrat se vrača v obrambo in pomaga braniti svoj gol. Če ne bi bilo tako, bi se v tej sezoni med strelce zagotovo vpisoval bolj pogosto.

Ne spreglejte