Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
24. 5. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

Manchester United Ajax Amsterdam Liga Europa finale Stockholm Damir Skomina kbm

Sreda, 24. 5. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Napoved finala lige Europa: Manchester United - Ajax

Trenutek resnice: golobradi Nizozemci ali angleški velikan? #infografika

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
Stockholm Arena Prijateljev | Foto Reuters

Foto: Reuters

Danes ob 20.45 se bosta v velikem finalu lige Europa v Stockholmu na Švedskem udarila Manchester United in Ajax. Na tekmi bo sodil slovenski sodnik Damir Skomina.

Manchester United - Ajax

Tekma bo v sredo ob 20.45 na areni Prijateljev (kapaciteta: 50.000) v Stockholmu; Glavni sodnik: Damir Skomina

Verjetni postavi:

Ajax: Onana; Veltman, De Ligt, Sanchez, Riedewald; Klaassen, Schöne, Ziyech; Traore, Dolberg, Younes;
Manjkata: Viergever (kartoni), Sinkgraven (koleno)

Manchester United: Romero; Valencia, Jones, Blind, Darmian; Fellaini, Herrera, Pogba; Lingard, Rashford, Mkhitaryan.
Manjkajo: Bailly (kartoni), Shaw (gleženj), Ibrahimović (koleno), Rojo (koleno), Young (stegenska mišica)

V Stockholmu se bosta srečala kluba, ki se želita vrniti med evropsko elito. Medtem ko si Ajax želi sezono končati z laskavo lovoriko, pa je finale za Angleže mnogo več.

"Če ne bi bili nervozni, bi jih poslal k zdravniku''

Za Ajax, ki ima štiri naslove evropskega prvaka, bo tekma na Švedskem njegov prvi evropski finale po letu 1996, ko je izgubil v finalu lige prvakov proti Juventusu. Ekipa nizozemskih podprvakov je sestavljena iz mladih fantov, za katere bo to sploh prvi finale.

Ajax | Foto: Reuters Foto: Reuters

"Igralce bi poslal naravnost k zdravniku, če ne bi bili nič nervozni. Gre vendarle za njihov prvi finale in nervoza je na tem mestu nekaj povsem običajnega, vseeno pa ne smemo dovoliti, da jim vse skupaj pride do živega. Če bomo igrali svojo igro, imamo lepo priložnost, da premagamo veliki Manchester United. Vem, da je moja ekipa mlada, zato bo priprava na tekmo ključna. Vsega skupaj se že veselim, to le dela mojo službo še bolj zanimivo," je pred obračunom vzhičen trener Ajaxa Peter Bosz, ki ga je prevzel lani poleti in še čaka na svojo prvo lovoriko.

Finale s slovenskim pridihom

Velika čast je doletela tudi slovenskega sodnika Damirja Skomino, ki bo sodil na tem obračunu med nizozemskim in angleškim predstavnikom. Pomagali mu bodo Jure Praprotnik, Robert Vukan, Matej Jug in Slavko Vinčić, četrti sodnik pa bo Italijan Gianluca Rocchi.

Odpotovali z žalostjo v srcih

Manchester United se je na pot podal z grozečo popotnico, saj je v ponedeljek zvečer Manchester prestresel teroristični napad. Po koncu koncerta ameriške pop zvezdnice Ariane Grande se je v Manchester Areni razstrelil samomorilec in s sabo vzel 22 mladih življenj.

Rdeči vragi so v spoštovanje umrlih in prizadetih v tem strašnem napadu odpovedali novinarsko konferenco, vseeno pa je Mourinho nekaj besed delil z javnostjo.

Dogodki v Manchestru so se močno dotaknili tudi zvezdnikov Manchester Uniteda. | Foto: Reuters Dogodki v Manchestru so se močno dotaknili tudi zvezdnikov Manchester Uniteda. Foto: Reuters

"Vsi smo zelo žalostni zaradi dogodkov, ki so preteklo noč pretresli Manchester. Ne moremo nehati misliti na vse žrtve in njihove družine. Vseeno moramo na Švedsko, kjer moramo dokončati svoj posel. Na potovanje nismo šli z veseljem kot ponavadi, ampak z žalostjo v svojih srcih. Čeprav nisem dolgo tukaj, vem, da bodo ljudje v Manchestru v teh težkih trenutkih znali stopiti skupaj," je v izjavi na uradni spletni strani United dejal Mourinho.

Vse skupaj je komentiral tudi trener Ajaxa: "To, kar se je zgodilo v Manchestru, je nekaj, kar je močno pretreslo tudi nas. Finale ne bo tak, kot bi bil sicer. V Stockholmu bi moral biti nogometni praznik, a smo vsi pod vplivom teh grozodejstev. Grozno."

Minuta molka in žalni trakovi

Evropska nogometna zveza (UEFA) je že potrdila, da se bo veliki finale začel z minuto molka, nogometaši Uniteda pa bodo nosili tudi črne žalne trakove.

Bi lahko grozovit teroristični napad v Manchestru lahko vplival na predstavo v finalu rdečih vragov?

  • Da, to bodo težko odmislili.
    41,18 %
    63 glasov
  • Ne, saj so profesionalci.
    49,02 %
    75 glasov
  • Koga briga, kako bo igral United, upam na zmago Ajaxa.
    9,80 %
    15 glasov
Oddanih 153 glasov

Mourinho se v finalu počuti kot doma

Portugalec ima v finalih izjemen izkupiček. Ga bo še izboljšal? | Foto: Reuters Portugalec ima v finalih izjemen izkupiček. Ga bo še izboljšal? Foto: Reuters United bo v Stockholmu igral v prvem evropskem finalu po letu 2011, ko je v finalu lige prvakov kot Ajax izgubil. Za rdeče vrage je bila usodna Barcelona. Za izbrance Joseja Mourinha ima tekma izjemen pomen, saj je to zanje edina pot v ligo prvakov.

V domačem prvenstvu so namreč končali na šestem mestu in bi v primeru večernega poraza tudi prihodnje leto ponovno igrali v ligi Europa.

To za Angleže ne pride v poštev in bodo naredili vse, da osvojijo edino lovoriko, ki še manjka v njihovih vitrinah, in se tako uvrstili v skupinski del lige prvakov. Portugalec ima v finalih odlično statistiko in to želi tudi nadaljevati. V svojem 14. finalu bo lovil še 12. lovoriko.

Zanimivost:

Mourinho je pred dnevi potrdil, da bo v Stockholm pripeljal vse nogometaše. Tudi tiste, ki zaradi poškodb ne morejo pomagati ekipi. "Eni so še na berglah, a prav vsi potujejo na Švedsko. V ekipi vlada res fenomenalno vzdušje," je govorice potrdil Portugalec. Tako naj bi se v Stockholmu ekipi pridružil tudi Zlatan Ibrahimović, ki tri tedne po operaciji kolenskih križnih vezi že hodi brez pomoči bergel.

Veliki Šved, ki je kljub poškodbi še vedno daleč najboljši strelec rdečih vragov, naj bi v primeru zmage Uniteda skupaj s kapetanom Waynom Rooneyjem tudi dvignil pokal.

Da je za to veliko možnosti, je pred dnevi na Instagramu zapisal tudi sam. "Pripravljen za finale," je podpisal video, na katerem veselo koraka po bazenu. Seveda s tem ni mislil, da bo nastopil, kajne? Kajne? 

 

Ready for the final

A post shared by IAmZlatan (@iamzlatanibrahimovic) on

Primerjava Manchester Uniteda in Ajaxa:

 

Ne spreglejte