SiolNET. Sportal Nogomet
0,30

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Ni bil zavezan k plačilu davkov na posojila kluba

Zoran Mamić vrnil skoraj tri milijone evrov posojila Dinamu, preden bi moral plačati davek

0,30

termometer

Zoran Mamić
Foto: Sportida

Na današnji obravnavi na sojenju svetovalcu zagrebškega nogometnega kluba Dinamo Zdravku Mamiću in še trem obtožencem zaradi finančnih malverzacij in utaje davkov v nogometnem klubu je finančna izvedenka Ksenija Špoljarić v Osijeku povedala, da Mamićev brat Zoran ni bil zavezan k plačilu davkov na posojila kluba.

Špoljarićeva je danes pojasnila, da je Zoran Mamić vrnil 21 milijonov kun (2,8 milijona evrov) posojila Dinamu, preden je davčna uprava v prvi stopnji naložila, naj plača davke na dohodnino od posojila, ki ga po takratni analizi davčne uprave ni vrnil. Kot je dodala, je davčna uprava na drugi stopnji ugotovila, da Mamić v tem primeru ni bil zavezan k plačilu davka.

Poudarila je, da je Zoran Mamić vrnil posojila Dinamu v začetku marca 2011, preden je davčna uprava naložila nakazilo davka, ter da je Dinamo zaračunal tudi obresti Zoranu Mamiću v vrednosti 3,4 milijone kun (453 tisoč evrov), ki jih je poplačal v začetku septembra 2011.

Špoljarićeva je na prejšnji obravnavi v začetku novembra dejala, da je Zoran Mamić dobil posojila od Dinama med septembrom 2007 in majem 2009. Takrat je pojasnila, da je Mamić vrnil posojila leta 2011, ko je denar na njegov račun kot posojilo nakazal nekdanji igralec Dinama ter današnji hrvaški nogometni reprezentant in zvezdnik Liverpoola Dejan Lovren.

Dinamo Foto: Sportida

Sporen del Lovrenove pogodbe

Za tožilstvo je med drugim sporen finančni del pogodbe pri prestopu Lovrena iz Dinama v francoski Lyon leta 2010. Lovren je bil priča na sojenju, ko je spremenil svojo izjavo iz preiskave, češ da se ne spomni, kdaj je podpisoval določene pogodbe z Zdravkom Mamićem, ali pa je navedel drugačne datume, kot jih je sprva navedel tožilcem.

Tožilstvo v tem primeru bremeni brata Mamić, da sta z nekdanjim glavnim direktorjem in članom uprave Dinama Damirjem Vrbanovićem ter davkarjem Milanom Pernarjem odškodovala zagrebški klub za najmanj 15,3 milijona evrov, državni proračun pa za najmanj 1,6 milijona evrov.

Bremenijo jih še finančnih malverzacij

Proti bratoma Mamiću in Vrbanoviću ter še štirim osebam so letos vložili še eno obtožnico. Sedmerico bremenijo suma finančnih malverzacij, s katerimi naj bi iz Dinama odtujili najmanj 18,8 milijona evrov, pol milijona britanskih funtov ter 200 tisoč ameriških dolarjev. Med obtoženci so tudi sin Zdravka Mamića Mario Mamić, Sandro Stipančić, Igor Kroto in nogometni menedžer Nikky Arthur Vuksan.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin